Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 16 cze 2025, o 20:42

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
Modelarz
Awatar użytkownika

milo pisze:
Odpowiedzmy sobie na pytanie , po co są przekładki międzydźwigarowe, i w jakim kierunku słojów balsa ma największą wytrzymałość?

Wszyscy kartkują książki. :)

Ja wiem, ja wiem!!
Przekładki są po to, aby górna listwa i dolna dźwigara nie zbliżały się do siebie, ani nie rozjeżdzały względem siebie. Zabezpieczają dżwigar przed ściskaniem. W układzie pionowym - prostopadłym do listewek, robią to lepiej niż w poziomym.

Siadaj , pała! Jutro przyjdź z ojcem.

Temat do Elementarza Modelarza.

Modelarz
Awatar użytkownika

Słoje są dobrze. W jednym z moich szybowców latają tak od 23 lat :D

Pozdrawiam Tomek

Administrator
Awatar użytkownika

No to Marcinku powiedz jeszcze wszystkim o tych słojach w balsie i wytrzymałości, powolutku i dokładnie....

Edit
Dobra, aby zamknąć temat to podpowiem-przypomnę. Balsa ma największą wytrzymałość wzdłuż słojów, czyli jak na zdjęciu Marcina. Próbujące zbliżyć się do siebie pasy dźwigara natrafiają na opór. Balsa wpoprzek słojów ma niewielką wytrzymałość. Musimy zawsze dokładnie zastanowić się jak będą działać najważniejsze obciążenia w danym elemencie i opowiednio wklejać wzmocnienia balsowe, tak aby siły przemieszczały się wzdłuż słojów.
Inaczej, ściskanie i rozciąganie balsy równolegle do słojów, tam jest najmocniejsza.

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

milo pisze:
No to Marcinku powiedz jeszcze wszystkim o tych słojach w balsie i wytrzymałości, powolutku i dokładnie....

Edit
Dobra, aby zamknąć temat to podpowiem-przypomnę. Balsa ma największą wytrzymałość wzdłuż słojów, czyli jak na zdjęciu Marcina. Próbujące zbliżyć się do siebie pasy dźwigara natrafiają na opór. Balsa wpoprzek słojów ma niewielką wytrzymałość. Musimy zawsze dokładnie zastanowić się jak będą działać najważniejsze obciążenia w danym elemencie i opowiednio wklejać wzmocnienia balsowe, tak aby siły przemieszczały się wzdłuż słojów.
Inaczej, ściskanie i rozciąganie balsy równolegle do słojów, tam jest najmocniejsza.

Właśnie, mniej wiecej. :)
Tak przy okazji. Zamierzam dać trójkątne wzmocnienia w skrzydłach przy żebrach stycznych z centropłatem (w narożniku z listwami krawędzi spływu). Słoje powinny w optymalnym układzie być na skos, ani równiolegle, ani prostopadle do żebra i krawędzi. No nie?

Administrator
Awatar użytkownika

marpiso pisze:
milo pisze:
Słoje powinny w optymalnym układzie być na skos, ani równiolegle, ani prostopadle do żebra i krawędzi. No nie?

Tak dokładnie, słoje pod kątem 45 stopni do żeberka i listwy.

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

Poprawiłem statecznik pionowy:
1. zmniejszyłem szczelinę pomiędzy statecznikiem a sterem, dodając do tego drugiego profilowaną krawędź natarcia (balsa 1,5 mm),
2. wzmocniłem dolna część steru, gdzie będzie mocowana dźwignia (balsa 2 mm),
3. zastąpiłem cieniutkie listwy profilujące (biegnące od balsowego pokrycia steru do krawędzi spływu) grubszymi o szer 5 mm (balsa 1,5 mm).
Statecznik wygląda teraz tak:
Załącznik:
111211b.jpg
111211b.jpg [ 18.83 KiB | Przeglądany 6974 razy ]

W skrzydłach wzmocniłem gniazda na łączniki oraz żebra styczne.

Teraz szpachluję centropłat.
Wczoraj przyszły bowdeny i zawiasiki 11x28 mm (lepsze od tych zastosowanych przeze mnie, będą do statecznika poziomego).

Ostatnio zmieniony 20 sie 2014, o 09:48 przez molej, łącznie zmieniany 1 raz
Zdjęcia przeniesiono na serwer

Modelarz
Awatar użytkownika

No i stało się. :(
Obawiałem się, że "uszy" nie będą wznosić się jednakowo. Końcówka lewego płata jest niżej o 2-3 mm. I co teraz?

