Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 11 maja 2021, o 02:00

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: CW-1
Post: 22 lip 2013, o 14:36 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 5 paź 2011, o 15:06
Posty: 313
Lokalizacja: Elbląg
Oglądam i SŁUCHAM - całość wygląda jak oblot jakiegoś przecinaka :) Daj kolego jakąś powolniejszą muzyczkę - bo tak to ucho pogania obraz i ja osobiście nie odbieram majestatu tego wydarzenia. Może coś bardziej z epoki ? :)

PS. nie umniejszam trudów i pracy :)

_________________
Piotrek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: CW-1
Post: 22 lip 2013, o 19:36 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lut 2013, o 21:44
Posty: 629
Lokalizacja: Elbląg
Zgadzam się z Piotrkiem.Obraz wspaniały a muzyka ..... :shock:

_________________
Cudowne widoki
...piękna kobieta w tańcu, koń pełnej krwi w galopie , fregata pod pełnymi żaglami i... szybowiec na niebie pod cumulusami.

Pozdrawiam Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: CW-1
Post: 23 lip 2013, o 08:10 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 paź 2011, o 11:14
Posty: 19
Lokalizacja: Elbląg
oh no tak nie pomyslałęm w sumie to mam w planach jszcze jeden filmik ale on juz sie rozciagnie w czasie mysle ze bedzie gdzies na poczatku sierpnia niestety :< no ale juz napewno wolne tempo i muzyka pod temat.

_________________
Pozdrawiam !


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: CW-1
Post: 2 sie 2013, o 09:10 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 paź 2011, o 11:14
Posty: 19
Lokalizacja: Elbląg
No to mamy drugi juz troche bardziej spokojny filmik :)

_________________
Pozdrawiam !


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: CW-1
Post: 10 lis 2013, o 22:15 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sie 2011, o 22:39
Posty: 3239
Lokalizacja: Elbląg
Model oblatany i wytłuczony , czas na "upiekszanie", czyli dorobienie brakujących elementów. Na pierwszy ogień poszła dysza Venturi. Z kawałka kołka bukowego, takiego do mebli, obsadzonego w wiertarce, "wytoczyłem" dyszę, podstawa to wykałaczka. Element w bardzo surowym wyglądzie, trzeba wyszlifować i pomalować.


Załączniki:
DSCN1793.jpg
DSCN1793.jpg [ 93.05 KiB | Przeglądany 8126 razy ]

_________________
Szybowce są najfajniejsze....
SAM 18-007
pozdrawiam
milo
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: CW-1
Post: 10 lis 2013, o 23:35 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 7 maja 2013, o 18:28
Posty: 245
Lokalizacja: Katowice
Dysza koniecznie musi być, ale....nie kapotuj bo się złamie :lol:

_________________
...Kto nie ma wyczucia prędkości i wydoskonalonej precyzji ruchów niewiele zwojuje....

Pozdrawiam: Tadeusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: CW-1
Post: 20 lis 2013, o 19:15 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sie 2011, o 22:39
Posty: 3239
Lokalizacja: Elbląg
Wydawało mi się, że CW-1 będzie już tylko "upiększany", dostanie brakujące elementy. Myliłem się. Zdjęcia znalezione w archiwach MLP w Krakowie rzuciły nowe światło na tą konstrukcję. Zasadniczo chodzi o barwy, szczególnie przodu kadłuba i centropłata. Po analizie zdjęć, doszedłem do wniosku, że w moim CW-1 pokrycie tych części Oratexem biały naturalny, było błędem. Zresztą poddaję pod dyskusję ten temat, podobnie jak namalowany na SK symbol, to nie jest logo ZASPL! Prawdopodobnie model zostanie przerobiony, Oratex zostanie zerwany, a na centropłat położę warstwę sklejki 0,4 mm. Moim zdaniem te elementy były pomalowane na biało(?) i tak zamierzam zrobić. Zwróćcie uwagę na zdjęcie nr "6"......logo pokazałem na zdjęciu wykadrowanym nr "3". Co myślicie o tym co wywnioskowałem? O dalszych przeróbkach modelu napiszę później.
Dziekuję Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie za udostępnienie zdjęć i zgodę na wykorzystanie na forum


