Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 16 cze 2025, o 20:39

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
Administrator
Awatar użytkownika

Te , których używasz są dobre do takiego modelu. Stosuję serwa HXT900 w dużych ilościach w modelach do 1800/2000 metry rozpiętości. Ale oczywiście możesz zastosować coś mocniejszego. Hxteki maja 1,6 kg ciągu. Może SG90 - 1,8 kg, albo Corony 929 mg - coś koło 2,0 kg. Corony w HK sa po 6 $. Snapy plastikowe mogą być, nie ma strachu, wytrzymają.

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

W niedziele świadomość rozpoczynającego się tygodnia pracy, o zgrozo 5-dniowego, strasznie mnie zdołowała. Musiałem wziąć urlop. Dla przyzwoitości byłem 2 dni w firmie. Od dzisiaj mam wolne. Odczekałem, aż żona wyjdzie i wywlokłem warsztat.
No, i się narobiłem - skończyła mi się żywica epoksydowa :( . Ograniczyłem się do podkładek pod żebra i dokończyłem przekładki międzydźwigarowe w lewym płacie. Miałem w planie przede wszystkim wklejenie klocków między listwy dźwigara, do których przykleję łączniki od wzniosu. Ale, jak już wspomniałem żywica wyszła.
Załącznik:
1111161.jpg
1111161.jpg [ 35.47 KiB | Przeglądany 8117 razy ]

Załącznik:
1111164.jpg
1111164.jpg [ 36.79 KiB | Przeglądany 8117 razy ]

Szerokość nakładek-podkładek pod żebra 5 mm.
Załącznik:
1111163.jpg
1111163.jpg [ 28.9 KiB | Przeglądany 8117 razy ]

Zeszlifowałem także górna powierzchnię spływu. Jestem zadowolony - nie będę musił w pisać: Profil - Aquila zmodyfikowana. :)

Milo opchnął mi po atrakcyjnej cenie książkę Nestoja o modelach szybowców, to sobie czytam (mam już trzy książki modelarskie :shock: - tyle liter).

Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony 20 sie 2014, o 09:43 przez molej, łącznie zmieniany 1 raz
Zdjęcia przeniesiono na serwer

Administrator
Awatar użytkownika

marpiso pisze:
... Odczekałem, aż żona wyjdzie i wywlokłem warsztat. .....

Skąd ja to znam :lol:

Modelarz
Awatar użytkownika

Przyszła paczka ze sklejką i zawiasami. Trochę podłubałem przy modelu. Zatopiłem w żywicy pręty stalowe stabilizujące położenie płatów. Kupiłem także pręt stalowy na bagnet. Ze sklejki 2 mm wyciąłem łączniki centropłata z "uszami". Wcześniej z balsy i drewnianych klocków wykonałem "bazy" pod łączniki w rzeczonych "uszach". Wkleiłem je między listwy dźwigarów. Zrobiłem balsowe wzmocnienia krawędzi natarcia i zniszczyłem obrus na stół :shock: (nie wiem jak to się stało). Centropłat okleiłem balsą 1,5 mm. Przy okazji ułamałem jeden z łączników, ale już naprawiłem.

Kilka fotografii z pola walki.
Załącznik:
acznik2.jpg
acznik2.jpg [ 40.82 KiB | Przeglądany 8117 razy ]

Zrobiłem także statecznik pionowy wraz ze sterem kierunku. Konstrukcja z listewek balsowych wyciętych z deski 2 mm i listewki sosnowej 5x2 mm. Zawiasy sylikonowe klejone żywicą. Reszta Soudalem 64A i klejem cyjanoakrylowym. Statecznik oklejony balsą 1,5 mm. Krawędź natarcia balsowa.
Załącznik:
astatpion1.jpg
astatpion1.jpg [ 58.29 KiB | Przeglądany 8117 razy ]

Załącznik:
astatpion2.jpg
astatpion2.jpg [ 44.11 KiB | Przeglądany 8117 razy ]

Załącznik:
astatpion3.jpg
astatpion3.jpg [ 51.53 KiB | Przeglądany 8117 razy ]

tu miałem trochę problemów z zawiasami - ubrudziłem jeden z nich żywicą, trochę to trwało zanim go wyczyściłem. Bardzo pomocna okazała się nić dentystyczna.
Ogólnie jestem zadowolony. Byłbym bardziej zadowolony, gdyby nie wzmiankowany wyżej incydent z obrusem oraz z wahaczem w moim fordku, ale to już zupełnie inna historia.

