Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 19 cze 2021, o 02:08

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Proton
Post: 28 lip 2016, o 22:48 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lip 2014, o 07:56
Posty: 1439
Lokalizacja: Gdańsk
Fajnie, coraz lepiej, nabiera kształtów :)
Szpachlowanie jest uciążliwe ale robota warta poświęconego czasu, jak pomalujesz wszystko się zwróci :)

_________________
Nic tak nie cieszy, jak własny szybowiec :D
__________________________________
Lubisz moje projekty? Chciałbyś więcej? Możesz wesprzeć mnie kawą ;)
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Proton
Post: 30 lip 2016, o 20:48 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 wrz 2014, o 21:34
Posty: 181
Lokalizacja: Kielce
Lakierowanie i oklejanie.
Cóż, mimo godzinnego czyszczenia kadłuba i wingletów po lakierowaniu wyglądają jak skrzyżowanie Pirata i Bociana po samych przygodnych lądowaniach. Czyli istna tragedia. Teraz nie widzę sensu poprawiania tego i lakierowania od nowa skoro i tak czeka mnie oblot itp ;) Przed obroną inżynierki wszystko poprawie żeby nie było wstydu przed komisją (muszę też mieć do tego trochę więcej cierpliwości).

Lakier na początku wydawał się wystarczająco szary ( RAL 7035 ), ale po oklejeniu teraz wydaje sie biały :lol:
Szara folia to Oracover Standard a niebieska Oracover Orastick. Na początku myślałem że ten Orastick będzie lepszy, ale klei się tak uporczywie, że jeden skrawek przykleił się do siebie samego i poszedł do śmieci, drugi natomiast przy próbie przyłożenia do płata przykleił się do folii pod spodem i też nie chciał się od niej odkleić, no i zmarszczka gotowa... A całego materiału wyszło mi na styk.

Przy oklejaniu zeszło mi dzisiaj niemal calutki dzień ( pierwszy raz się tym bawiłem ), ale chyba lepszej alternatywy już nie ma. Najważniejsze to dobrze nagrzane żelazko, dobra taktyka przy oklejaniu no i obowiązkowo ostry skalpel, wtedy odcinanie naddatków idzie bez problemów i rozrywania folii.

Żelazko oczywiście starej radzieckiej produkcji, ale dalej nowe ;)
Załącznik:
20160730_183506.jpg
20160730_183506.jpg [ 144.25 KiB | Przeglądany 8997 razy ]


Samą technikę małych detali muszę jeszcze dopracować, stąd miejscami wolałem folii nie dawać, niż niepotrzebnie generować zmarszczki (małe powierzchnie przy np. lotkach)
Załącznik:
20160730_183452.jpg
20160730_183452.jpg [ 120.62 KiB | Przeglądany 8997 razy ]
Załącznik:
20160730_182905.jpg
20160730_182905.jpg [ 196.3 KiB | Przeglądany 8997 razy ]
Załącznik:
20160730_182758.jpg
20160730_182758.jpg [ 174.87 KiB | Przeglądany 8997 razy ]
Załącznik:
20160730_182751.jpg
20160730_182751.jpg [ 196.48 KiB | Przeglądany 8997 razy ]

_________________
Zapraszam na instagram!
@aero_works
#aerodesignworks
#adw


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Proton
Post: 14 sie 2016, o 23:56 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 wrz 2014, o 21:34
Posty: 181
Lokalizacja: Kielce
Wklejanie lotek, oczywiście na soudal i z dyskietek :P
Załącznik:
20160808_194135.jpg
20160808_194135.jpg [ 162.43 KiB | Przeglądany 8952 razy ]

Montowanie kabli, serw no i ukrywanie ich folią :)
Załącznik:
20160810_183550.jpg
20160810_183550.jpg [ 148.96 KiB | Przeglądany 8952 razy ]

Dodatkowy radiator na reglu (z odpowiednim przewodnikiem między nim a tą blaszką regla ;), kable od regla zostały odpowiednio skrócone aby uniknąć zbędnej plątaniny :) )
Załącznik:
20160811_104005.jpg
20160811_104005.jpg [ 154.7 KiB | Przeglądany 8952 razy ]

Węglowa rurka zamieniła się w węglowy pręt
Załącznik:
20160811_112938.jpg
20160811_112938.jpg [ 106 KiB | Przeglądany 8952 razy ]

Wycinanie otworu pod regiel (mini szlifierka to złote narzędzie ;) )
Załącznik:
20160811_174700.jpg
20160811_174700.jpg [ 183.45 KiB | Przeglądany 8952 razy ]

