Witam.
Korzystając z porad umieszczonych na forum pracuję nad centropłatem. Skrajne sklejkowe żebra wykonałem ponownie (sklejka 3mm), ponieważ te poprzednie miały otwory na bagnet wywiercone trochę krzywo. Dochodzę do wprawy w ich struganiu

.
Przykleiłem dolny dźwigar do dna kesonu (balsa 1,5 mm). Na dźwigar przykleiłem balsową listewkę o szer. 6mm i grubości 1 mm. Zrobiłem to, by wypełnić nadmiar przestrzeni pod rurką na pręt. Najpierw wkleiłem skrajne żebra. Będą jeszcze wzmocnione małymi klockami od wewnątrz, tak aby było w co wkręcić haczyki na gumę.
Załącznik:
centropat4.jpg [ 50.95 KiB | Przeglądany 8672 razy ]
Wykonałem „rynienki” na rurkę. Rurkę umyłem i odtłuściłem w spirytusie. Dodatkowo zmatowiłem papierem ściernym. Przykleiłem krawędź spłuwu (dół) oraz wkleiłem pozostałe żebra z balsy 2 mm.
Załącznik:
centropat9.jpg [ 39.75 KiB | Przeglądany 8672 razy ]
Załącznik:
centropat7.jpg [ 37.17 KiB | Przeglądany 8672 razy ]
Od strony krawędzi natarcia dałem listewkę sosnową 2x2 mm dla wzmocnienia. Tak to teraz wygląda.
Załącznik:
centropat3.jpg [ 59.27 KiB | Przeglądany 8672 razy ]
Odkryłem w mieszkaniu pokaźną kolekcję igieł od strzykawek - wreszcie mi się przydadzą.
Podczas montażu zauważyłem, że dolne pokrycie kesonu powinno sięgać 1-2 mm na dźwigar. Ten margines tworzy wtedy półkę na oparcie żeberek wklejanych za dźwigarem/skrzynką na rurkę. Ja musiałem dać podkładki na czas klejenia, co widać na ostatnim zdjęciu.
Na noc przybiłem konstrukcję do deski i lekko zmoczyłem wodą w celu zniwelowania niewielkiego zwichrowania prawej krawędzi spływu. Stąd rozmyte napisy na elementach. Nie do końca jestem przekonany czy tak się robi, ale dzisiaj po całej nocy i dniu "przyszpilenia" wszystko jest równe. Zobaczę na jak długo.
Dokończę oglądać film i wytnę nakładki i podkładki balsowe na żeberka.
Pozdrawiam.