Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 15 cze 2025, o 14:28

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: P.I.W.O.
Modelarz
Awatar użytkownika

Witajcie,
Padł pomysł napisania Programu Intensywnie Wspomagającego Obliczenia.
Idea jest aby większość obliczeń przy tworzeniu modelu wykonać w tym programie dlatego potrzebuję od was informacji co w takim programie powinno się znaleźć?
- obliczanie środka ciężkości
- powierzchni sterowych
- współczynniki stateczności

- baza obliczeniowa modeli ADW
- proste symulacje wpływu proporcji płatowca na parametry

Coś jeszcze?

Pozdrawiam
Robert

Tytuł: Re: P.I.W.O
Modelarz
Awatar użytkownika

Moim skromnym zdaniem - projekt z tych bez sensu - po co wyważać otwarte drzwi. Jest do tego fajny arkusz Sailplane Calc, do tego mnóstwo innych programów. Rzeczy sprawdzone przez rzesze modelarzy. Dziękuję nie skorzystam. I nie ma w moim poście żadnej złośliwości - lepiej swoją energię spożytkuj na budowę :)

Modelarz
Awatar użytkownika

A ja myślę, że przez takie myślenie ciągle kupujemy wszystko z zachodu... Myślę, że warto napisać tego typu program szczególnie jeżeli będzie uwzględniał potrzeby użytkowników forum. Nawet więcej, mógłby się stać niejako wizytówką forum jako portalu merytorycznego i owocnego w ciekawe rozwiązania.

Modelarz
Awatar użytkownika

@PiotrKostek
Po części masz rację, tylko idąc tym tokiem rozumowania możemy dojść do wniosku, że cała elektroda.pl jest bez sensu taniej i szybciej wyjdzie kupić gotowe moduły.
To forum jest bez sensu, po co projektować i budować modelu? Kupa czasu i materiałów psu na budę. Po co się brudzić jak można w chinach kupić ładny modelik.
Ten projekt ma być bazą do nauki WPF'a a jeśli przy okazji powstanie coś użytecznego, będę się z tego cieszył.

Buduję teraz ADW-1 ręcznie od podstaw, może lepiej było poczekać na skrzydła wycięte laserem i kadłub z laminatu?
Miałbym model w tydzień bez piłowania i zbędnej roboty.

Modelarz
Awatar użytkownika

Ja nikomu nie odbieram inicjatywy. Jak ktos chce to niech pisze. Jednak mówienie, że mamy przez takie podejście wszystko z zachodu jest bez sensu - dlaczego w takim razie nie jeździsz polskim samochodem ? No tak bo nie produkujemy - a jakbyśmy produkowali, to byś kupił ? czy wybrałbyś VW ? Po co używać TurboCada, jak można napisać swój własny... nie dajmy się zwariować. Ja tylko mówię, że nie ma sensu wyważac otwartych drzwi są programy sprawdzone. Jak mam do wyboru sailplane clac, który liczy milion rzeczy a program napisany przez kogoś, kto tak naprawdę nie ma pojęcia jak się liczy szybowce czy samoloty- to nie oprę projektu na takim programie. I nieważne, że, milo ma być konsultantem. Wizytówką forum się nie stanie, bo zawsze ktoś skrytykuje, że jest badziewny. A Ameryki programem nie odkryjesz, bo ADW liczy tak samo jak reszta świata. Dla mnie nadal pomysł niewypał

Administrator
Awatar użytkownika

Każdy z Was ma rację. Jest kupa programów do wspomagania obliczeń w projektowaniu modeli. Jednak wiekszość spraw przy projektowaniu modelu to intuicja, doświadczenie konstruktora. Jeżeli Robert chce sie bawić w napisanie takiego programu, niech działa. Będzie super, jak zostanie mu w głowie parę wzorów, zobaczy, że z jednej strony nie jest to trudne, a z drugiej ile róznych aspektów należy wziąć pod uwagę i przemyśleć w czasie projektowania. Napewno wyjdzie mu to na plus i zachęci do samodzielnego projektowania.

Tak na marginesie...Piotrek, nie jestem żadnym konsultantem....zaprojektowałem i zbudowałem parę modeli, to wszystko. Niewiele wiem o obliczaniu przyszłego modelu, większość rozwiązań to moja i podpatrzona praktyka, spawdzona osobiście..... Jeżeli coś sie sprawdza to wykorzystuję to w następnych modelach. Lubię sam wymyslać i budować....jak latają, miałeś okazję nieraz widzieć. Jedyną rzeczą co mnie ogranicza, żeby budować więcej to praca i brak pieniędzy.

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

PiotrKostek pisze:
Ja nikomu nie odbieram inicjatywy. Jak ktos chce to niech pisze. Jednak mówienie, że mamy przez takie podejście wszystko z zachodu jest bez sensu - dlaczego w takim razie nie jeździsz polskim samochodem ? No tak bo nie produkujemy - a jakbyśmy produkowali, to byś kupił ? czy wybrałbyś VW ? Po co używać TurboCada, jak można napisać swój własny... nie dajmy się zwariować. Ja tylko mówię, że nie ma sensu wyważac otwartych drzwi są programy sprawdzone. Jak mam do wyboru sailplane clac, który liczy milion rzeczy a program napisany przez kogoś, kto tak naprawdę nie ma pojęcia jak się liczy szybowce czy samoloty- to nie oprę projektu na takim programie. I nieważne, że, milo ma być konsultantem. Wizytówką forum się nie stanie, bo zawsze ktoś skrytykuje, że jest badziewny. A Ameryki programem nie odkryjesz, bo ADW liczy tak samo jak reszta świata. Dla mnie nadal pomysł niewypał

No offense, ale w dalszym ciągu nie możemy się doczekać platformy do projektowania cad. Moja uczelnia kupuje licencję AutoCada za kilkadziesiąt tysięcy złotych, a projekt 100% polskiego programu upadł bo koszt był większy niż kosz zakupu gotowej wersji... Wiesz, w Polsce produkuje się samochody, może nie osobowe ale zawsze ;). Typ myślenia jaki prezentujesz jest dość powszechny w środowisku naukowym z którym mam styczność (szczególnie profesorowie starej daty) "po co badać przecież francuzi/niemcy/anglicy zrobili projekt i można kupić dokumentację". I tak polska nauka i przemysł mniej więcej wyglądają w dużej części, niech chociaż modelarstwo się rozwija! :)

Administrator
Awatar użytkownika

Moim zdaniem napisanie programu ma sens, chociazby że będzie po polsku i będzie zapewne możliwość modyfikacji czy też implementowania nowych funkcji. Robert, ja zachęcam do pisania programu.

Modelarz
Awatar użytkownika

Dzięki za dobre słowo, powiedz co na początku widziałbyś w takim programie?

Modelarz
Awatar użytkownika

milo - bez obrazy miałem na myśli tylko to, że miałeś podać jakieś wzory :) to wszystko. Nie spinajcie się panowie. Przedstawiam tylko swoje zdanie - lepiej energię spożytkować na co innego :) Robot i tak zrobi swoje.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.