marpiso pisze:
Widzę, że przykleiłeś centropłat do kadłuba. Stosowałeś jakieś kołeczki stabilizujące? Jak uzyskać "prostopadłość" płata do osi kadłuba?
W kadłubie nie masz jeszcze zamontowanego bowdena od SK. Ile przewidujesz punktów podparcia bowdena? Jeden w miejscu, gdzie wychodzi z kadłuba, a kolejny bliżej serwa, gdzie? We wrędze? Czy też może takiego punktu nie będzie?
Centropłat jest nałożony na podłużnice i przyklejony żywicą w trzech miejscach - skrajne listewki i skrzynka bagnetowa. Wszystko jest związane od góry tkaniną szklana z kadłubem. Prostopadłości płata do osi kadłuba zapewne nie będzie

to moja pięta achillesowa póki co

trzymanie prostopadłości i wymiaru. Nie mam jeszcze tak wypracowanego warsztatu. Poza tym momentami działam spontanicznie

Starałem się osiągnąć ją w ten sposób, że na górze centropłata (jest on od góry pokryty balsą) wyznaczyłem linię środkową. Na poprzeczkach łączących boki kadłuba (nie było jeszcze wtedy tego styroduru) tak samo wyznaczyłem środki. Kupiłem sobie poziomicę laserową za 20 zł i robiłem to tak, żeby wszystkie te znaki pokryły się z promieniem lasera. Ale wiem, że niedokładnie wyznaczyłem środki i mam to trochę przesunięte. Zobaczymy w praniu

Jeśli chodzi o bowden do kierunku, to jest on wklejony - jeszcze przed zamknięciem kadłuba od góry. teraz ciężko by mi było go wklejać, chyba, że tą metodą z naciąganiem i mocowaniem na dwóch końcach. Jednak przez środek mi leci popychacz do wysokości(pręt węglowy podparty w trzech punktach) więc przykleiłem go - bowden - do boku. Jest trochę przegięty i nie chodzi super lekko, ale powinno być ok. W makiecie już będę robił pull-pull.
Zdjęcia dawaj n aforum a nie na PW