Minął ponad miesiąc od powrotu z Bieszczad
. Pisałem wcześniej, że postaram się opisać jak modele które zabrałem sprawowały się w terenie górzystym. Chciałbym podzielić się z Wami paroma uwagami i spostrzeżeniami na ich temat.
W Bieszczadach latałem ADW-1z "Amok", ADW-1 mAkro i ADW-1 m. Ten ostatni był już drugi raz w Bieszczadach, dla dwóch pierwszych były to występy premierowe. Siłą rzeczy skupię się na mAkro i "Amoku".
Oba modele inaczej latały na zboczu - dla przypomnienia, max wiatr do 7 m/s i termika.
"Amok" bardzo czuły na wszelkie zmiany wiatru, turbulencje. Ze względu na zastosowany profil RG-15, bardzo szybki. Nie miałem problemu z lotem pod wiatr, świetnie zachowywał się na termice, jednak dość dużym problemem było lądowanie. Musiałem bardzo precyzyjnie je zaplanować i jeszcze lepiej wykonać
. Szybowiec ma dużą doskonałość co daje dużą możliwość penetracji zbocza, oczywiście w pewnych granicach. Sterowność wystarczająca zupełnie, ot takie przyjemne i beztroskie "zboczowanie".
ADW-1 "mAkro" z racji większego obciążenia powierzchni nośnej i silnika to już zupełnie inna "para kaloszy". Napęd powoduje mniejszy stres przy pierwszych lotach na żaglu - zawsze można się podratować silnikiem
. Charakterystyka modelu na zboczu była troszeczkę inna. Oczywiście miała na to wpływ ogólna koncepcja szybowca, czyli profil i wspomniane wcześniej obciążenie. Po pierwszych lotach na żaglu miałem wrażenie jakbym pilotował czołg
....trymer na "mordę" i tylko ingerencja sterami podczas nawrotów.....model stabilnie i majestatycznie wcinał się w noszenia, no nuda, okrutna nuda. Nie było problemu z lotem pod wiatr ani z lądowaniem, korzystałem z miksera "motyl" wydatnie skracającego samo podejście jak i samo lądowanie.
Modele, moim zdaniem, sprawdziły się, dały mi mnóstwo satysfakcji i radochy z latania. "Amok" i mAkro cały czas latają, teraz niestety na płaskim terenie, cały czas są testowane, zmieniane ustawienia.....może zbyt patetycznie, ale chcę wyregulować je "idealnie"
żeby w przyszłym roku pokazały swój "pazurek".... po raz kolejny nad Bieszczadami
.