Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 8 paź 2025, o 13:16

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Administrator
Awatar użytkownika

Gratuluję udanego oblotu, Bocian wspaniale prezentuje się na tle nieba, to zdjęcie jest świetne :D

pepcio 11 pisze:
Załącznik:
PA045505.JPG
PA045505.JPG [ 27.71 KiB | Przeglądany 11583 razy ]

Bardzo mi się podoba

Administrator
Awatar użytkownika

Model trafił w moje ręce kilka dni wcześniej. Mirek poprosił mnie o ustawienie modelu na moim Opticu Sport. Szybowiec ustawiłem wstępnie - wychylenia i ich zakresy oraz różnicowość lotek - wyważyłem, nie wiem ile ważył do lotu, ale coś około 1500 g. Z tak przygotowanym modelem umówiłem się z Mirkiem dzisiaj na lotnisku. Miałem pewne obawy ;) .... duża masa i sama wielkość Bociana kazała mi przypuszczać kłopoty przy starcie, jednak moje lęki były nieuzasadnione :) . Ale po kolei .... ;)
Po zmontowaniu, sprawdzeniu działania sterów, kilka rzutów z ręki. Model trzyma się powietrza, reakcje na stery prawidłowe, czuć lekką tendencję do zakrętu w lewo, ale odpowiedni trym załatwia temat. Czas na loty wysokie. Szybowiec zaskakująco ..... "miękko" startuje na holu, zero tendencji do zbaczania z kursu. Samo puszczenie z ręki po naciągnięciu gumy - budzące moje wcześniejsze obawy - płynne i stabilne. Bocian spokojnie zadziera "mordkę" i po wejściu na pułap bardzo elegancko ją opuszcza, przy 70/80 % wykorzystaniu holu. Spadochronik odchodzi, lot swobodny. Wszystko działa jak trzeba :) . Na ziemi model sprawia wrażenie ociężałego i "kluchowatego" :lol: , ale w powietrzu wrażenia są zupełnie inne. Lot ślizgowy stabilny, majestatyczny. Zakręty proporcjonalne do wychyleń i też stabilne. Wymagają delikatnych korekt lotkami i sterem kierunku. Model nie dysponuje dużą doskonałością, dlatego podejście do lądowania należy dość wcześnie zaplanować, jednak ono samo nie stwarza większych problemów. W jednym z kolejnych lotów sprawdziłem jak Bocian reaguje na utratę prędkości. Sypie się w korek, ale przebieg przeciągnięcia nie jest gwałtowny, najpierw "zwalenie się " na skrzydło, kawałek spirali i dopiero korek.....wszystko w zwolnionym tempie ;) .
Bocian jest prosty w pilotowaniu, bardzo przyjemny, o dość dużym zakresie prędkości eksploatacyjnych. Udana konstrukcja, idealnie nadająca się do szkolenia i lotów doskonalących. Żaden element lotu nie sprawia problemów ani kłopotów.
Wykonaliśmy ok 10 lotów, ja może z 6/7 i Mirek 3 - pełne loty, bez mojej ingerencji :D . Teraz tylko latać i cieszyć się widokiem tego szybowca w powietrzu.....wygląda bardzo efektownie, szybowcowo :D .
Gratuluję udanego modelu i dziękuję Mirkowi za wspólne loty, było naprawdę bardzo miło :D .