Załączniki:
6adw.jpg
6adw.jpg [ 532.81 KiB | Przeglądany 8061 razy ]
3-kadr logo.jpg
3-kadr logo.jpg [ 164.39 KiB | Przeglądany 8061 razy ]

_________________
Szybowce są najfajniejsze....
SAM 18-007
pozdrawiam
milo
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: CW-1
Post: 10 sty 2014, o 11:39 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sie 2011, o 22:39
Posty: 3239
Lokalizacja: Elbląg
Reszta zdjęć CW-1 otrzymanych z MLP w Krakowie.


Załączniki:
9adw.jpg
9adw.jpg [ 43.5 KiB | Przeglądany 8007 razy ]
8adw.jpg
8adw.jpg [ 37.16 KiB | Przeglądany 8007 razy ]
7adw.jpg
7adw.jpg [ 58.7 KiB | Przeglądany 8007 razy ]
5adw.jpg
5adw.jpg [ 57.32 KiB | Przeglądany 8007 razy ]
4adw.jpg
4adw.jpg [ 54.72 KiB | Przeglądany 8007 razy ]
3adw.jpg
3adw.jpg [ 45.72 KiB | Przeglądany 8007 razy ]

_________________
Szybowce są najfajniejsze....
SAM 18-007
pozdrawiam
milo
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: CW-1
Post: 13 sie 2014, o 17:41 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sie 2011, o 22:39
Posty: 3239
Lokalizacja: Elbląg
Wybrałem się dzisiaj na lotnisko z modelem CW-1. Chciałem sprawdzić nowe zasilania. Dotychczas model latał na pakiecie NiMh Eneloop, jednak zauważyłem, że podczas próby na ziemi, wychylając wszystkie stery, nagle zaczynały się dziać dziwne rzeczy. Otóż stery nie wracały do neutrum po wychyleniu, właściwie wracały ale z dość dużym opóźnieniem, nie wychylały się po ruszeniu drążka od razu ale po chwili, serwa chodziły "na raty", skokowo i piszczał odbiornik. Ta choroba dolegała mu od początku, jednak nie przeszkadzało mi to w locie. Działo się tak na kilku pakietach NiMh, więc tezę o uszkodzonym akumulatorze odrzuciłem.
Postanowiłem zasilić odbiornik i serwa lipolem 2S 1,3 A poprzez bec 3A (?)....wszystkie objawy ustąpiły, szybowiec lata dziarsko i całkiem nie źle radził sobie dzisiaj z wiaterkiem - od 3,5 do 6,5 m/s :).
Ciekawy jestem czy ktoś z Was miał taki przypadek ;) Co mogło być przyczyną?


Załączniki:
DSCN2120.jpg
DSCN2120.jpg [ 136.67 KiB | Przeglądany 7838 razy ]

_________________
Szybowce są najfajniejsze....
SAM 18-007
pozdrawiam
milo
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: CW-1
Post: 15 sie 2014, o 07:24 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lip 2014, o 07:56
Posty: 1375
Lokalizacja: Gdańsk
To co opisujesz ewidentnie wskazuje za problemy z zasilaniem - wydajnością prądową pakietu.
Możesz sprawdzić podłączając miernik, pod akumulatorek do jakiej wartości spada napięcie pod pełnym obciążeniem.
Potem sprawdź minimalną dopuszczalną wartość napięcia dla twoich komponentów (odbiornika, serw).
Jeśli masz jakieś datasheet-y do swoich serw zobacz ile mogą maksymalnie pobrać prądu, zsumuj wartości - będziesz miał swego rodzaju bilans prądowy.

Tak z ciekawości: Czy przy zasilaniu z pakietów NIMH nie używałeś żadnego BEC-a?

_________________
Nic tak nie cieszy, jak własny szybowiec :D
__________________________________
Lubisz moje projekty? Chciałbyś więcej? Możesz wesprzeć mnie kawą ;)
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group