Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 11 maja 2021, o 02:58

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: 13 maja 2013, o 18:02 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2762
Lokalizacja: Warszawa
Na podstawie planów przesłanych przez Milo zabrałem się za rysowanie wręg szybowca Komar, na ten moment bez skali ponieważ na tym etapie jest to bez znaczenia. Nie mam pojęcia jak był pokrywany prawdziwy szybowiec ale ja widziałbym na jego modelu sklejkę 0.4mm. W każdym razie wręgi wyznaczam w CAD na podstawie wymiarów, dobrze że są takowe bo jak widać między geometrią z rysunku a geometrią z wymiarów są znaczne różnice. Pytanie do pomysłodawców- robimy makietowo czy półmakietowo czy to jednostkowa produkcja czy może w przyszłości KIT. CO do skali 1:6 to rozpiętość wyjdzie około 2660mm, bardziej widziałbym około 3000mm.


Załączniki:
Rysowanie Komara.JPG
Rysowanie Komara.JPG [ 369.33 KiB | Przeglądany 15687 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2013, o 18:42 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sie 2011, o 22:39
Posty: 3239
Lokalizacja: Elbląg
Moim zdaniem półmakietowo....skala 1:6 niech zostanie, ten wymiar daje dość dużą swobodę w metodzie startu, no takie jest moje zdanie. W moim przypadku hol gumowy, na starty za holówką albo na zboczu nie mam szans. Waga modelu do 2000g daje mi taką możliwość. Nie będę profanował "Komara" jakimś napędem, jest to nie do przyjęcia dla mnie. Będzie pewien problem z platami, bo cięciwa końcówki w tej skali wyniesie 100 mm, ale można powiększyć nieco cięciwę. Poza tym, tak myślę, że ten wymiar jest odpowiedni dla większości, nie stwarza problemów logistyczno-magazynowych. ostatecznie liczy się w końcowym efekcie model, oddający "ducha epoki" i latający :) .
Najlepiej niech się wypowiedzą inni, ja swoje zdanie wyraziłem niekoniecznie słuszne ;)

_________________
Szybowce są najfajniejsze....
SAM 18-007
pozdrawiam
milo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 maja 2013, o 22:23 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 paź 2012, o 22:27
Posty: 117
Lokalizacja: Bestwinka
Ja też jestem za półmakietą. Zgodnie z zasadą "duże jest piękne i lepiej lata" preferuję rozpiętość 3m lub nawet trochę więcej.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 maja 2013, o 17:35 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lut 2013, o 21:44
Posty: 629
Lokalizacja: Elbląg
Ja też jestem za półmakietą.Całkowicie zgadzam sie z Markiem. Problemy logistyczno- magazynowe mam na co dzień. Ale dobrze że ożeniłem sie z Aniołem i jakoś to rozwiązuję.A mieszkam tylko w 50 metrowym mieszkaniu.
"na starty za holówką albo na zboczu nie mam szans"- tak napisał milo
Mam dwa spore szybowce i też nie wiem jak je ulotnić. Coraz częściej chodzi mi po głowie aby tanim kosztem zbudować holownik. Taki do holowania szybowców o wadze do 6 kg.Żadna połmakieta. Najprostszy kadłub, do tego prostokątne skrzydła w układzie górnopłata z klapami. Coś w rodzaju dużego Wicherka. Może ktoś dysponuje planami? Napęd to najlepiej benzyna.

_________________
Cudowne widoki
...piękna kobieta w tańcu, koń pełnej krwi w galopie , fregata pod pełnymi żaglami i... szybowiec na niebie pod cumulusami.

Pozdrawiam Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 maja 2013, o 17:40 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2762
Lokalizacja: Warszawa
Mnie chodzi po głowie Wilga. Mam Satio 125FA które sobie poradzi i z modelem i z szybowcem. Ale jeszcze chyba nie dojrzałem do tego pomysłu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 maja 2013, o 20:17 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 paź 2012, o 22:27
Posty: 117
Lokalizacja: Bestwinka
A u mnie stoją i się kurzą 2 holowniki gotowe do lotu. Jednego chętnie bym pozbył (Super Decathlon z DL50) bo po zmianie samochodu zabrakło z 5 cm aby kadłub wszedł do środka.
Do większych szybowców, jak nie ma innej możliwości, to pozostaje tylko wyciągarka.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 maja 2013, o 20:22 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2762
Lokalizacja: Warszawa
Marek, ja też jestem za 3 lub więcej a możliwości wyholowania mam jeszcze gorsze od Was. Może rozwiązaniem jest równoległe rysowanie w dwóch rozpiętościach? Ja bym widział model 3,5m. Zrobić można 2,66 i 3,5m. Wiadomo, pracy więcej ale cel uświęca środki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 maja 2013, o 20:41 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 paź 2012, o 22:27
Posty: 117
Lokalizacja: Bestwinka
Jeśli jesteś w stanie pociągnąć dwa projekty w jednym :D , to najlepsze rozwiązanie. Dla każdego będzie coś miłego :D .

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 maja 2013, o 20:45 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2762
Lokalizacja: Warszawa
No łatwo nie będzie, jeżeli pójdą oba równolegle to się uda, jeżeli zwolnię w jednym z nich to będzie jego początek końca. Zobaczymy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 maja 2013, o 21:07 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 paź 2012, o 22:27
Posty: 117
Lokalizacja: Bestwinka
To trzymam kciuki bo chętnie nabędę wycięty zestaw, ten większy oczywiście :D

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group