Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 18 cze 2025, o 17:27

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Które logo wybieracie
Czas głosowania minął 7 lis 2014, o 22:37
Logo lewe - szare górki 8%  8%  [ 1 ]
Logo prawe - żółte górki 92%  92%  [ 11 ]
Liczba głosów : 12
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Logo B ADW
Administrator
Awatar użytkownika

dragon_x pisze:
Proponowałbym usunięcie czarnej obwódki - zapobiegnie to krzywemu cięciu, co widać na załączonym przez Milo zdjęciu.

Masz na myśli to że zapobiegnie czy po prostu nie będzie aż tak widać że element wycięty jest nie na środku? Z poligrafią to wspólnego za wiele nie miałem ale nie wydaje mi się że sama obwódka zewnętrzna powoduje złe cięcie. No bo w jaki sposób wewnętrzny niebieski okrąg wycina się równo a razem z zewnętrznym czarnym to już nie? Ciężko mi to zrozumieć... A jakby zrobić czarny kwadrat na zewnątrz naklejki i z niego wycinać okrąg - to już równo wyjdzie??

Jak dla mnie to emblemat/logo bez obwódki jest jakiś taki "bezpłodny". Wystarczy spojrzeć na poniższe zdjęcie...
Załącznik:
odzn_szyb12.jpg
odzn_szyb12.jpg [ 72.95 KiB | Przeglądany 1393 razy ]

No i osobiście jestem za białymi napisami oraz mewce, posiadające czarne kontury. No i góry w korze złotej jesieni...

Administrator
Awatar użytkownika

No właśnie , ta obwódka. A może zrobić w kolorze górek? Biały napis wydaje się najlepszy, tylko chodzi o jego widoczność. Już sam nie wiem :(

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

molej pisze:
dragon_x pisze:
Proponowałbym usunięcie czarnej obwódki - zapobiegnie to krzywemu cięciu, co widać na załączonym przez Milo zdjęciu.

Masz na myśli to że zapobiegnie czy po prostu nie będzie aż tak widać że element wycięty jest nie na środku? Z poligrafią to wspólnego za wiele nie miałem ale nie wydaje mi się że sama obwódka zewnętrzna powoduje złe cięcie. No bo w jaki sposób wewnętrzny niebieski okrąg wycina się równo a razem z zewnętrznym czarnym to już nie? Ciężko mi to zrozumieć... A jakby zrobić czarny kwadrat na zewnątrz naklejki i z niego wycinać okrąg - to już równo wyjdzie??

Jak dla mnie to emblemat/logo bez obwódki jest jakiś taki "bezpłodny". Wystarczy spojrzeć na poniższe zdjęcie...
Załącznik:
Załącznik odzn_szyb12.jpg nie jest już dostępny

No i osobiście jestem za białymi napisami oraz mewce, posiadające czarne kontury. No i góry w korze złotej jesieni...

Mam na myśli, że nie będzie widać, że ktoś wyciął element źle. Złe cięcie może powodować albo niechlujstwo wykonawcy, albo brak odpowiedniego sprzętu. Generalnie zawsze dodaje się tzw spady, z reguły 1-3mm aby w przypadku przesunięcia element po wycięciu miał zadany rozmiar (tłumacząc na modelarski taki offset). Przesunięcia zdarzają się praktycznie zawsze, chyba, że firma dysponuje na przykład odpowiednim wykrojnikiem i sprzętem pozwalającym na precyzyjne centrowanie materiału przed cięciem. Cięcie odbywa się zazwyczaj za pomocą gilotyny lub wykrojnika, czyli na przykład na arkuszu jest 10 naklejek, które ze spadem mają 52mm średnicy (po milimetrze na stronę), wykrojnik ma 10 okręgów o średnicy 50mm takie jak mają być naklejki, arkusz jest centrowany (albo przez maszynę, z reguły przez pracownika i jego oko...), i następuje cięcie... drukarniom, w których drukuję wystarczą spady na poziomie 1mm np. w przypadku wizytówek (zbliżone rozmiarowo do naszych naklejek 90x50 z reguły), przesunięcia jeśli są to są rzędu 0,1-0,2 mm co jednak w przypadku małej naklejki gdzie obwódka ma powiedzmy 1mm-1,5mm będzie widoczne.
W przypadku rzeczonych naklejek moim zdaniem ciała dała firma wykonująca usługę, rozpoczynając od zwykłego przeskalowania pliku bez dopasowania grubości linii do zadanego wymiaru (grubość linii mimo skalowania została taka jak w oryginale), na cięciu skończywszy...

