Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 16 cze 2025, o 22:39

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Windows 10
Administrator
Awatar użytkownika

Cześć, zaktualizowałem Windowsa 8,1 do 10-tki. Odradzam. Mój laptop na i7 2,4ghz 8Gb ram zamienił się w żółwia. Mało tego, nowy system wywalił mi licenyjnego Kasperskiego. Poczta w 8.1 była tragiczna w stosunku do poprzednich windowsów a w 10 -ce jest to dno.
Przeglądarka EDGE - nawet nie wiem jak to opisać. Panel sterowania jest żałosny. Połączenie menu start z kafelkami to jak połączenie przycisku włączenia światła i wyłożonego płytkami kibla. W nocy jadę na urlop ale jak wrócę zadzwonię do mikrosyfu żeby mi powiedzieli jak mam przywrócić komputer do 8.1
8.1 z nakładką Classic Shell wyglądał prawie jak XP i podobnie się obsługiwał. 10tka jest podobna do niczego.

Tytuł: Re: Windows 10
Modelarz
Awatar użytkownika

Do tego ten system to jeden wielki szpieg
http://www.dobreprogramy.pl/Jesli-cenis ... 65157.html

Co do powrotu do starej wersji możesz spróbować
http://www.nirmaltv.com/2015/01/24/how- ... ndows-8-1/

Gdzieś mi się o uszy obiło ze ma się na to tylko 30 dni.

Administrator
Awatar użytkownika

Wielkie dzięki, przywróciłem już windę do 8.1. Za 10-tkę dziękuję.

Administrator
Awatar użytkownika

Nie obyło się bez problemów. Po przywróceniu systemu do 8.1 nie działa poczta i kilka innych rzeczy. Słowem porażka z tym Windowsem 10 w pełnym zakresie. Siedzę w Karwi na urlopie i szkoda mi czasu na walkę z komputerem.
Tak na marginesie to dziś na plaży latał jakiś modelarz motoszybowcem ciut mniejszym od easyglidera. Ludzi było chyba z milion a ten kręcił nim akro. W pewnym momencie leciał prosto na mnie i żonę. Miałem pójść do niego ale szkoda było nerwów. Na fotce uwiecznilem człowieka.

Załączniki:
20150802_115350.jpg
20150802_115350.jpg [ 450.1 KiB | Przeglądany 2163 razy ]

Administrator
Awatar użytkownika

Zaznaczyłem kolegę sterującego w kółku ( zdjęcie w poprzednim poście) Beczki i pętle nad plażą na wysokości około 10m nie były rzadkością. Szkoda że nie przywalił sobie w głowę.
Wracając do Windowa, zadzwoniłem dziś do Microsoftu i zażądałem wskazówek odnośnie naprawy poczty po przywróceniu systemu do win 8.1 z zaznaczeniem że reinstalacja nie wchodzi w grę. Koleś ze wsparcia stwierdził że W10 usuwa niekompatybilne programy i dlatego nie mam poczty. Powiedziałem mu że Poczta Windows to nierozłączny element każdego systemu niezależnie od wersji a on po konsultacji z kolegami ( około 5minut) stwierdził.... żebym napisał na forum Microsoftu w czym problem i pewnie ktoś mi pomoże. Co za debile.

Modelarz
Awatar użytkownika

Niestety z Microsoftem (i innymi korporacjami tej wielkości) tak jest - nikt nic nie wie i spadaj pan ;) A jak już konsultant w końcu da Ci radę przez telefon, nie ma szans żeby dostać to na piśmie.
Forum jest kretyńskie, nigdy mi nie pomogło. Co do samego Windowsa 10 - jak w przypadku innych wersji systemu - warto poczekać chociaż do 1 service packa, który usunie problemy wieku dziecięcego. Instalacja w kilka dni po premierze powoduje, że dołączasz do grupy testerów nowej wersji :)
Ja akurat zainstalowałem (zboczenie zawodowe) i miałem parę problemów, ale rozwiązałem i śmiga jak trzeba! Mi się podoba, szybkość bez zarzutu, jest menu start i działają skróty z Win8.1. Nic więcej nie potrzebuję.

