Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 18 cze 2025, o 14:24

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
Modelarz
Awatar użytkownika

Moim zdaniem warto byłoby postawić na motoszybowiec około 1.5metra. Wielkość optymalna, łatwy, coś w stylu Guppiego. Profil jeden z "uniwersalnych szybowcowych" żeby był i na zbocze i na termikę. Czegoś takiego mi właśnie brakuje w modelach, nie mogę nic podobnego znaleźć.

Administrator
Awatar użytkownika

Z dotychczasowych wypowiedzi, nielicznych(!), można przyjąć, że nowy forumowy projekt ma być szybowcem /ewentualnie moto/, wielkosć maksymalnie do dwóch metrów, w miarę uniwersalny i prosty.
Aby zachować styl jaki reprezentuje nasze forum, to jest moja propozycja, model powinien być repliką prawdziwego szybowca. Ci co będą chcieli mogą wyposażyć go w napęd. Ktoś gdzieś powiedział, że nowy model musi mieć wygląd wpadający w oko, marketing(?). Może coś z SZD, swobodnie potraktowany?

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

Milo założenia słuszne , ale czy repliką to już sprawa drugorzędna choć wiem wszystkim sie podobają makiety . Chyba w takim modelu trzeba by raczej postawić na łatwość , prostote wykonania i właściwości lotne modelu . Twoja 40 ( usterzenie klasyczne) była by chyba odpowiednim projektem do takiego przedsięwzięcia .

http://www.amc-jantar.pl
Obrazek

Ostatnio zmieniony 19 lut 2012, o 22:36 przez piter216, łącznie zmieniany 1 raz

Administrator
Awatar użytkownika

O modelach, takich jak piszesz pisał Krzysztof, kupa ich wszędzie. Zobaczcie jaki zainteresowaniem cieszą się takie małe szybowczyki "wzorowane" na Piracie, Foxie... Zgadzam się z Tobą , że trzeba postawić na prostotę, ale to zawsze wyjdzie jakiś kwadraciak, pudełko. Można jeszcze spróbować wymysleć coś przypominającego "duży" szybowiec, taki kolaż różnych konstrukcji.

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

A ja zapytam napiszę przewrotnie (choć zapewne wielu z was będzie miało odrębne zdanie) co jest najczęściej wybieranym modelem, do latania rekreacyjnego, treningowego przez niedzielnego, młodego/starego , ale już z jakimś pomysłem latacza ? Wydaje mi się, że EasyGlider i jemu podobne... Proponuję pójść tą drogą - ładny, prosty stosunkowo tani motoszybowiec, o rozpiętości 1700mm ?

Z całym szacunkiem do wypowiedzi kolegów - czterometrowe makiety - jeśli ktoś się już na to porwie, to musi mieć niemałe pojęcie, a wtedy forumowy projekt nie jest mu potrzebny, bo zrobi to i tak sam po swojemu. A początkujący jeśli zmierzy się z takim modelem - przegra na starcie...

Więc moim marzeniem byłby fajny motoszybowczyk, którego można by prosto zbudować i fajnie polatać :)

Administrator
Awatar użytkownika

Zwróćcie uwagę na T-dancera albo rorysa oba są na profili2.

Administrator
Awatar użytkownika

No to ja mam pytanie czy oby na pewno projekt ma ściągnąć młodzież na forum czy oby nie jest to dorabianie ideologi ,tak jak pisałem wcześniej na wielu forach temat był podejmowany już tyle razy a rozwiązań które by pozwoliły rozpocząć zabawę z modelarstwem jest naprawdę bardzo dużo.
Wiem wiem, moje wywody mogą się nie podobać ale tego typy projekty powinny zapewnić ciekawą konstrukcję nie koniecznie prostą w budowie, stosunkowo uniwersalną i nie pociągającą zbyt dużych kosztów pewnie tak to powinno wyglądać. I tu się znowu rodzi pytanie czy nie ma takich rozwiązań już gotowych np.
Załącznik:
beztytuubqv.jpg
beztytuubqv.jpg [ 231.42 KiB | Przeglądany 832 razy ]

No cóż moja wypowiedź wygląda jak masło maślane ale zmierzam ku temu że może warto zmierzać ku czemuś bardziej ambitnemu a nie powielać coś czego jest mnóstwo.