EDIT:
Propozycja rozwiązania problemu, ramka nie będzie ucięta a jedynie przesunięcie będzie na kwawędzi w kolorze tła.
Załącznik:
Logo D.png
Logo D.png [ 110.83 KiB | Przeglądany 1365 razy ]

Kolejna propozycja a właściwie dwie, z deseniem i bez

Załączniki:
Logo E.png
Logo E.png [ 164.52 KiB | Przeglądany 1352 razy ]

Modelarz
Awatar użytkownika

Propozycja logo dla ADW Easy

Załączniki:
Komentarz: Propozycja zgodnie z sugestiami Pawła
Logo EasyA.png
Logo EasyA.png [ 99.41 KiB | Przeglądany 1301 razy ]
Logo Easy.png
Logo Easy.png [ 106.71 KiB | Przeglądany 1331 razy ]

Ostatnio zmieniony 20 lis 2014, o 18:30 przez dragon_x, łącznie zmieniany 2 razy

Administrator
Awatar użytkownika

Wg mnie złoty deseń na górach jest lepszy niż jednolite tło. Czarna obwódka napisu "RC GLIDERS TEAM" - to zrobiłbym grubsze niż we wpisie wyżej jest.

W zamyśle loga/emblematy dla szybowników, kategorii easy oraz samolotowe powinny być oparte na tym samym schemacie i posiadać podobną kolorystykę - tak aby od razu kojarzyły się z jednym tematem. Z tego powodu proponuję układ graficzny podobny do poniższego:
Załącznik:
3 razem.JPG
3 razem.JPG [ 161.83 KiB | Przeglądany 1308 razy ]

Oczywiście "górki w deseń" i trzeba jeszcze wymyślić ładne kontury samolotu do loga samolotowego.

Moim zdaniem takie rozwiązanie graficzne będzie najbardziej optymalne do wykonania loga niejako 3 w 1 :D

EDIT:
Dotarł naklejki. Faktycznie, jak już ktoś pisał - firma drukarska z profesjonalizmem za wiele wspólnego nie ma... To chyba nawet nie trzeba widzieć projektu żeby zorientować się że coś tu jest nie tak ;)
Załącznik:
wydruk.jpg
wydruk.jpg [ 59.56 KiB | Przeglądany 1303 razy ]

I racja - trzeba rozjaśnić tło. Najlepiej zrobić wydruk wstępny i ocenić bo kolor na monitorze a ten w rzeczywistości to różne bajki i mogą się bardzo różnić (wystarczy porównać 2 powyższe zdjęcia - tło posiada "ten sam" kolor :o )

Modelarz
Awatar użytkownika

molej pisze:
Czarna obwódka napisu "RC GLIDERS TEAM" - to zrobiłbym grubsze niż we wpisie wyżej jest.

Z tą obwódką trzeba bardzo uważać bo łatwo zrobić efekt jak na skanie naklejki, który zamieściłeś. Grubość liter jest niewielka, na wydruku też to wygląda inaczej niż na ekranie, podobnie jak zauważyłeś kolory. Mam ten luksus, że jeden z monitorów mam w miarę skalibrowany pod drukarkę a mimo to są spore różnice. Dlatego obowiązkowo wydruk. Mało tego, na jednej drukarce inaczej wyjdzie a na innej też ciut inaczej, kwestia tonera, ziarnistości pigmentu, temperatury wtapiania itp. czynników jest sporo...

Modelarz
Awatar użytkownika

Chciałbym zaproponować swoją wersję logotypu.
Szybowiec sam popełniłem :D

Załączniki:
Komentarz: drugi wariant
LogoADW_N2.png
LogoADW_N2.png [ 90.85 KiB | Przeglądany 1280 razy ]
LogoADW_N.png
LogoADW_N.png [ 91.1 KiB | Przeglądany 1284 razy ]

Administrator
Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o Easy, to ja bym wybrał propozycje molej-a, z kolorem tła używanym przez dragon_x-a.

Napis 'RC GLIDERS TEAM' mógłby być cały biały, tj. może bez tego czarnego konturu?
Kontrast będzie, wydaje mi się iż, cały napis też będzie czytelny.

Administrator
Awatar użytkownika

Skłaniam się również do propozycji - ADW easy - moleja, modele proste i trochę żartobliwe, więc emblemat powinien być podobny. Co do kwestii symbolu, raczej będę stał twardo przy mewce, to jest symbol szybowcowy, stary jednoznaczny i ogólnie zrozumiały. Tło zdecydowanie jaśniejsze i górki w deseniu, są śliczne.

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

Milo...w całej rozciągłości się z Tobą zgadzam. Nie ma co wydziwiać. Tradycja powinna być zachowana. Mewa jest piękna :D

Pozdrawiam: Tadeusz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.