Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 29 kwie 2025, o 23:02

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Administrator
Awatar użytkownika

Zrekonstruowane plany szybowca "Junak 2" konstrukcji Pawła Elszteina zamieszczone w SiM-ie w 1949 roku /nr 180/. Plik pdf do wydruku format A0.

Załączniki:
Junak 2 plany renov.pdf [293.12 KiB]
Pobrany 385 razy
JUnak 2.jpg
JUnak 2.jpg [ 989.23 KiB | Przeglądany 19473 razy ]

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

A czy jest jakiś opis tego szybowca czy tylko plany ?

Administrator
Awatar użytkownika

W numerze 180 SiM /1949/ są tylko plany, zresztą wszystko wyjaśniające. Opisu nie znalazłem.

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

milo pisze:
[...] są tylko plany, zresztą wszystko wyjaśniające [...]

Zdecydowanie się nie zgadzam :D Zastosowane materiały, jakieś ich grubosci (np. listew w kadłubie, profile) ?? A podana rozpiętość na oko jest zła :D
Dobra, dzięki

Administrator
Awatar użytkownika

Chomik pisze:
milo pisze:

Zdecydowanie się nie zgadzam :D Zastosowane materiały, jakieś ich grubosci (np. listew w kadłubie, profile) ?? A podana rozpiętość na oko jest zła :D
Dobra, dzięki

Oj, oj, spokojnie. Po co zaraz tak się unosić ;) .
Kilka modeli old zbudowałem i zrekonstruowałem. Wiele opisów i planów przeczytałem, oglądałem.
Model z 1949 roku. Nie było wtedy sklepów modelarskich. Najczęściej autorzy ówczesnych planów modeli podawali tylko ogólne wymiary, podstawowe przekroje listew, te najważniejsze, np dźwigary. W kraju wtedy były problemy ze wszystkim, o modelarskich materiałach nie wspomnę. Modele były budowane z tego co było pod ręką, zalecali pomniejszanie lub powiększanie, w zależności od możliwości budującego, modelarni.
Odtworzone plany należy czytać w powiązaniu z oryginalnym planem, zamieszczonym w wątku.
Wymiary się zgadzają, proszę wydrukować sobie plany w 1:1 i zmierzyć a nie "mierzyć na oko". Profile nie podane. Po mojej analizie przyjąłem w skrzydłach ClarkY w poziomie Naca0009, aczkolwiek wydaje mi się że to jakiś Gotingen symetryczny. W rekonstrukcji założyłem typowe materiały dla Pana Elszteina w podobnych konstrukcjach, czyli kadłub sosna 3x3, w skrzydłach i stateczniku wymiary podano, żeberka skl 1 mm. Stateczniki pionowe nie napisano, ale wtedy robili ze sklejki 1 mm, ci zasobniejsi, lub z tektury lub czegoś podobnego.
I to by było na tyle.

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

Ja się nie unoszę :D
Po prostu się nie zgadzam ze stwierdzeniem, że plany wszystko wyjaśniają :D

Podoba mi się ten szybowiec i chyba się pokuszę na budowę. Po prostu chciałem kupić materiały i totalnie nie mam pojęcia jakie. Niestety nie mam takiego doświadczenia z oldtimerami.
Mimo wszystko dziękuję za poświęcony czas. Coś pokombinuję...

Modelarz
Awatar użytkownika

milo pisze:
Chomik pisze:
milo pisze:

Dobra, dzięki

Oj, oj, spokojnie. Po co zaraz tak się unosić ;) .

Kolega Milo niezbyt był zachwycony ostatnim swoim Oldkiem - KALISZEM. Mam wrażenie ze był nawet zniesmaczony. Zastanawiam się co ma udowodnić to budowanie „Oldków” – to że z tych materiałów i taką technologią można zbudować dobrze latający model , że modelarstwo nie musi być drogie. … czy to że nasi poprzednicy byli „wspaniali” i wiedzieli wszystko „najlepiej”…. ?
Na pewno nie mieli takiego dostępu do wiedzy , możliwości komunikacji , jak my dzisiaj. PRL mobilizował ich do działania , jednocześnie ograniczał dostępu do materiałów … wiedzy ( najlepsze było to co radzieckie … ). A mimo to z pasją działali, budowali modele w modelarniach.... czasem za cenę udziału w pochodach…klaskaniu partii przewodniej.
Gdyby żyli w dzisiejszych czasach robili by swoje model lepiej … .
Czy Junak poleci – na pewno. Na Clarku wszystko lata.,,, dobrze ,albo jeszcze lepiej ( nawet mój Volantex Phoenix 2400 wszystko wskazuje że lata na Clarku).
Czy warto go więc budować Junaka …..????
A może zamiast Clarka zastosować opisywany na forum profil OLD – G5P ? …. Albo profilu z Sinbada ?..... albo inny z epoki ...
Może konstruktor nawet nie wiedział o istnieniu takich profili ?
Ci co budują OLDKi po kilku …tak sobie latających modelach, mogą się zniechęcić, a szkoda by było .. . bo modele oddają pewien klimat …. Jak stare piosenki.
A co by było gdyby w Oldku można było zastosować profil , znany w „Świecie „ do tego roku w którym został zbudowany ?