Modelarz
Awatar użytkownika

Miałeś Sławek chyba pecha, bo ja po upgrade do WIN10 nie miałem żadnych problemów, śmiga bardzo szybko interface przyjazny na pierwszy rzut oka i co najważniejsze wszystkie programy działają jak należy bez zbędnych poprawek. Co do instalacji 1 serwispack'a i wersji dla testerów jak to ujął "tom_apis " to po części jest racja, ale zawsze po wypuszczeniu nowego produktu (w tym przypadku systemu) zbierane są informacje od użytkowników, licznej rodziny sprzętu jaki jest na rynku i w ten sposób uzupełnia listę stosownych poprawek, której nie sposób zweryfikować w fazie projektowej (zbyt duża liczba zmiennych). To taka moja sugestia i nie dlatego, że jestem zagorzałym fanem Windy, ale wiem z innych rodzajów systemów z którymi na co dzień pracuję, że zawsze po wypuszczeniu nowego, następują "łaty" i uzupełnienia. Dotyczy to również osławionego z niezawodności OS'a dla Mac'a choć może w mniejszym wymiarze, ale to dlatego, że ten system ma ograniczoną i wyselekcjonowaną rodzinę sprzętu i oprogramowania, na którym pracuje. Do tego ma jeszcze doskonałą grupę designer'ów, którzy dbają o każdy szczegół, no i na koniec mamy cenę, która przyprawia o zawrót głowy, czy warto, kwestia gustu, jak dla mnie - nie.
Pozdrawiam - Darek

Modelarz
Awatar użytkownika

widar123 pisze:
Dotyczy to również osławionego z niezawodności OS'a dla Mac'a choć może w mniejszym wymiarze, ale to dlatego, że ten system ma ograniczoną i wyselekcjonowaną rodzinę sprzętu i oprogramowania, na którym pracuje.

Tam się sprzedaje marketing i marzenia.
Jak na własny sprzęt ograniczony do raptem kilku komputerów firma nie potrafi wypuścić dobrego systemu to są partacze a nie programiści.
Ciekawe czy już rozwiązali swój problem w wi-fi i bluetooth pracujących razem.

Do tego ich podejście do bezpieczeństwa to hoemopatia (na Maki nie ma wirusów) powtórzyć do skutku.

Co do windowsa, Sławek ciesz się, że nie miałem Windows Media Center, który należało dokupić osobno do poprzednich wersji, jego też instalka win 10 wycina.
Z tego co czytałem to na, którymś etapie instalacji on krzyczy jakie programy zostaną usunięte.

Coraz częściej zaczynam się zastanawiać nad powrotem do linuxa. A ewentualne programy z windy postawić na maszynie wirtualnej bez dostępu do sieci.

Administrator
Awatar użytkownika

Poradziłem sobie z pocztą. Win 10 usuwa pocztę z Win 8.1. Dodatkowo robi jakieś tam katalogi old.
Nie miałem możliwości zainstalowania poczty jeszcze raz bo Sklep pokazywał że jest zainstalowana. Nie miałem też możliwości odinstalowania poczty windowsa. Dotarłem do katalogu Program Files x86 i wywaliłem katalogo Microsoft Live i Microsoft Mail. Z katalogu Microsoft nie dały się usunąć w żaden sposób , nie pomagało nawet zdejmowanie atrybutów. Tak czy inaczej wpisując w Wyszukaj polecenie Odinstaluj odszukałem pocztę i tym razem udało się ją odinstalować pomimo jej uszkodzenia. Powróciłem do Sklepu i pobrałem Pocztę bez problemu. Zainstalowałem i działa. Support techniczny Microsoftu to jest pantonima i szkoda czasu. "Fachofcy" każą się zapytać na forum Microsoftu a tam jak łatwo przewidzieć nikt nie pomógł. Tu moje pozdrowienia na forum MS http://answers.microsoft.com/pl-pl/wind ... =1&lc=1045

Modelarz
Awatar użytkownika

Robot pisze:
Coraz częściej zaczynam się zastanawiać nad powrotem do linuxa. A ewentualne programy z windy postawić na maszynie wirtualnej bez dostępu do sieci.

e to już trąci paranoją i jakimś sado maso ;)
Zrobiłem kiedyś próbę - zainstalowałem na domowym kompie linuxa. Po miesiącu konfigurowania kamerek, kart wifi, modemów 3G, drukarek, skanerów dałem sobie spokój i wróciłem do Microsoftu. Od razu wszystko pięknie działa. Dodam tylko że zawodowo zajmuje się linuxami od parunastu lat, a co ma zrobić zwykły użytkownik? Standardowe urządzenia działają, ale wszelkie gadżety to walka bez końca.
Jeśli chodzi o wycieki danych z windy - nie ma co popadać w paranoję. Chyba że boicie się NSA, ABW i tego typu ekip.
Moje zdanie jest takie - nie ma najlepszego systemu, są systemy lepiej radzące sobie w konkretnych zastosowaniach i takie które się do nich nie nadają.
Serwery Microsoft są całkiem przyzwoite, ale jakoś wolę linuxy (unixy). Za to podróbki linuxowe chcące udawać Microsoft (AD, Exchange) to jakaś porażka. Do domu tylko Windows, do tego konto Live, Onedrive, telefon na Windows Phone i jest elegancko!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.