Wydrukowane w 3D elementy z PLA (łoże pod usterzenie oraz łoże pod nadajnik AV + przetwornica)
Załącznik:
20160811_180243.jpg
20160811_180243.jpg [ 212.95 KiB | Przeglądany 8952 razy ]

Wklejanie wszystkiego na żywicę epoksydową oraz uzupełnianie balsą (niestety, zgubiłem 1÷2° między SW a skrzydłami...)
Załącznik:
20160811_191712.jpg
20160811_191712.jpg [ 158.85 KiB | Przeglądany 8952 razy ]

Mocowanie regla do kadłuba polega na przeciągnieciu gumki recepturki od takiego zrobionego na kolanie haczyka po przez 2 dziurki w kadłubie i z powrotem zahaczenie gumki na haczyku :)
Załącznik:
20160814_094436.jpg
20160814_094436.jpg [ 158.35 KiB | Przeglądany 8952 razy ]

Wszystko pasuje idealnie :)
Załącznik:
20160814_100118.jpg
20160814_100118.jpg [ 134.21 KiB | Przeglądany 8952 razy ]

Problem z nie zgubieniem wtyczek i nie pomyleniem przy montażu skrzydeł też chyba rozwiązany. Kable schowają się ładnie w przestrzeni między skrzydłami a kadłubem :)
Załącznik:
20160814_114024.jpg
20160814_114024.jpg [ 166.7 KiB | Przeglądany 8952 razy ]

Problem krytycznego przekroju do mnie wrócił i postanowiłem coś z nim zrobić. Sklejka 2,5mm, oczywiście włókna też odpowiednio ustawione do przewidywanych sił (wklejone na żywice epoksydową)
Załącznik:
20160814_125322.jpg
20160814_125322.jpg [ 101.86 KiB | Przeglądany 8952 razy ]
Załącznik:
20160814_154914.jpg
20160814_154914.jpg [ 132.12 KiB | Przeglądany 8952 razy ]

Powstała także podpora pod skrzydła z balsy, tak aby uniknąć dodatkowych ugięć i sił działających na bagnet.
Załącznik:
20160814_154925.jpg
20160814_154925.jpg [ 133.4 KiB | Przeglądany 8952 razy ]


Akumulator się ładuje, mocowanie kabinki wymaga poprawy, napędy sterów muszą być jedynie wyregulowane no i... czas chyba w powietrze :)

_________________
Zapraszam na instagram!
@aero_works
#aerodesignworks
#adw


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Proton
Post: 16 sie 2016, o 00:14 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 wrz 2014, o 21:34
Posty: 181
Lokalizacja: Kielce
Stało się, poleciało :)
Załącznik:
DSC_0686.JPG
DSC_0686.JPG [ 228.56 KiB | Przeglądany 8933 razy ]
Załącznik:
DSC_0744.JPG
DSC_0744.JPG [ 256.04 KiB | Przeglądany 8933 razy ]
Załącznik:
DSC_0713.JPG
DSC_0713.JPG [ 193.82 KiB | Przeglądany 8933 razy ]

Masa do lotu: ok. 2,3kg
Załącznik:
20160815_113759.jpg
20160815_113759.jpg [ 142.36 KiB | Przeglądany 8933 razy ]
Załącznik:
20160815_113902.jpg
20160815_113902.jpg [ 135.28 KiB | Przeglądany 8933 razy ]

Serce waliło jak młotem ale na szczęście wszystko było ustawione tak, że w locie ślizgowym wystarczyły 3 ząbki trymera na lotkach i leciał jak po sznurku. Nawet SC w 1/3 cięciwy wydaje się tym odpowiednim ;)
Planowo było dziś do wykonania 10 lotów, zostało wykonane 4. Powód? Przy lądowaniu usterzenie działa jak kotwica i niestety się oberwało, przyczyną źle przygotowana powierzchnia klejenia łoża, teraz zostanie zmatowiona i zalaminowana żywicą L285 ;)
Przy drugim locie też gdzieś zahaczyłem o jakieś hebdzie na łące i skręciłem cyrkiel, czego efektem było lekkie popękanie osłonki kamery i jej wypadnięcie.
Model po odpuszczeniu gazu poprawnie szybuje, ładnie się zachowuje, po wypuszczeniu klap delikatnie zadziera.
Klapy mimo jego masy są tak średnio skuteczne bym powiedział, dorzucę chyba jeszcze delikatne wychylenie lotek w górę aby zwiększyć skuteczność całego hamulca.
Załącznik:
DSC_0781.JPG
DSC_0781.JPG [ 259.54 KiB | Przeglądany 8933 razy ]