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

Filmik pojawia się bardzo dużym opóźnieniem :oops: , krótki, ale po części obrazuje własności lotne „Boćka”. Bardzo dziękuję za pomoc w opracowywaniu tej konstrukcji oraz opinie i pochwały od kolegów. Decyzja o budowie tego modelu powstała po niefortunnej kraksie „Lisa”. Lekarstwo na kaca ;) . Teraz po oblocie mogę śmiało zarekomendować ten model nawet mniej doświadczonym modelarzom. Pod względem budowy i własności lotnych. W powietrzu w zasadzie przejął chyba cechy oryginału. Jest wdzięczny w pilotowaniu i lata majestatycznie. Oczywiście bez problemu można wykonać w tym modelu skrzydła dzielone. Zawsze to mniej kłopotu z przechowywaniem i transportem. „Bocian” spełnił moje oczekiwania w 100% :D . Będzie on u mnie służył do bezstresowego treningu jako „koń roboczy”. Muszę nabrać wprawy w startach z gumy i nauczyć się poprawnego pilotażu szybowców (za często model rozpędzam bojąc się utraty prędkości w zakrętach ,co skutkuje utratą cennej wysokości). Latanie na silniku jest o wiele prostsze. A na razie takimi najczęściej modelami latałem. Szybowiec to inna bajka. Ważne, bo na horyzoncie pojawia się „Lis II” i „Orlik”. Dla tych co lubią na silniku, miejsca w modelu jest dużo i można go przerobić bez problemu na motoszybowiec.
Ja to wolałbym zainstalować w nim jakąś kamerkę. Ale czuję, że na „woleniu” się skończy.
Na forum jest jeszcze jeden "Bocian". Budowniczemu życzę udanego oblotu i równie dużo radochy z latania :lol: .

Pozdrawiam Mirek

Modelarz
Awatar użytkownika

Po sugestii "milo" zdecydowałem się zamontować hak do holowania. Będzie okazja poćwiczyć hole za Tukanem ;) . Zrezygnowałem z przeróbki na moto.
Załącznik:
IMG20210706101555.jpg
IMG20210706101555.jpg [ 524.17 KiB | Przeglądany 8429 razy ]

Pozdrawiam Mirek

Administrator
Awatar użytkownika

No i super, czekam na sygnał i działamy :D .

milo

Administrator
Awatar użytkownika

Czy środek masy przesunął się mocno w przód po dodaniu serwa/wyczepu i czy trzeba było korygować położenie elementów?
Model na holu został oblatany?

Modelarz
Awatar użytkownika

Model MS-13 "Bocian" na holu za "Tukanem".

Pozdrawiam Mirek

Modelarz
Awatar użytkownika

Witam Mirku
Brzydki ten szybowiec jak nie wiem co?! Ale po elbląskim niebie "pływa" doskonale! Gratulacje za wykon tego zasłużonego szybowca. Ten gość na kadłubie taki trochę wielki! Czepiam się. Piękny tandem z Tukanem! Mocnej termiki i żadnej różnicy w startach i lądowaniach, tego Wam życzę.
Pozdrawiam - Zbyszek.

Modelarz
Awatar użytkownika

Dziękuję Zbyszek.
To był mały szybowiec w stosunku do sylwetki człowieka ;) . W pierwszej wersji zaadoptowałem "Felka" z innego modelu. Latał za windą. Wydawał mi się jednak za mały. Przy przeróbce na hak do holowania wkleiłem większego ( też z innego modelu w skali 1:5). Bardziej pasował. No, może powinien być ciut mniejszy ;) . Ok. Powrócę do pierwotnej wersji. Tę głowę wykorzystam do innego modelu. Patrząc na jedyne zdjęcie oryginału które się zachowało, to gość ledwo mieści się w kabinie :lol: .
Załącznik:
IMG20210706101555.jpg
IMG20210706101555.jpg [ 711.21 KiB | Przeglądany 198 razy ]

Jestem na etapie rozważania kupna nowej aparatury. Zbyt wiele przygód mi sprawiła. Była utrata łączności przy lotach Wicherka, Dzięcioła i też MS-13. Najczęściej przy ziemi podczas podchodzenia do lądowania. Mocna konstrukcja modelu na szczęście go ocaliła :lol: .
Załącznik:
Kraksa.jpg
Kraksa.jpg [ 447.46 KiB | Przeglądany 202 razy ]

Pozdrawiam Mirek

Modelarz
Awatar użytkownika

Z tego co mówią moi koledzy w tym miejscu już nie jeden model spadł na ziemię . Na lotnisku mamy wzdłuż taką "tubę" . Po przeciwległej stronie też postawiono takie dziadostwo. Wszystko to pracuje na 2,4 GHz. Kto wie, może to jest też pośrednia przyczyna.
Załącznik:
20250912_120811.jpg
20250912_120811.jpg [ 138.04 KiB | Przeglądany 186 razy ]

https://www.youtube.com/watch?v=jSu2pDR1Dhs

Pozdrawiam Mirek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.