Dokończę ten płat (obecnie strugam profilowane końcówki z balsy), bo to mój pierwszy i wiele pracy w niego włożyłem. Wyciągnąłem także pewne wnioski przydatne przy budowie kolejnej konstrukcji. Powinienem styczne żebra wykonać ze sklejki, a nie z balsy 2 mm.

Do świąt raczej nic więcej nie ruszę, ponieważ muszę odświerzyć zapasy balsy a kasy brak. Ten skurczybyk Mikołaj powiedział, że się nie zna i nic modelarskiego mi nie przyniesie. Łobuz.

Administrator
Awatar użytkownika

marpiso pisze:
No i stało się. :(
Obawiałem się, że "uszy" nie będą wznosić się jednakowo. Końcówka lewego płata jest niżej o 2-3 mm.
Do świąt raczej nic więcej nie ruszę, ponieważ muszę odświerzyć zapasy balsy a kasy brak. Ten skurczybyk Mikołaj powiedział, że się nie zna i nic modelarskiego mi nie przyniesie. Łobuz.

Spokojnie. 2/3 mm różnicy tragedii nie ma. Ta różnica pewnie zginie po zmontowaniu całego szybowca, a wpływ na lot będzie niezauważalny. Jakby było 2/3 cm, oj to problem.

Popatrz ten mój Mikołaj powiedział dokładnie to samo :lol:

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

To dobra wiadomość, że 2-3 mm mogą nie być problemem, zła to ta, że mamy tego samego Mikołaja :)

Modelarz
Awatar użytkownika

Witam po dłuższej przerwie.

Żuraw żyje i ma się całkiem dobrze. Ostatnio zajmowałem się innymi sprawami oraz przeżywałem depresję związaną z brakiem śniegu, ale co tydzień coś tam dłubałem przy modelach.

Skrzydła szybowca są prawie ukończone. Poza drobnym szlifowaniem pozostały do wykonania krawędzie natarcia. Jakoś nie mam odwagi zabrać się za nie. Wykonałem także balsowe profilowane zakończenia płatów, ale dokleję je na końcu prac.

Zabrałem się za budowę kadłuba.
Z balsy 5 mm wyciąłem boki. Wzdłuż górnej krawędzi wzmocniłem je listwami sosnowymi 2x6 mm, wzdłuż dołu listwami balsowymi 3x3 mm.
Załącznik:
121281.jpg
121281.jpg [ 49.98 KiB | Przeglądany 6974 razy ]

Ze sklejki wykonałem wręgi. Wręga 1 sklejka 4 mm, wręgi 2 i 3 sklejka 2 mm.
Kształty rozrysowanych wręg przed wycięciem...
Załącznik:
12126m.jpg
12126m.jpg [ 43.78 KiB | Przeglądany 6974 razy ]

i po...
Załącznik:
12127.jpg
12127.jpg [ 27.57 KiB | Przeglądany 6974 razy ]

Zrobiłem wg fotografii milo przyrząd do montażu kadłuba. Przymiarka na sucho:
Załącznik:
121316600.jpg
121316600.jpg [ 30.05 KiB | Przeglądany 6974 razy ]

Oczywiście po raz enty poskładałem wszystkie wykonane do tej pory elementy modelu
Załącznik:
121317p.jpg
121317p.jpg [ 53.33 KiB | Przeglądany 6974 razy ]

Grzbiet kadłuba chciałbym wykonać z takiej różowej pianki jaką zastosował PiotrKostek w swojej Kobrze. Styrodur? Można kupić tylko w sklepach modelarskich?
Mam sporo styropianu o różnej gradacji, ale to nie to samo.

Postanowiłem zmobilizować się i ukończyć mój pierwszy model, dlatego Żuraw dzieli warsztat ze Sroką. Oto ona:
Załącznik:
121313.jpg
121313.jpg [ 47.89 KiB | Przeglądany 6974 razy ]

Więcej fotek w odpowiednim dziale, gdy tylko ją ukończę. Pozostały do zrobienia zastrzały i wyważenie. No i drobne retusze malarskie.

Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony 20 sie 2014, o 09:53 przez molej, łącznie zmieniany 1 raz
Zdjęcia przeniesiono na serwer

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.