_________________
Zapraszam na instagram!
@aero_works
#aerodesignworks
#adw


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Proton
Post: 16 sie 2016, o 12:11 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lut 2013, o 21:44
Posty: 643
Lokalizacja: Elbląg
Gratuluję oblotu! Ciekawa konstrukcja. Proponuję wykonać pod statecznikiem płozę z drutu (nawet z lekkim kółeczkiem). Żywica tutaj nie pomoże. Badyle będą niemiłosierne. Z przodu także by się przydała. ;)

_________________
Cudowne widoki
...piękna kobieta w tańcu, koń pełnej krwi w galopie , fregata pod pełnymi żaglami i... szybowiec na niebie pod cumulusami.

Pozdrawiam Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Proton
Post: 16 sie 2016, o 14:06 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 wrz 2012, o 08:17
Posty: 1137
Lokalizacja: Wrocław
Gratulacje z udanego oblotu :D :D
Ze względu na bardzo niskie usytuowanie statecznika poziomego stało się jak napisałeś. Weź pod uwagę, że za statecznik "ciągnie" 2,3 kg "bezwładu". Miałem kiedyś model o masie 1,2 kg do lotu. Balsowa końcówka kadłuba i niskie balsowe usterzenie latało dosyć długo. Po wielu modyfikacjach, model stał się znacznie szybszy (inny profil) i przytył do ≈1,6 kg. Delikatny cyrkiel albo wyższa trawa albo ukręcały kadłub albo łamały połówkę statecznika. Dopiero chyba za trzecim razem wzmocnienie "na grubo" tkaniną całego węzła poprawiło sytuację. Ale nadal przy cyrklu w wysokiej trawie zdarzają się ułamania.
Stateczniki masz balsowe. Jak wzmocnisz miejsce łączenia usterzenia z kadłubem może okazać się, że same stateczniki będą za słabe (ale nie koniecznie). Dodanie płozy (podniesienie stateczników) też pomoże. Tak czy inaczej osobiście dobierałbym bardzo restrykcyjnie lądowiska i stanowczo unikał łąk z trawą i kwiatami jak na ostatnim zdjęciu ;)
Jeśli chodzi o skuteczność klap - to do ilu stopni je wychylasz? Ja w "Canguro" po wychyleniu klap na ≈25° zauważam bardzo duży spadek prędkości. Powyżej 50° "ciągną" model do ziemi ;) Lądując, ustawiam przełącznik (klapy 30° + korekta SW) i na potencjometrze obrotowym dodaję klap w zależności od potrzeby (łatwiej operować mając klapy na "gazie" ale ja na gazie mam.... gaz :lol: )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Proton
Post: 16 sie 2016, o 19:05 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lip 2014, o 07:56
Posty: 1439
Lokalizacja: Gdańsk
Gratulacje :)
Jakiś film już nagrałeś? Czy przy okazji oblotu odbył się też test toru video ? :)

_________________
Nic tak nie cieszy, jak własny szybowiec :D
__________________________________
Lubisz moje projekty? Chciałbyś więcej? Możesz wesprzeć mnie kawą ;)
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Proton
Post: 17 sie 2016, o 11:36 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 wrz 2014, o 21:34
Posty: 181
Lokalizacja: Kielce
Dziękuję za wszystkie gratulacje i już śpieszę z odpowiedziami :)
pepcio 11
Płoza na tył się musi znaleźć, na przód myślę że bez sensu, skrzydła i tak już są wystarczająco wysoko :) Dzisiaj przeklikam ją w SolidWorksie i w przyszłym tygodniu mam nadzieje pójdzie na drukarkę 3D ;)

molej
Prędzej obstawiałem że połamię te stateczniki niż je wyrwę, jednak na szczęście się myliłem :lol:
Lądowisko i tak było najlepszym możliwym miejscem do lądowania, wytrzymanie zrobiłem jak najdłuższe a jednak to nie wystarczyło :(
Klapy na max są zaklinowanie ok 35°, ale niestety masa robi swoje, dołożę jeszcze lotki do góry i zobaczymy co z tego wyjdzie.
No i taranis ma taki fajny "psztyczek", dzięki czemu mogę płynnie klapy regulować :)
Załącznik:
Taranis Slider.jpg
Taranis Slider.jpg [ 133.56 KiB | Przeglądany 8893 razy ]

