milo pisze:
Pisanie, że cofamy się, nie chyba, że zatoczyliśmy koło, albo, że podniesiona poprzeczka, wybaczcie, nie jest konstruktywne...ktoś napisał, że forum to ludzie....no właśnie...ludzie więcej zaangazowania ze swojej strony, nie czekajmy na gotowe.
Stema pisze:
Sidey pisze:
Problem jaki dla mnie jest największą przeszkodą jest taki, że nie wiem jak mój model miałby wyglądać. Nie wiem jaka grubość kadłuba z przodu, z tyłu, jak ma wyglądać płat.
Witaj Sidey.
Czy wiesz do czego ma służyć ten model?
Do nauki, rekreacji, makieta? Szybowiec czy z napędem? Itp.
To już Wiesz?
To nie przeszkoda.
Zacznij w wolnych chwilach od tego. Do grubości kadłuba tam i tu dojdziesz wtedy stopniowo niejako sam. Podobnie do kształtu skrzydła.
Na początku trzeba wiedzieć co się chce zbudować i dlaczego.
Milo, jezeli ktos w ten sposob wyraza swoje niezadowolenie i jak piszesz ze forum to ludzie i pisza to ludzie, nalezy z tego wyciagnac odpowiednie wnioski i jest to bardzo konstruktywne i wnioski powinny byc wyciagniete rowniez konstruktywne.
Oczywiscie ze projekt powstaje w glowie, ale jezeli projekt jest nie udany np. z niewiedzy-jest to pierwsze niepowodzenie, flustracja, zniechecenie itd
Stema, mowisz do mlodego czlowieka ktory jest na forum po to zeby sie czegos nauczyc ze do wszystkiego stopniowo dojdzie sam.
Mlodego adepta sztuki lotniczej nalezy poprowadzic od podstaw i wytlumaczyc budowe modelu na prostym projekcie ( znowu do SPIRIT 2m) a nie uczyc od wlasnego projektu. Takie sa realja i na wyprubowanej konstrukcji przez tysiace lataczy latwiej sie nauczyc wlasciwych nawykow w sztuce latania.
Projektem Spirit powinno sie zainteresowac wiecej osob "doswiadczonych" np.
ze wzgledu na ksztalt skrzydla i jego zalety. Rozwoj duzego lotnistwa i to co mamy dzisiej tz przepisy, teoria jest pisane krwia. Male lotnistwo z braku wiedzy i umiejetnosci konczy sie KRETAMI
Podsumowujac temat:
Popelnilem blad i swoje posty na temat "poprzeczki" powinienem umiescic w nowym dziale i prosze zielonych o korekte.
Forum napewno jest miejscem dla
wszystkich maniakow malego lotnistwa.
Forum powinno sluzyc wymianie doswiadczen i uczyc, wychowywac nowy narybek.
Milo jeszcze raz ponawiam prosbe- skontaktuj sie ze Szczepanem, moze udostepni swoje plany "Spirit" i poprowadz temat i gwarantuje ci wiele usmiechnietych twarzy.
RC makiety szybowcow - obowiazkowo na forum
RC nie makiety - obowiazkowo na forum
Mam nadzieje ze nie zrobilem duzego zamieszania, jesli tak to przepraszam