Zabieram się za górne pokrycie kesonów w płatach. Jutro.

Ostatnio zmieniony 20 sie 2014, o 09:46 przez molej, łącznie zmieniany 1 raz

Administrator
Awatar użytkownika

Miło pooglądać.
Aby nie posklejać zawiasów - osobiście używam do ich wklejania od pewnego czasu Soduala 66A - daję kropeleczkę olejku wazelinowego na sztyft, odrobinkę.
Czekamy na dalszą relację.

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

straszna dziura :)

Szczelina między statecznikiem a sterem wyszła ci jak Kanał Sueski :) mogłeś jednak podciąć trochę miejsce na zawiasy, żeby się te walce schowały w balsę - aż do sztyftu. sam ster nie widzę dobrze, ale chyba nie jest szlifnięty na półokrągło... Wtedy mógłbyś znacznie zmniejszyć szczelinę...

Edit - ale i tak zazdroszczę budowy :) ja na razie pracuję koncepcyjnie... Jak się nie wezmę za robotę, to mnie wiosna zastanie bez modelu :)

Modelarz
Awatar użytkownika

Dzięki za radę milo. Trzeba się będzie zaopatrzyć w wazelinę, bo jak widać, i w modelarstwie się przydać może. :)

PiotrKostek pisze:
straszna dziura :)

Szczelina między statecznikiem a sterem wyszła ci jak Kanał Sueski :) mogłeś jednak podciąć trochę miejsce na zawiasy, żeby się te walce schowały w balsę - aż do sztyftu. sam ster nie widzę dobrze, ale chyba nie jest szlifnięty na półokrągło... Wtedy mógłbyś znacznie zmniejszyć szczelinę...

Też dziękuję. No tak, szpara jest solidna. Pomyślałem o schowaniu zawiasów w podcięciach już po fakcie. W drugim szybowcu to zrobię. Nie mogę zrobić już za pierwszym razem BARDZO dobrego modelu, bo stracę zainteresowanie przedmiotem. Ster nie jest na okrągło. O tym, to dopiero teraz pomyślałem, choć w trenerku wyobliłem krawędź.

EDIT. O, koncepcyjnie też pracuję. Zauważyłem, że najbardziej lubię wymyślać, co by tu można było zrobić. Wymyśliłem już modele, aż do numerku 5. Biorąc pod uwagę, że treningowego deproniaka buduję piętnasty miesiąc, mam ambitne modelarskie plany na najbliższe 10-15 lat.

marpiso pisze:
Załącznik:
1111163.jpg
1111163.jpg [ 28.9 KiB | Przeglądany 8117 razy ]

Czy aby na pewno dobry kierunek słoi we kładkach między dźwigarami?

Ostatnio zmieniony 20 sie 2014, o 09:47 przez molej, łącznie zmieniany 1 raz

Modelarz
Awatar użytkownika

FajnyUzytkownik pisze:
Czy aby na pewno dobry kierunek słoi we kładkach między dźwigarami?

O nie, tyko mi nie mówcie, że powinny być jednak poziomo. Słyszałem, że na innym forum to się nawet pobili o kierunek słojów. Niebezpieczny temat.

Administrator
Awatar użytkownika

Wiedziałem, że i na te forum ten temat wkońcu zawita.
Odpowiedzmy sobie na pytanie , po co są przekładki międzydźwigarowe, i w jakim kierunku słojów balsa ma największą wytrzymałość?

Marpiso masz dobrze!!!

milo

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.