PiotrKostek pisze:
Ja nikomu nie odbieram inicjatywy. Jak ktos chce to niech pisze. Jednak mówienie, że mamy przez takie podejście wszystko z zachodu jest bez sensu - dlaczego w takim razie nie jeździsz polskim samochodem ? No tak bo nie produkujemy - a jakbyśmy produkowali, to byś kupił ? czy wybrałbyś VW ? Po co używać TurboCada, jak można napisać swój własny... nie dajmy się zwariować. Ja tylko mówię, że nie ma sensu wyważac otwartych drzwi są programy sprawdzone. Jak mam do wyboru sailplane clac, który liczy milion rzeczy a program napisany przez kogoś, kto tak naprawdę nie ma pojęcia jak się liczy szybowce czy samoloty- to nie oprę projektu na takim programie. I nieważne, że, milo ma być konsultantem. Wizytówką forum się nie stanie, bo zawsze ktoś skrytykuje, że jest badziewny. A Ameryki programem nie odkryjesz, bo ADW liczy tak samo jak reszta świata. Dla mnie nadal pomysł niewypał
No offense, ale w dalszym ciągu nie możemy się doczekać platformy do projektowania cad. Moja uczelnia kupuje licencję AutoCada za kilkadziesiąt tysięcy złotych, a projekt 100% polskiego programu upadł bo koszt był większy niż kosz zakupu gotowej wersji... Wiesz, w Polsce produkuje się samochody, może nie osobowe ale zawsze

. Typ myślenia jaki prezentujesz jest dość powszechny w środowisku naukowym z którym mam styczność (szczególnie profesorowie starej daty) "po co badać przecież francuzi/niemcy/anglicy zrobili projekt i można kupić dokumentację". I tak polska nauka i przemysł mniej więcej wyglądają w dużej części, niech chociaż modelarstwo się rozwija!