Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 30 lis 2020, o 06:25

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: 14 maja 2020, o 20:52 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 kwie 2012, o 19:55
Posty: 467
Lokalizacja: Warszawa
Mirku, w takich modelach zasilenie włącza się podłączając pakiet przed lotem, a wyłącza odłączeniem pakietu po lądowaniu. Do prób wychyleń i ustawiania aparatury w domu zdejmuje się śmigło.

Załącznik:
CF2812_dane_tech.jpg
CF2812_dane_tech.jpg [ 38.82 KiB | Przeglądany 1483 razy ]

Z tabeli:
Zasilenie 3S, śmigło 10x5, regulator nie mniej niż 16A BEC/SBEC.
Pakiet jaki się zmieści i pojemność aby czasu na polatanie starczyło.

_________________
Pozdrawiam.
Stefan.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 maja 2020, o 12:05 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lut 2013, o 21:44
Posty: 608
Lokalizacja: Elbląg
Dzięki Stefan za ściągę. :) Lubię mieć dziesięć palców w porządku. Grzebanie w pobliżu śmigła (a tam będzie pakiet) nie uśmiecha mi się. Zdecyduję się chyba na dodatkowy wyłącznik. Taki, jaki zrobiłem przy wieżyczce do Pirata (model czeka nadal w kolejce do dalszej elektryfikacji :oops: ). "Pal sześć" moje palce. Nie wybaczyłbym sobie jakby to komuś się stało. :cry:
Załącznik:
P5150193.JPG
P5150193.JPG [ 383.19 KiB | Przeglądany 1449 razy ]
Załącznik:
beznazwy.png
beznazwy.png [ 180 KiB | Przeglądany 1449 razy ]

_________________
Cudowne widoki
...piękna kobieta w tańcu, koń pełnej krwi w galopie , fregata pod pełnymi żaglami i... szybowiec na niebie pod cumulusami.

Pozdrawiam Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 maja 2020, o 14:51 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sie 2011, o 22:39
Posty: 3160
Lokalizacja: Elbląg
pepcio 11 pisze:
Lubię mieć dziesięć palców w porządku. Grzebanie w pobliżu śmigła ( a tam będzie pakiet) nie uśmiecha mi się. Zdecyduję się chyba na dodatkowy wyłącznik

Mirek, Twoje obawy są kompletnie nie uzasadnione. Zasadniczo w każdej aparaturze jest funkcja "LOCK", uruchamiana przełącznikiem. Przecież najpierw uruchamiasz nadajnik, klikasz "LOCK", dopiero później uruchamiasz model, podpinasz pakiet. Ten "LOCK", być może w innych aparaturach nazywa się inaczej - korzystam z Hiteców - blokuje kanał silnika, co byś nie zrobił, silnik się nie uruchomi. Po co komplikować układ, gdy pewnie masz rozwiązanie pod ręką ;) . Osobiście szeroko korzystam z tej funkcji i nie zdarzyła mi się taka akcja.

_________________
Szybowce są najfajniejsze....
SAM 18-007
pozdrawiam
milo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 maja 2020, o 19:17 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 wrz 2012, o 08:17
Posty: 1074
Lokalizacja: Wrocław
Ja osobiście korzystam rzadko z tej funkcji - jedynie przy dłuższym gmeraniu przy ustawieniach. Ale na pewno jest przydatna.
W poprzednich Hitec'ach nie mam tej funkcji (Prism 7x oraz Flash 6). Jeśli będziesz pracował przy ustawieniach modelu - zawsze można wypiąć przewód od silnika.
Pepcio, jeśli zdecydujesz się jednak na dodatkowy wyłącznik, sprawdź który z trzech przewodów od silnika najlepiej się nada. Robiłem przed chwilą testy - tylko konkretny przewód po odłączeniu unieruchamiał silnik. Pozostałe dwa pozwalały na niesynchroniczną pracę.

Jeśli chodzi o sinik - to czy posiadasz tego Emax CF2822? Model bez wyposażenia waży 400g. Ciąg silnika wg tabeli to 840g (dla śmigła 10"x5"). Jeśli komplety model będzie ważył 650g, to stosunek ciągu do masy ≈1,3. Chcesz wicherkiem robić zawis na śmigle? :shock:
W mojej opinii, najlepiej dobrać jak najlżejszy napęd (czyli i akumulator) aby zachować niską masę a co za tym idzie - obciążenie pow. nośnej. Wolniej latający model będzie bardziej przyjazny w pilotażu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 maja 2020, o 09:07 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lut 2013, o 21:44
Posty: 608
Lokalizacja: Elbląg
Silnika jeszcze nie nabyłem. Wyłącznik widzę w tym miejscu. Po to, aby odciąć zasilanie. ;)
Załącznik:
Schemat.jpg
Schemat.jpg [ 75.14 KiB | Przeglądany 1410 razy ]

_________________
Cudowne widoki
...piękna kobieta w tańcu, koń pełnej krwi w galopie , fregata pod pełnymi żaglami i... szybowiec na niebie pod cumulusami.

Pozdrawiam Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 maja 2020, o 10:02 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 wrz 2016, o 11:56
Posty: 136
Lokalizacja: Wieś koło Żywca
Nie wiem co się tak uparłeś na ten wyłącznik ;) ale może taki? https://www.banggood.com/High-Current-L ... rehouse=CN
Załącznik:
Wylacznik.jpg
Wylacznik.jpg [ 44.18 KiB | Przeglądany 1363 razy ]

Niby tylko 27g ale...gram tu, gram tam i ani się obejrzysz a się zrobi kilogram :lol:

_________________
Pozdrawiam, Stefan


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 maja 2020, o 23:00 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 wrz 2012, o 08:17
Posty: 1074
Lokalizacja: Wrocław
Pisałeś że zrobiłeś "klapy wziernikowe do pakietu." Może zamiast dodatkowego wyłącznika, przez taką klapę będziesz załączał zasilanie (normalnie wtyczką) i wsuwał ją do kadłuba przed startem?
Jeśli pakiet podłączasz bezpośrednio przed lotem, nikt w tym czasie nie "bawi się" aparaturą i zachowujesz normalne procedury bezpieczeństwa - wszystko będzie w porządku.
Oczywiście nic nie narzucam - zrobisz tak, jak będzie dla Ciebie najoptymalniej :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group