Witam po dłuższej przerwie.
Żuraw żyje i ma się całkiem dobrze. Ostatnio zajmowałem się innymi sprawami oraz przeżywałem depresję związaną z brakiem śniegu, ale co tydzień coś tam dłubałem przy modelach.
Skrzydła szybowca są prawie ukończone. Poza drobnym szlifowaniem pozostały do wykonania krawędzie natarcia. Jakoś nie mam odwagi zabrać się za nie. Wykonałem także balsowe profilowane zakończenia płatów, ale dokleję je na końcu prac.
Zabrałem się za budowę kadłuba.
Z balsy 5 mm wyciąłem boki. Wzdłuż górnej krawędzi wzmocniłem je listwami sosnowymi 2x6 mm, wzdłuż dołu listwami balsowymi 3x3 mm.
Załącznik:
121281.jpg [ 49.98 KiB | Przeglądany 6973 razy ]
Ze sklejki wykonałem wręgi. Wręga 1 sklejka 4 mm, wręgi 2 i 3 sklejka 2 mm.
Kształty rozrysowanych wręg przed wycięciem...
Załącznik:
12126m.jpg [ 43.78 KiB | Przeglądany 6973 razy ]
i po...
Załącznik:
12127.jpg [ 27.57 KiB | Przeglądany 6973 razy ]
Zrobiłem wg fotografii milo przyrząd do montażu kadłuba. Przymiarka na sucho:
Załącznik:
121316600.jpg [ 30.05 KiB | Przeglądany 6973 razy ]
Oczywiście po raz enty poskładałem wszystkie wykonane do tej pory elementy modelu
Załącznik:
121317p.jpg [ 53.33 KiB | Przeglądany 6973 razy ]
Grzbiet kadłuba chciałbym wykonać z takiej różowej pianki jaką zastosował PiotrKostek w swojej Kobrze. Styrodur? Można kupić tylko w sklepach modelarskich?
Mam sporo styropianu o różnej gradacji, ale to nie to samo.
Postanowiłem zmobilizować się i ukończyć mój pierwszy model, dlatego Żuraw dzieli warsztat ze Sroką. Oto ona:
Załącznik:
121313.jpg [ 47.89 KiB | Przeglądany 6973 razy ]
Więcej fotek w odpowiednim dziale, gdy tylko ją ukończę. Pozostały do zrobienia zastrzały i wyważenie. No i drobne retusze malarskie.
Pozdrawiam.