Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 15 cze 2025, o 12:30

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Modelarz
Awatar użytkownika

milo pisze:
Otrzymałem parę zapytań,..." czy trudno jest zaprojektować samemu model". Postanowiłem podzielić się z Wami

Przypominam, że tak Milo zaczął ten temat.
Wywiązała się nagle dyskusja nie jak zacząć samemu projektowanie, tylko że już zaczęto inne projekty, że nie skończono i że tu jest dla zaawansowanych w CAD itp.
Nie, nie i nie. Tu nie zaczyna się kolejnych projektów, tylko pomaga się tym, którzy SAMI chcą zaprojektować swoje modele, a nie wiedzą jak. Bez względu na wiek, możliwości techniczno/warsztatowe i zaawansowanie w wiedzę. Ktoś chce od czegoś zacząć projektowanie?
Zgłaszaj się tu.
Jak projektuje Sławek?
W głowie! I tak się projektuje. Rysując żebro i przechodzący przez niego dźwigar kalkuluje grubość żebra i wymiary dźwigara. (upraszczam) CAD jest tylko narzędziem. Są programy, które po wstawienie wszystkich danych użytych materiałów podpowiadają n/p grubości i oceniają wytrzymałość połączeń, ale nawet taki bardzo drogi program nic nie zaprojektuje.

Każdy projekt zaczyna się tak samo. W głowie projektanta, a potem z głowy kawałek po kawałku przelewa się na papier. Jeszcze raz piszę: bez względu na sposób przelania na papier/wydruk.
Właśnie ktoś może nie wiedzieć jak zaprojektować najprostszego wymyślonego przez Siebie szybowczyka z kadłubem z rurki.
Po to jest ten temat.
Kto ma pomysł na SWÓJ model, a nie wie jak sobie wyrysować niech pyta. Jeden Kolega już tu zadał pytania.
Mam nadzieję, że Go nie spłoszyliście.

Sidey
Zaczynamy?

Administrator
Awatar użytkownika

Stefan, sam lepiej bym tego nie powiedział. Dokładnie, to jest poradnik , jak zacząć, nie zaczynamy nic nowego.

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

Witam
Co do projektowania jest dokładnie tak jak napisał Stefan. Początek projektu w głowie. Na CADach sie nie znam. Rysuję w CDR. Wcześniej rysowałem wszystko na kartkach. Jak coś zabłysło w łepetynie to szybko na kartkę. W tej chwili w laptopie. Trochę moich wypocin rysunkowych można od czasu do czasu znaleźć w Modelarzu, jak opublikują. W miarę moich możliwości i czasu (którego coraz mniej na hobby) postaram się pomóc w projektowaniu.

Modelarz
Awatar użytkownika

Stema, powoli zastanawiam się nad tym co bym chciał :)
Niedługo jak uporam się z zaległymi sprawami w modelach zacznę myślenie nad tym :)

Modelarz
Awatar użytkownika

milo pisze:
Pisanie, że cofamy się, nie chyba, że zatoczyliśmy koło, albo, że podniesiona poprzeczka, wybaczcie, nie jest konstruktywne...ktoś napisał, że forum to ludzie....no właśnie...ludzie więcej zaangazowania ze swojej strony, nie czekajmy na gotowe.

Stema pisze:
Sidey pisze:
Problem jaki dla mnie jest największą przeszkodą jest taki, że nie wiem jak mój model miałby wyglądać. Nie wiem jaka grubość kadłuba z przodu, z tyłu, jak ma wyglądać płat.

Witaj Sidey.
Czy wiesz do czego ma służyć ten model?
Do nauki, rekreacji, makieta? Szybowiec czy z napędem? Itp.
To już Wiesz?
To nie przeszkoda.
Zacznij w wolnych chwilach od tego. Do grubości kadłuba tam i tu dojdziesz wtedy stopniowo niejako sam. Podobnie do kształtu skrzydła.
Na początku trzeba wiedzieć co się chce zbudować i dlaczego.