Przy wychyleniu hamulców (skrzydło odwrotnie, zrobion wszystko na szybko : )
Załącznik:
20160817_103517.jpg
20160817_103517.jpg [ 135.15 KiB | Przeglądany 8893 razy ]


mgr
Powstrzymałem się od tego :D W razie niepowodzenia mniejsze straty :) No i instalacja się dopiero lutuje, a w zasadzie czeka na przetwornicę :) Wolę się najpierw wlatać w tego klocka, naprawdę samodzielny start to nie lada wyczyn :D

Z dalszych newsów to statecznik po oderwaniu wyglądał tak :D
Załącznik:
20160816_100954.jpg
20160816_100954.jpg [ 128.21 KiB | Przeglądany 8893 razy ]


Wklejony na L285 + H285, a potem tkanina szklana 80 + 160 :) Wyszło mocno średnio, koniecznie chciałem to zrobić za jednym podejściem i chyba przesadziłem...
Załącznik:
20160817_105318.jpg
20160817_105318.jpg [ 150.21 KiB | Przeglądany 8893 razy ]


Dziś mam nadzieję na kolejne 6 lotów, tak aby z czystym sumieniem zabrać się już za montowanie FPV :)

_________________
Zapraszam na instagram!
@aero_works
#aerodesignworks
#adw


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Proton
Post: 9 wrz 2016, o 21:56 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 wrz 2014, o 21:34
Posty: 181
Lokalizacja: Kielce
FPV już jest. Oblatane, jednak dalej przechodzi swoje choroby wieku dziecięcego. Najpierw upalone OSD i kamera a teraz zaniki RSSI oraz błędy AP w postaci wędrującego horyzontu w cały świat...

Mimo wszystko na pierwszy ogień poszła płoza wydrukowana w 3D. Tak prezentuje się w stanie "surowym"
Załącznik:
20160825_162430.jpg
20160825_162430.jpg [ 83.82 KiB | Przeglądany 8850 razy ]

Tutaj już zamontowana
Załącznik:
20160825_153311.jpg
20160825_153311.jpg [ 122.38 KiB | Przeglądany 8850 razy ]


Zrobiłem także zwykła płytkę dystrybucyjną z kondensatorem i diodą dla 12V.
Załącznik:
20160816_173559.jpg
20160816_173559.jpg [ 154.79 KiB | Przeglądany 8850 razy ]
Załącznik:
20160816_173548.jpg
20160816_173548.jpg [ 153.17 KiB | Przeglądany 8850 razy ]
Załącznik:
20160823_144648.jpg
20160823_144648.jpg [ 142.82 KiB | Przeglądany 8850 razy ]

Testy, co zrobić żeby złapać FIXa w domu :D Przy okazji zrobiłem sobie także podstawkę pod kadłub ;)
Załącznik:
20160830_173559.jpg
20160830_173559.jpg [ 209.58 KiB | Przeglądany 8850 razy ]


Statystyki po oblocie.
Załącznik:
20160908_184620.jpg
20160908_184620.jpg [ 167.08 KiB | Przeglądany 8850 razy ]


Z 14Ah wylatałem trochę ponad 3Ah. Prędkość przelotowa to ok 70km/h więc potencjał do nabijania kilometrów jest :D
Niestety wyżej wspomniane problemy zmuszają do podjęcia kolejnych kroków.
To 100km/h to efekt odpalania się FailSafe po utracie sygnału oraz braku stabilizacji. Model po prostu leciał na łęb na szyję. Dobrze że jednak mam pod ręką dopałkę 1W :)
Wymiana softu nie pomogła, wyważenie silnika też nie, więc strzelam i wymieniam MPU6050.
Załącznik:
20160828_184838.jpg
20160828_184838.jpg [ 151.53 KiB | Przeglądany 8850 razy ]

Teraz trzeba przenieść antenę odbiornika. Nie posiadam PPM ekspandera i na razie funduszy na to brak więc aby nie ciągnąć wszystkich kabli stworzyłem coś w rodzaju przedłużacza ;)
Załącznik:
20160909_161211.jpg
20160909_161211.jpg [ 111.34 KiB | Przeglądany 8850 razy ]
Załącznik:
20160909_185037.jpg
20160909_185037.jpg [ 134.67 KiB | Przeglądany 8850 razy ]

Aktualnie całość prezentuje się tak
Załącznik:
20160909_211430.jpg
20160909_211430.jpg [ 187.93 KiB | Przeglądany 8850 razy ]
Załącznik:
20160909_211413.jpg
20160909_211413.jpg [ 149.66 KiB | Przeglądany 8850 razy ]

