Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 17 cze 2025, o 21:02

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
Modelarz
Awatar użytkownika

post pod postem, ale nie moja wina, że nikt nie pisze...

Dziś powalczyłem ze styrodurem - pierwszy raz robiłem takie coś - wyszło jak wyszło... co jest źle ? Do poprawki kształt dziobu, z kabinki muszę usunąć garbek i jeszcze ją bardziej zwęzić od połowy, na kadłubie przegięcie muszę trochę lepiej wyprofilować - jest garbek. Wkleić balsowe wypełnienia przy pionowym. wykleić do końca centropłat. Pracy trochę jest, ale już coś widać.

Do zdjęć przyłożyłem statecznik - nie jest on zamocowany - tylko leży, więc wygląda jak wygląda...

Teraz zdjęcia
Załącznik:
dscf1240az.jpg
dscf1240az.jpg [ 54.54 KiB | Przeglądany 6478 razy ]

Załącznik:
dscf1239t.jpg
dscf1239t.jpg [ 51.87 KiB | Przeglądany 6478 razy ]

Załącznik:
dscf1238.jpg
dscf1238.jpg [ 47.54 KiB | Przeglądany 6478 razy ]

Załącznik:
dscf1242z.jpg
dscf1242z.jpg [ 40.95 KiB | Przeglądany 6478 razy ]

Ostatnio zmieniony 19 sie 2014, o 09:27 przez molej, łącznie zmieniany 1 raz
Zdjęcia przeniesiono na serwer

Administrator
Awatar użytkownika

Ładnie, no ładnie!
Moja jedna uwaga. Styrodur nie jest łatwy do szlifowania. Troszeczkę go zużyłem to wiem :) . Najlepiej szlifuje się papierem "80", drobniejszy robi takie "lico" na powierzchni, polecam tylko do ostatecznego wykończenia. Grubszy, wyrywa kawałki, dobry do obróbki wstepnej. Papier najlepiej nakleić na kostkę, dłuższą, i wtedy długimi ruchami wzdłuż osi kadłuba, zbierać powolutku styrodur. Powodzenia i czekam na jeszcze.

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

robiłem dokładnie tak jak napisałeś :)

Z tym, że wstępnie zbierałem nadmiar ( a miałem b. duży :) ) tarnikiem do drewna - sprawdził się...

Modelarz
Awatar użytkownika

Ładnie Ci to wychodzi , choć faktycznie kształty do małych poprawek. Nie budowałem nic w takiej technologii, ale gdybym miał, to kształt góry kadłuba najpierw odwzorowałbym np na cienkiej sklejce ( ew. balsie ) , obustronni okleił styrodurem i dopiero szlifował co pozwoliło by na dokładne odwzorowanie kształtu w rzucie z boku .
Tak trzymaj !!

Pozdrawiam Tomek

Modelarz
Awatar użytkownika

faktycznie ładnie się prezentuje , jak doszlifujesz kabinke to będzie super :)

http://www.amc-jantar.pl
Obrazek

Modelarz
Awatar użytkownika

Walczę ze skrzydłami - rozpiętość 2metry, podwójny wznios - 1,5+2 stopnie. 50cm cięciwa 180mm, końcówka 50cm zbieżna do 140mm

ponieważ mam wolny postęp, ale już coś jest nie mogłem sobie odmówić, i poskładałem do kupy na spinacze :) (stąd wznios ujemny)

Fotki:
Załącznik:
dscf1330k.jpg
dscf1330k.jpg [ 81.69 KiB | Przeglądany 6478 razy ]

Załącznik:
dscf1329u.jpg
dscf1329u.jpg [ 78.71 KiB | Przeglądany 6478 razy ]

Załącznik:
dscf1333w.jpg
dscf1333w.jpg [ 72.92 KiB | Przeglądany 6478 razy ]

Jak widać waga tego co jest - 586gr... Wyposażenie 100gr. Może nie dobiję do kilograma :)

Ostatnio zmieniony 19 sie 2014, o 09:29 przez molej, łącznie zmieniany 1 raz
Zdjęcia przeniesiono na serwer

Potrek!. Czy mi się zdaje, ale żeberek chyba brakuje przy kadłubie?

Modelarz
Awatar użytkownika

Spostrzeżenie słuszne :) ale wszystko pod kontrolą - nie wkleiłem jeszcze drugich części żeberek - tam jest skrzynka na bagnet, więc musiałem dzielić żeberka - w kesonie są dwa :) dodatkowo będzie tu pełny keson.

Modelarz
Awatar użytkownika

Ładnie się prezentuje Twoja Cobra.
Widzę, że przykleiłeś centropłat do kadłuba. Stosowałeś jakieś kołeczki stabilizujące? Jak uzyskać "prostopadłość" płata do osi kadłuba?
W kadłubie nie masz jeszcze zamontowanego bowdena od SK. Ile przewidujesz punktów podparcia bowdena? Jeden w miejscu, gdzie wychodzi z kadłuba, a kolejny bliżej serwa, gdzie? We wrędze? Czy też może takiego punktu nie będzie?
Lawina pytań z tego wyszła, ale obecnie pracuję nad kadłubem, więc są to pytania "na czasie".

PS. Obiecane na pw fotografie z mojego warsztatu będą jak tylko dopcham się w domu do komputerów. Niestety, żona ma duże zlecenie i siedzi po nocach, co niestety, odbija się na mojej relacji z budowy, o statystykach w Call of Duty już nie wspominając.

Modelarz
Awatar użytkownika

marpiso pisze:
Widzę, że przykleiłeś centropłat do kadłuba. Stosowałeś jakieś kołeczki stabilizujące? Jak uzyskać "prostopadłość" płata do osi kadłuba?
W kadłubie nie masz jeszcze zamontowanego bowdena od SK. Ile przewidujesz punktów podparcia bowdena? Jeden w miejscu, gdzie wychodzi z kadłuba, a kolejny bliżej serwa, gdzie? We wrędze? Czy też może takiego punktu nie będzie?

Centropłat jest nałożony na podłużnice i przyklejony żywicą w trzech miejscach - skrajne listewki i skrzynka bagnetowa. Wszystko jest związane od góry tkaniną szklana z kadłubem. Prostopadłości płata do osi kadłuba zapewne nie będzie :) to moja pięta achillesowa póki co :) trzymanie prostopadłości i wymiaru. Nie mam jeszcze tak wypracowanego warsztatu. Poza tym momentami działam spontanicznie :) Starałem się osiągnąć ją w ten sposób, że na górze centropłata (jest on od góry pokryty balsą) wyznaczyłem linię środkową. Na poprzeczkach łączących boki kadłuba (nie było jeszcze wtedy tego styroduru) tak samo wyznaczyłem środki. Kupiłem sobie poziomicę laserową za 20 zł i robiłem to tak, żeby wszystkie te znaki pokryły się z promieniem lasera. Ale wiem, że niedokładnie wyznaczyłem środki i mam to trochę przesunięte. Zobaczymy w praniu :)

Jeśli chodzi o bowden do kierunku, to jest on wklejony - jeszcze przed zamknięciem kadłuba od góry. teraz ciężko by mi było go wklejać, chyba, że tą metodą z naciąganiem i mocowaniem na dwóch końcach. Jednak przez środek mi leci popychacz do wysokości(pręt węglowy podparty w trzech punktach) więc przykleiłem go - bowden - do boku. Jest trochę przegięty i nie chodzi super lekko, ale powinno być ok. W makiecie już będę robił pull-pull.

Zdjęcia dawaj n aforum a nie na PW :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.