Nie staram się włożyć kija w mrowisko ….. tylko grzecznie pytam?

Pozdrawiam wszystkich budujących OLDKI

Administrator
Awatar użytkownika

RobRoy pisze:
Kolega Milo niezbyt był zachwycony ostatnim swoim Oldkiem - KALISZEM. Mam wrażenie ze był nawet zniesmaczony.

To nie jest prawda. Faktem jest że były pewne, powiedzmy, trudności przy oblocie, ale dość szybko pokonane. Model lata bardzo dobrze i daje mnóstwo radości. Zresztą niektórzy koledzy z forum widzieli szybowiec w locie i chyba mogą potwierdzić to co piszę.
RobRoy pisze:
Zastanawiam się co ma udowodnić to budowanie „Oldków” – to że z tych materiałów i taką technologią można zbudować dobrze latający model , że modelarstwo nie musi być drogie. … czy to że nasi poprzednicy byli „wspaniali” i wiedzieli wszystko „najlepiej”…. ?
Na pewno nie mieli takiego dostępu do wiedzy , możliwości komunikacji , jak my dzisiaj.

Co ma udowodnić? Nic, kolego RobRoy. A co ma udowodnić np rekonstrukcja Bitwy pod Grunwaldem, lub zrekonstruowanie starej Syrenki lub, to już trochę z naszej branży, odbudowa starego samolotu lub szybowca /przykład Pana Gruchalskiego/. We wszystkich przytoczonych przykładach technologie się zmieniły i to mocno.
Modelarstwo ma milion odsłon. Każdy buduje tak jak chce, jak potrafi a przede wszystkim to co lubi. Lubię godzinami wpatrywać się w pożółkłe, niewyraźne plany modelu, zastanawiać się co konstruktor ówczesny miał na myśli, później przelewać to na arkusz papieru - no teraz to ekran komputera - sklejać listewki i denerwować się że klej nie chce trzymać, walczyć aby nic się nie zwichrowało, palcem dociskać "japonkę" do konstrukcji i doznawać jednocześnie lekkiego upojenia oparami cellonu, martwić czy się naciągnie pokrycie a na koniec z drżącymi rękami model wyrzucić do pierwszego lotu i modlić się aby nic się nie uszkodziło i żeby "to coś" poleciało. I pomimo to że jestem "uzbrojony" w kilka takich sobie programów, które wiele rzeczy są w stanie przewidzieć, mam, wydaje mi się troszeczkę doświadczenia to i tak po udanym locie cieszę się jak dzieciak....
To lubię, to mnie nakręca i to jest dla mnie piękne. Nie chcę nic udowadniać, chcę tylko aby wiedza o naszych starych modelach nie została zapomniana i żeby czasami ktoś może kiedyś zamiast wpatrywać się w zagraniczne konstrukcje, popatrzył na nasze, rodzime bo proszę mi uwierzyć, nie mamy się czego wstydzić...

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

Święte słowa. Ja na przykład buduję Oldki ponieważ ich kształty po prostu bardziej mi się podobają niż "nowoczesne" modele. Poza tym jako fanatyk wolnlolotków nie mam innego wyjścia ;-) Reszta identycznie jak Milo

Modelarz
Awatar użytkownika

milo pisze:
.....Model lata bardzo dobrze i daje mnóstwo radości.

Przepraszam- widocznie źle cię zrozumiałem, czytając kilka innych Twoich postów .... miałem podobne problemy z modelem, ale z braku doświadczenia - mnie pokonały

Ostatnio zmieniony 29 mar 2025, o 00:22 przez RobRoy, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.