Zapomniałem wspomnieć że elektronikę typu serwa itd. zasila osobna przetwornica 5A, widoczna na ściance kadłuba ;)
Pierwsze "logi" o ile to tak można nazwać z SkyAssistanta wyglądają tak.
Cóż, czujnik temperatury znajduje się w kadłubie, fajnie widać jak silnik robi przeciąg :D
Załącznik:
logs1.png
logs1.png [ 220.31 KiB | Przeglądany 8850 razy ]

_________________
Zapraszam na instagram!
@aero_works
#aerodesignworks
#adw


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Proton
Post: 15 wrz 2016, o 00:29 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 wrz 2014, o 21:34
Posty: 181
Lokalizacja: Kielce
Po wymianie akcelerometru AP zaczęło gadać jak należy. Dodatkowo zmiksowałem Gaz z SW, starty idą teraz gładko.
Załącznik:
20160913_172841.jpg
20160913_172841.jpg [ 137.19 KiB | Przeglądany 8814 razy ]

Tutaj z kamerą "opuszczoną"
Załącznik:
20160913_172847.jpg
20160913_172847.jpg [ 127.36 KiB | Przeglądany 8814 razy ]

Niestety aby podejść pod wiatr trzeba było zrobić podejście z nad lasu, który był bardzo blisko docelowego lądowiska. Jakby tego było mało to trafił się jakiś badyl między trawami no i...
Załącznik:
20160913_173436.jpg
20160913_173436.jpg [ 226.79 KiB | Przeglądany 8814 razy ]

Cóż, zawsze chciałem mieć dużo miejsca i łatwy dostęp. Aczkolwiek teraz to chyba lekka przesada.
Załącznik:
20160914_010019.jpg
20160914_010019.jpg [ 133.97 KiB | Przeglądany 8814 razy ]
Załącznik:
20160914_004652.jpg
20160914_004652.jpg [ 176.54 KiB | Przeglądany 8814 razy ]
Załącznik:
20160914_004707.jpg
20160914_004707.jpg [ 189.61 KiB | Przeglądany 8814 razy ]

Cóż, zakładałem milion razy że albo strzelą skrzydła, albo kadłub złamie sie w pół w conajmniej 3 miejscach a tu taki cyrk :roll:
Co do śrub, no cóż, chciały dobrze.
Załącznik:
20160914_005814.jpg
20160914_005814.jpg [ 135.16 KiB | Przeglądany 8814 razy ]

Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, zakasać rękawy i do dzieła.
Tkanina 160g + L285 na oblaminowanie krawędzi.
Wcześniej kadłub posklejany wstępnie na żywicę epoksydową.
Załącznik:
20160914_142230.jpg
20160914_142230.jpg [ 151.76 KiB | Przeglądany 8814 razy ]

Zostałęm zmuszony do wykonania nowego łoża pod skrzydła, (wklejone też na L285). Tutaj pokusiłem się o dodatkowe stopnie przy zaklinowaniu płata.
Załącznik:
20160914_153605.jpg
20160914_153605.jpg [ 149 KiB | Przeglądany 8814 razy ]
Załącznik:
20160914_205935.jpg
20160914_205935.jpg [ 130.33 KiB | Przeglądany 8814 razy ]
Załącznik:
20160914_224601.jpg
20160914_224601.jpg [ 107.67 KiB | Przeglądany 8814 razy ]

Cóż, oprócz kadłuba oberwały troche skrzydła, zresztą od pewnego czasu następowała propagacja otworu, mimo iż tamten rejon był dokładnie przelaminowany.
Załącznik:
20160914_085410.jpg
20160914_085410.jpg [ 103.43 KiB | Przeglądany 8814 razy ]
Załącznik:
20160914_091225.jpg
20160914_091225.jpg [ 106.07 KiB | Przeglądany 8814 razy ]

Ubytki uzupełnione żywicą epoksydową. Otwór od góry został zaklejony taśmą, w otwór został włożony bowden kilkukrotnie owinięty taśmą bezbarwną oraz dokładanie nasmarowany parafiną, następnie wszystko zostało zalane.
Załącznik:
20160914_092938.jpg
20160914_092938.jpg [ 128.58 KiB | Przeglądany 8814 razy ]
Załącznik:
20160914_223816.jpg
20160914_223816.jpg [ 110.62 KiB | Przeglądany 8814 razy ]

Dzięki temu zabiegowi usztywniłem trochę połączenie oraz zmniejszyłem zwiększającą się szparę między płatami.

cdn.

_________________
Zapraszam na instagram!
@aero_works
#aerodesignworks
#adw


Ostatnio zmieniony 15 wrz 2016, o 00:40 przez dexter_ck, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group