Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 7 gru 2024, o 13:23

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
Administrator
Awatar użytkownika

Kadłub odpięty od deski. Powoli wklejam poszczególne brakujące elementy: półka na serwa,rurka łącznika itp. Jedną z podstawowych zmian w drugiej wersji kadłuba jest inny łącznik. Był pręt stalowy fi 5 mm, w tej wersji 4 mm. W płatach zmiana średnicy uzyskana za pomocą odpowiednich tulejek redukcyjnych.
To co zdjęciach waży 128 gram. Pierwszy kadłub z usterzeniem , gotowy do lotu bez pakietu to 630 gram, walczę dalej :P
CDN

Załączniki:
DSCN6748.jpg
DSCN6748.jpg [ 166 KiB | Przeglądany 768 razy ]
DSCN6749.jpg
DSCN6749.jpg [ 153.35 KiB | Przeglądany 768 razy ]
DSCN6750.jpg
DSCN6750.jpg [ 167.3 KiB | Przeglądany 768 razy ]

milo

Administrator
Awatar użytkownika

Jakoś uporałem się z maską silnika i zamknięciem "kabiny". Kadłubik zasadniczo ukończony, można brać się za pokrywanie Vliesem. Planuję na cały kadłub położyć dwie warstwy. Muszę się trochę ogarnąć z Kaliszem, w kolejce czeka nowy model na przyszły sezon DoloRES :D .

Załączniki:
DSCN6757.jpg
DSCN6757.jpg [ 168.29 KiB | Przeglądany 530 razy ]
DSCN6758.jpg
DSCN6758.jpg [ 161.38 KiB | Przeglądany 530 razy ]
DSCN6759.jpg
DSCN6759.jpg [ 184.41 KiB | Przeglądany 530 razy ]

milo

Administrator
Awatar użytkownika

Drugi kadłub gotowy. Został odchudzony, zmieniłem przekroje podłużnic, materiał wręg itd. Na pokrycie zastosowałem Vlies, dwie warstwy. Jedna warstwa cellonu i dwie warstwy kaponu na zabezpieczenie.
Wczoraj zamontowałem wyposażenie, sprawdziłem wyważenie. Zasadniczo nic się nie zmieniło. Dalej model wyważa się pakietem. Czas na oblot, pakiety naładowane, zaraz ruszam.
Na koniec parę liczb. Waga do lotu wyszła 780 g /poprzednia wersja 890-910 g/, obciążenie powierzchni nośnej ok 26,6 g/dm^2 /wcześniej ok 30,5 g/dm^2/. Czy się opłacało? Moim zdaniem tak. Udało się zejść ok 120-130 gram z masy, obniżyć obciążenie a co chyba najważniejsze wypróbowałem pokrywanie Vliesem no i po raz pierwszy wykorzystałem sklejkę Ceiba w konstrukcji. O tych dwóch ostatnich sprawach napiszę później, teraz czas polatać.
Na zdjęciach model gotowy do oblotu. Zostało parę drobiazgów do zrobienia, raczej dekoracyjnych.

Załączniki:
DSCN6760.jpg
DSCN6760.jpg [ 206.24 KiB | Przeglądany 488 razy ]
DSCN6761.jpg
DSCN6761.jpg [ 232.71 KiB | Przeglądany 488 razy ]
DSCN6762.jpg
DSCN6762.jpg [ 220.58 KiB | Przeglądany 488 razy ]

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

Czekamy z niecierpliwością na ... film z oblotu ...

Administrator
Awatar użytkownika

Model poleciał. Co można powiedzieć? Zasadniczo bez większych zmian. Kalisz stał się wolniejszy, trochę, lepiej wchodzi na pułap, reszta tak samo jak poprzednio. Pogoda nie była łaskawa, wiał jak na ten model silny wiatr do tego turbulencje. Ale jestem zadowolony. Te urwane ponad 100 gram w masie do lotu jest odczuwalne. Można pozbyć się jeszcze kilkudziesięciu gram zmieniając konstrukcję skrzydeł, być może waga do lotu oscylowała by wtedy około 700 gram, ale już nie będę dalej kombinował. Model wielkości Wicherka 15, z większą powierzchnią nośną, na pewno aerodynamika jest lepsza i lata się o wiele przyjemniej. Na minus to nie trafienie ponownie z kątami zaklinowania. Pomimo że zwiększyłem kąt płata do 2 stopni, musiałem podłożyć jeszcze pod spływ statecznika 3 mm /poprzednia wersja 8 mm/. Fazę projektową uważam za zamkniętą, teraz czas polatać, dokonać ustawień, troszeczkę "udekorować" szybowiec i bawić się wyjściami na lotnisko. Pokrycie podwójną warstwą Vliesu jak na razie doskonale się sprawdza i jest bardzo, powiedzmy... vintage :lol: . Na prawdę dobrze to wygląda.
Jest to prawdopodobnie ostatni model klasy Old który przerysowałem i zbudowałem. Co prawda mam jeszcze do wycięcia i zbudowania Mewę 1939, ale nie chce mi się już budować modelu który nic nie wniesie pod względem osiągów tylko walory estetyczne. Szkoda mi trochę czasu i wysiłku. Inne modele czekają. Tym bardziej, że mam dobrze latające modele Old, sprawdzone, dające mnóstwo satysfakcji.
RobRoy pisze:
Czekamy z niecierpliwością na ... film z oblotu ...

Filmu nie ma i na razie nie będzie. Brak kamerzysty. Jeżeli coś ktoś nakręci to zamieszczę.

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

milo pisze:
..... Pomimo że zwiększyłem kąt płata do 2 stopni, musiałem podłożyć jeszcze pod spływ statecznika 3 mm /poprzednia wersja 8 mm/. Fazę projektową uważam za zamkniętą, ....

To ostatecznie jakie są ustawienia statecznik - skrzydło. Jakie kąty miał oryginał a jakie Twój model ?

Administrator
Awatar użytkownika

W wersji "1" kąty były 0 st.
W wersji "2" kąt zaklinowania płata 2 st, poziomu 0 st.
Teraz jest 2 st skrzydło, i -1/dokładnie 1,2/ st statecznik.

milo

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+2godz.