Milo, jezeli ktos w ten sposob wyraza swoje niezadowolenie i jak piszesz ze forum to ludzie i pisza to ludzie, nalezy z tego wyciagnac odpowiednie wnioski i jest to bardzo konstruktywne i wnioski powinny byc wyciagniete rowniez konstruktywne.
Oczywiscie ze projekt powstaje w glowie, ale jezeli projekt jest nie udany np. z niewiedzy-jest to pierwsze niepowodzenie, flustracja, zniechecenie itd
Stema, mowisz do mlodego czlowieka ktory jest na forum po to zeby sie czegos nauczyc ze do wszystkiego stopniowo dojdzie sam. :roll:
Mlodego adepta sztuki lotniczej nalezy poprowadzic od podstaw i wytlumaczyc budowe modelu na prostym projekcie ( znowu do SPIRIT 2m) a nie uczyc od wlasnego projektu. Takie sa realja i na wyprubowanej konstrukcji przez tysiace lataczy latwiej sie nauczyc wlasciwych nawykow w sztuce latania.
Projektem Spirit powinno sie zainteresowac wiecej osob "doswiadczonych" np. ze wzgledu na ksztalt skrzydla i jego zalety. Rozwoj duzego lotnistwa i to co mamy dzisiej tz przepisy, teoria jest pisane krwia. Male lotnistwo z braku wiedzy i umiejetnosci konczy sie KRETAMI
Podsumowujac temat:
Popelnilem blad i swoje posty na temat "poprzeczki" powinienem umiescic w nowym dziale i prosze zielonych o korekte.
Forum napewno jest miejscem dla wszystkich maniakow malego lotnistwa.
Forum powinno sluzyc wymianie doswiadczen i uczyc, wychowywac nowy narybek.
Milo jeszcze raz ponawiam prosbe- skontaktuj sie ze Szczepanem, moze udostepni swoje plany "Spirit" i poprowadz temat i gwarantuje ci wiele usmiechnietych twarzy.
RC makiety szybowcow - obowiazkowo na forum
RC nie makiety - obowiazkowo na forum
Mam nadzieje ze nie zrobilem duzego zamieszania, jesli tak to przepraszam

'Szybowiec ciezki na nos sam “zwali” sie na skrzydlo, a moze i w korkociag -- a prawidlowo wywazony szybowiec tez sie “wali” poniewaz PILOT chce go zwalic'.

Administrator
Awatar użytkownika

Stefan dobrze to określił, projektuje się w głowie a komputer służy do rysowania. Problem w tym że nie wszystko co w głowie da się w sposób prosty narysować w CAD.
Ostatnio nie miałem czasu na forumowanie, ledwo zdążyłem zrobić kopyta do małej katany. Mam trochę innych spraw na głowie (zawodowo osobistych) dlatego niewiele mnie widać ostatnio na forum.
Do Szczepana wysłałem wiadomość odnośnie tego tematu. Ruszę coś w tematach CAD ale najpierw uporam się ze sprawami niemodelarskimi.

Modelarz
Awatar użytkownika

slawekmod pisze:
Stefan dobrze to określił, projektuje się w głowie a komputer służy do rysowania. Problem w tym że nie wszystko co w głowie da się w sposób prosty narysować w CAD.
Ostatnio nie miałem czasu na forumowanie, ledwo zdążyłem zrobić kopyta do małej katany. Mam trochę innych spraw na głowie (zawodowo osobistych) dlatego nic się niewiele mnie widać ostatnio na forum.
Do Szczepana wysłałem wiadomość odnośnie tego tematu. Ruszę coś w tematach CAD ale najpierw uporam się ze sprawami niemodelarskimi.

Ja rowniez uwazam tak samo i tak napisalem powyzej. Do dobrego projektu jednak trzeba dojrzec, zdobyc wiedze podstawowa i to tego powinno sluzyc forum.
Dac dobre przyklady i mlodych ludzi poprowadzic za raczke.

'Szybowiec ciezki na nos sam “zwali” sie na skrzydlo, a moze i w korkociag -- a prawidlowo wywazony szybowiec tez sie “wali” poniewaz PILOT chce go zwalic'.

Administrator
Awatar użytkownika

Prznoszę całą dyskusję z Elementarza tutaj.
Proszę o łaske wszystkich dyskutantów, część postów zgubiłem, nie ma ich. Jest to wynikiem mojej niewiedzy i braku doświadczenia w obsłudze forum. Gdzieś kliknąłem, zaznaczyłem...nie wiem co się stało :oops:

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

jendrek pisze:
Witam
Rysuję w CDR. Wcześniej rysowałem wszystko na kartkach. W miarę moich możliwości i czasu (którego coraz mniej na hobby) postaram się pomóc w projektowaniu.

Właśnie o taką pomoc tu chodzi. Ty zrozumiałeś.
Dzięki.

Modelarz
Awatar użytkownika

Odświeżę trochę temat :) jak by ktoś poszukiwał planów Spirita
Załącznik:
spiryt22_resized.jpg
spiryt22_resized.jpg [ 125.63 KiB | Przeglądany 1679 razy ]
Załącznik:
spiryt11_resized.jpg
spiryt11_resized.jpg [ 123.75 KiB | Przeglądany 1679 razy ]

http://www.amc-jantar.pl
Obrazek