Krzysztof

www.rc-rzeszow.pl

Modelarz
Awatar użytkownika

Krzysztofie - ja cię rozumiem i wiem o co chodzi...I nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zacząć równolegle coś bardziej zaawansowanego. Nie ukrywam, że to my z milo jesteśmy jakby krzewicielami tej idei poruszanej w tym wątku :)

Skąd taki pomysł ? Wszak rzeczywiście wiele jest projektów - owszem projektów jest wiele, jednak patrzę z perspektywy początkującego modelarza - byłem nim rok temu :) przeglądąłem net, różne projekty i tak naprawdę nie jest łatwo znaleźć coś dla siebie :) Dałeś zrzutkę z projektem szybowca, ja sobie bym z nim poradził - teraz tak, ale rok temu ilość zagadek, by mnie pewnie do niego zniechęciła i zrobiłbym tak jak wtedy gupika, który jest opisany, rozrysowany... O to nam chodzi..Ten projekt - jeśli wypali - też nie spodoba się wszystkim - zgoda.
Mówisz o doczepianej ideologi - trochę masz racji, może przypinamy tutaj łatkę, choć bardziej nam chodzi też o to, żeby pokazać, że można zaprojektować i zbudować od podstaw coś fajnego - jak to mówią - nie święci garnki lepią. Projekt ma być w założeniu prosty, zaprojektowany od A-Z, zbudowany na forum, oblatany, przewidywalny... chcemy też, żeby nikt nie został bez pomocy przy jego budowie.

Poza tym - aktywizujemy naszą grupkę, do wysiłku, analizy :) to też ważne. Po prostu robimy coś wspólnie - integracja te sprawy :) Pewnie - można usiąść z milo - zaprojektować coś, pokazać na forum, ale można tez wspólnie podebatować, poszukać rozwiązań...
Oczywiście - ilu ludzi tyle zdań - liczymy się z tym i mam nadzieję, każde będzie analizowane.

Administrator
Awatar użytkownika

Ok Piotrze próba nie strzelba :)

Krzysztof

www.rc-rzeszow.pl

Modelarz
Awatar użytkownika

Witam

Bardzo ciekawy pomysł, tylko trzeba rozmawiać konkretnie.
Ja bardzo bym chciał wziąć udział w tym projekcie. Proponuję coś z napędem, dlatego, że takim modelem polata modelarz ze stażem i ten co jeszcze nie latał. Ja jak zaczynałem, a to było rok temu, mając szybowiec skończyłbym szybciej z tym hobby niż zacząłem. Dokładniej to nawet nie wiedziałbym jak do wyciągnąć do góry, zaczynając nie ma się żadnych znajomości żeby użyć hola, wyciągarki, a i latanie szybowcem wymaga pewnej wiedzy i doświadczenia.
Model powinien być tani w wykonaniu. Na kieszeń osoby pracującej i osoby mniej zamożnej (nastolatka, ucznia).
Budowa modelu przynajmniej mi daje dużo radości, tak więc model powinien mieć ciekawą konstrukcję, złożoną, ale dopracowaną, aby się fajnie składało.
Wygląd modelu jak pisaliście jest również ważny, bo przyciąga oko. Osoba zaczynająca z RC mając małą wiedzę sugeruje się wyglądem (ja tak zrobiłem, jeszcze nie mając nigdy modelu w ręce zabrałem się za budowę EXTRY 300S roz.-1500mm na O.S. Max 65la, no i co z tego wyszło? Model którym nie polecę, za drogo mnie to kosztowało czasu i pieniędzy, żeby go tak sobie roz..... rozwalić). Poczekam na ładniejszą pogodę i dam komuś do oblatania.
Projekt powinien być tak dopracowany, żeby po złożeniu był gotowy do lotu, po puszczeniu powinien lecieć jak po sznurku. Tak więc proponowałbym dopieszczać każdy szczegół i robić też opis każdego procesu budowy, fotki, itp.

Ustalajmy jak najszybciej i bierzmy się do roboty.

Pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.