Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 17 cze 2025, o 21:35

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
Modelarz
Awatar użytkownika

To pierwsze szkice, oczywiście będą zmiany.
Weźcie proszę pod uwagę, że raczkuję w tej materii..
Co do statecznika poziomego to nie mam pojęcia jak to rozwiązać. chciałbym aby był demontowany ale nie mam pojęcia na razie jak to zrobić.
Faktycznie przypomina nieco kij hokejowy :) Coś trzeba z tym zrobić...
Najpierw jednak chciałbym uporządkować kwestie wymiarów aby było na czym bazować i w tej kwestii proszę o sugestie . W projektach powyżej (tych niewymiarowanych) wysokość kadłuba w najszerszym miejscu podniosłem do 64mm. To jedyna różnica w stosunku to wersji z wymiarami, nie licząc kabinki.

Poradźcie mi proszę jeszcze, który wariant wybrać jeśli chodzi o kształt z góry. Dolny bardziej skomplikowany w okolicach mocowania płatów by był.

Modelarz
Awatar użytkownika

Pobawiłem się troszkę kadłubem i chciałbym zaproponować do oceny coś takiego:

Załączniki:
Komentarz: Wręga silnikowa poszerzona do 40x40 , poprzednio 20x20, dodałem większą przestrzeń w pionie w okolicy płatowca, ok 70mm, nowa kabinka, zaokrąglone gdzie niegdzie kształty, doszedł oryginalny zapożyczony z elexina statecznik pionowy i lotka steru kierunku po bardzo drobnych modyfikacjach
dragon2ver_2.jpg
dragon2ver_2.jpg [ 35.51 KiB | Przeglądany 8791 razy ]

Modelarz
Awatar użytkownika

Dużo lepiej. Ale ja bym poszedł jeszcze odważniej. Moja mała sugestia zaznaczona niebieska linią. Zrezygnowałbym z wyoblenia na dole a przeniósłbym to na cz.górną kadłuba. Ale to tak na marginesie.
Tak jak milo zaznaczył - model budujesz pod własny gust.
Załącznik:
dragon2ver_2.jpg
dragon2ver_2.jpg [ 53.77 KiB | Przeglądany 8786 razy ]

Pozdrawiam Mirek

Administrator
Awatar użytkownika

Myślę, że należy zastanowić się na początku nad koncepcją układu usterzenia. Co do kształtu kadłuba to raczej nie pokuszę się o poprawianie, podpowiadanie bo zaprojektujesz coś podobnego do ADW-1.... :lol: Każdy ma swoje gusta i ulubione kształty. Ale możemy coś pokombinować :) .
Poniżej zrzut z cada, tył kadłuba, bez proporcji i wymiarów, ale pokazujący ogólną koncepcję układu usterzenia, sprawdzona w moich konstrukcjach i niezawodna .... taką bym Ci zaproponował. Plusy: łatwość i nieskomplikowany montaż/demontaż, niewielka waga całego układu - poziomy niedzielony - prost budowa. Minusy: nisko położony poziomy, można uszkodzić przy lądowaniu w wyższej trawie.
Dodatkowo przesuwa Ci się pionowy do przodu, wizualnie kadłub skraca się, cała bryła staje się bardziej zwarta.

Załączniki:
dragon1.jpg
dragon1.jpg [ 29.45 KiB | Przeglądany 8772 razy ]

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

Pepcio - super to wygląda :) Przemyślę i naniosę zmiany na projekt, jedynie przesunę górną linię aż do końca kadłuba i może troszkę inaczej narysuję przód (żeby było że to moje ;) )

Milo - bardzo dziękuję za podpowiedź. Taki system usterzenia mam w moim szybowcu. Faktycznie, proste konstrukcyjnie, i lekkie aczkolwiek podatne na uszkodzenia przy lądowaniu, raz udało mi się wyrwać lotkę steru wysokości. Bardzo podoba mi się system usterzenia Elexina, taki "akrobatowy" i wczoraj jeszcze z kolegą mgr dyskutowaliśmy nad systemem mocowania i sterowania steru wysokości tak aby było ono demontowalne. Jeśli nie ma przeciwwskazań chciałbym zostać przy takim systemie. Raczkuję w kwestii projektowania ale mam jakąś tam wizję tego modelu i chciałbym ją w miarę zrealizować. Jak na razie idzie nieźle poza tym, że model urósł o jakiś metr :). Pozostaje kwestia czy w sprawie wielkości steru kierunku coś zmieniać w kwestii powierzchni. Wczoraj liczyłem i wyszła mi powierzchnia pionowego Sv 1.85dm2, Ramię Lv 6.94, obciążenie powierzchni 33,8dm2 (chyba nie za duże).

Modelarz
Awatar użytkownika

Przeprojektowałem kadłub, wprowadziłem zmiany zgodnie z propozycją Pepcia i własną "wizją".

Załączniki:
dragon3ver.jpg
dragon3ver.jpg [ 40.81 KiB | Przeglądany 8755 razy ]

Modelarz
Awatar użytkownika

REWELACJA :) Odnalazłem mój egzemplarz "Zdalnie sterowane modele szybowców" Niestoja :)

Modelarz
Awatar użytkownika

A jaki profil skrzydła zastosujesz?

Modelarz
Awatar użytkownika

mikrus193 pisze:
a jaki profil skrzydła zastosujesz

Będzie to profil S3021.

Modelarz
Awatar użytkownika

Zainspirowany podpowiedziami :) wykonałem mam nadzieję ostateczną wersję kadłuba.
Proszę o uwagi i ocenę :)

Załączniki:
dragon4ver.jpg
dragon4ver.jpg [ 38.4 KiB | Przeglądany 8726 razy ]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.