Zamknąłem wątek Sroki w dziale "easy", nie będzie kontynuowana. Postanowiłem narysować a w finale zbudować model Sroki nieco większy, w skali 1:5. Nie ukrywam, że moja decyzja spowodowana była moimi doświadczeniami i odczuciami przy budowie Skauta

, bardzo mi odpowiada budowanie "mebli" a jak jeszcze jest nadzieja, że mogą polecieć, no decyzja wydaje mi się jedyna.
Kilka tygodni temu udało mi się zdobyć "dokumentację", oryginalną, hmmm, może trochę na wyrost powiedziane, ale z wymiarami i opisane. Nie pytajcie mnie skąd, nie mogę nic więcej powiedzieć, pokazać, musicie uwierzyć mi "na słowo"

. Kilka tygodni siedziałem przy komputerze, porównywałem dostępne rysunki. Są różnice. Ogólnie to co mam to rysunki prototypu, wygląd Sroki /kadłub/ zmieniał się wraz z kolejnymi seriami produkcyjnymi, remontami i naprawami. Sam nie wiem, ale chyba udało mi się jakoś znaleźć kompromis "wizerunkowy". Zasadniczo różnice występują w przedniej części kadłuba. Tak czy inaczej po długiej weryfikacji zdjęć, rysunków, relacji TomkaW na naszym forum, przyjąłem do realizacji widoczny poniżej obrys kadłuba. Wręgi w kadłubie są tak samo rozmieszczone jak w oryginale, podobnie z żeberkami płata.
Muszę jeszcze napisać o jednym. Otóż nawiązałem kontakt z kolegą modelarzem, który aktualnie buduje model Sroki w skali 1:3,5. Jest encyklopedią wiedzy na temat tego szybowca. Wiele razy rozmawialiśmy na temat tego projektu, wiele rzeczy mi podpowiedział.
Model w skali 1:5, czyli ok 230 cm rozpiętości, profil MS3-13 retro. Bardzo powiększony statecznik poziomy, prawie dwukrotnie. Po powiększeniu wsp A wynosi 0,43. Konstrukcja modelu tradycyjna. Oczywiście zaczep do holowania. Pragnę wykonać go w barwach materiałów z jakich został zbudowany.
Tyle wstępu. Szybowiec się rysuje. Mam nadzieję, że będzie dostępny w formie formatek. Aktualnie ślęczę nad kadłubem, płaty zasadniczo są zrobione. Nie ruszone usterzenia. Postaram się aktualizować wątek regularnie. Chciałbym wyjść z gotowym modelem na lotnisko jeszcze przed wakacjami. Zobaczymy

.