Ta żyłka to jakaś tragedia. Nie napinałem jej na maxa a i tak jedna puściła. Później podczas napinania nowej - puściła kolejna. I szybka decyzja - won!
Nie polecam takiego stosowania żyłek. Mam drut miedziany o podobnej średnicy ale jego wytrzymałość na rozciąganie jest dużo mniejsza niż żyłki. Zastosuję listewki sosnowe.
Przyszła kolej na zawiasy. Aby nie było ich widać, konieczne było wykonanie nacięć. Użyłem frezarki ręcznej - piłki i nożyka
Trzy wycięcia na zewnętrznej powierzchni listwy podstawy i tyle samo od spodniej strony górnej części. Każdy zawias, po ustaleniu pozycji przykręciłem na dwie śruby M2,5 (łeb stożkowy aby schował się w blaszce zawiasu). Górna część też będzie przykręcona, ale aby ustalić pozycję wszystkich zawiasów - przykleiłem je do górnej części żywicą epoksydową - oczywiście po dokładnym ustawieniu pokrywy i zamocowaniu jej ściskami
Załącznik:
10.jpg [ 75.8 KiB | Przeglądany 26977 razy ]
Trochę zamotałem z opisem ale generalnie zrobiłem nacięcia pod zawiasy, dół przykręciłem a górę przykleiłem
Następnie odkręciłem dolną część zawiasów, zdjąłem górę (z przyklejonymi zawiasami) i przewierciłem je, mocując każdy zawias na dwie śruby M2. Od góry wywierciłem otwory aby schowały się nakrętki i na końcu przeciąłem śruby
Załącznik:
Komentarz: Od góry zawiasu (wewnątrz) przyklejona listewka sosnowa - zwiększyłem powierzchnię styku podczas przyklejania zawiasów
11.jpg [ 100.65 KiB | Przeglądany 26977 razy ]
Po tym zabiegu, złożyłem całość aby sprawdzić czy wszystko do siebie pasuje
Załącznik:
12.jpg [ 82.61 KiB | Przeglądany 26977 razy ]