Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 26 paź 2021, o 20:53

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
Post: 10 cze 2021, o 13:29 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 paź 2020, o 22:27
Posty: 82
Lokalizacja: Olkusz - Małopolska
Czy to oznacza, że nie ma starych planów Jantara drewniaka? Tylko na takich planach mi zależy, nie chcę nowoczesnych kompozytów i nie chcę wchodzić w drogę producentom wyczynowych maszyn. Robienie kopyt, form itd na jeden egzemplarz nie ma sensu, a praca w drewnie uszlachetnia ;) :)

_________________
Pozdrawiam Tomek


Ostatnio zmieniony 10 cze 2021, o 14:51 przez AmperTomek, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 cze 2021, o 14:29 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lip 2020, o 10:40
Posty: 140
Lokalizacja: Katowice
Nie ma. Ten model wywodzi się z F3J ( jeśli Wojtek czyta to forum to pewnie uściśli). Ostatnia jego wersja to nr 7 lub 8. Z pierwszą wersją pewnie już nic wspólnego nie ma oprócz tego że tamta była też z kompozytu.

Podoba mi się ostatnie zdanie :D - "praca w drewnie uszlachetnia" :D i tego się trzymamy :lol:

_________________
Pozdrawiam Roman


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 cze 2021, o 15:51 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lip 2014, o 07:56
Posty: 1462
Lokalizacja: Gdańsk
Projektuj sam :)
Jest to ogólnie sporo pracy owszem - ale potem ta satysfakcja... bardzo przyjemne uczucie :lol:

_________________
Nic tak nie cieszy, jak własny szybowiec :D
__________________________________
https://gliders.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 cze 2021, o 21:36 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 maja 2021, o 11:45
Posty: 19
Lokalizacja: Warszawa
Dokładnie, sam też przymierzam się do Inspira, jest piękny :)

_________________
DevWing, DevFuse, DevCad, Fusion360, dwa plotery CNC i drukarka Prusa :) czyli sporo sprzętu, znacznie mniej talentu...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 cze 2021, o 07:59 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 paź 2020, o 22:27
Posty: 82
Lokalizacja: Olkusz - Małopolska
kulfon250 pisze:
Dokładnie, sam też przymierzam się do Inspira, jest piękny :)
Widzę, że zbudowałeś frezarkę CNC - super, proponuję połączyć siły - w kooperacji będzie łatwiej. Pewnie możesz wykonać kopyto do wytłoczenia owiewki z PETG.

molej pisze:
Klasa :D Widać że ma stosunkowo małe obciążenie pow. nośnej przy tej wielkości. Policzyłeś może ile wynosi? A jaka wyszła z końcowa masa?
Zważyłem wreszcie: masa z łącznikiem stalowym: 1663g co dało 18g/dcm2. To masa razem z telemetrią, GPS, OSD, kamerą. Z łącznikiem węglowym masa całkowita wynosi 1588g - 17,3g/dcm2.

_________________
Pozdrawiam Tomek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 cze 2021, o 11:23 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 maja 2021, o 11:45
Posty: 19
Lokalizacja: Warszawa
AmperTomek pisze:
Widzę, że zbudowałeś frezarkę CNC - super, proponuję połączyć siły - w kooperacji będzie łatwiej. Pewnie możesz wykonać kopyto do wytłoczenia owiewki z PETG.


To chyba na dziś przerasta moje umiejętności, na razie jestem na etapie, uruchamiania jej, testowania (dodałem mały laser 5.5W) i sprawdzania reakcji sąsiadów (mieszkam w bloku), bo pomimo, ze mam ciche wrzeciono to jednak sama praca silników, pasków, freza, robi swoje.
Generalnie planowałem używać jej głównie do cięcia ew. drobnego frezowania w mdf.
Jak dorosnę umiejętnościami, to bardzo chętnie

_________________
DevWing, DevFuse, DevCad, Fusion360, dwa plotery CNC i drukarka Prusa :) czyli sporo sprzętu, znacznie mniej talentu...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 cze 2021, o 12:16 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 wrz 2012, o 08:17
Posty: 1158
Lokalizacja: Wrocław
AmperTomek pisze:
Zważyłem wreszcie: masa z łącznikiem stalowym: 1663g co dało 18g/dcm2. To masa razem z telemetrią, GPS, OSD, kamerą. Z łącznikiem węglowym masa całkowita wynosi 1588g - 17,3g/dcm2.

Bardzo dobry wynik masy jak na tą rozpiętośc (ja zakładałem bliżej 2kg).
Obciążenia faktycznie bardzo małe jak na tej wielkości model :shock: Czy przy większym wietrze nie ma problemu z penetracją otoczenia?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 cze 2021, o 12:47 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 paź 2020, o 22:27
Posty: 82
Lokalizacja: Olkusz - Małopolska
Maćku, dam odpowiedź, jak coś więcej nim polatamy ;) . Pilot oblatywacz zeznał, że lata się nim przyjemnie :) . Nie zachowuje się jak gazeta na wietrze :lol: . Doskonałość też będę badał, telemetria wskazuje wszystkie potrzebne parametry, a kontroler lotu pozwala zapisać odczyty na karcie pamięci, muszę tylko to ogarnąć :mrgreen: .

masa mała, ale jeden błąd pilota spowoduje poskładanie modelu do reklamówki :? :roll:

_________________
Pozdrawiam Tomek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group