Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 16 lut 2025, o 22:54

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: SZD 36 Cobra 15
Modelarz
Awatar użytkownika

Cześć

Ten model cały czas czeka na mnie jak widzę :) Chyba, że coś przeoczyłem.
Dawno mnie tu nie było
Wybudowałem dom, cztery razy zmieniłem pracę, przekroczyłem 50tkę :) - czas trochę zwolnić :)
Moja dusza dłubka cały czas myśli o tej Cobrze. Byłem ostatnio w piwnicy starego mieszkania - mam tam drewniany szkielet Cobry, którą kiedyś zacząłem robić. Popatrzyłem sobie na nią i decyzja podjęta. Jedziemy z tematem, ale zafascynowany jestem jednak tym co robi Kesto i robię Cobrę w laminacie - w miarę wierną kopię sylwetkową, z mechanizmem steru wysokości, kabinką otwieraną prawilnie.
niestety a może to i dobrze - rysunki, które kiedyś robiłem się dawno zawieruszyły, na szczęście kilka stron z dokumentacji technicznej, które kiedyś pozyskałem mi się ostało i zaczynam rysować od nowa. Przy okazji wypróbuję FreeCada :)

Z czasem mam nadzieję projekt wejdzie do półmakiet. Pomóżcie mi tylko wyskalować model - profil skrzydła, cięciwy nasady i końca, tak żeby to latało, rozpiętość zakładam standardową jak dla mnie - w okolicach 2m. Skrzydła chciałbym wykonać na rdzeniu.

Piotrek

Administrator
Awatar użytkownika

Super, że wracasz do "nas" :D .
"Cobra" w 2 metrach słabo wychodzi. Trochę się zmieniło u nas na lotnisku. Mamy holówki, proponuję więc zmienić wielkość modelu. Skala 1:5 już trochę lepiej rokuje.
Najlepiej było by przegadać temat "na żywo".

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

milo pisze:
Super, że wracasz do "nas" :D .
"Cobra" w 2 metrach słabo wychodzi. Trochę się zmieniło u nas na lotnisku. Mamy holówki, proponuję więc zmienić wielkość modelu. Skala 1:5 już trochę lepiej rokuje.
Najlepiej było by przegadać temat "na żywo".

Potwierdzam, 2m na Cobre ze zbieznym skrzydlem to troche malo.

Modelarz
Awatar użytkownika

Dobrze liczę, 3m rozpiętości?
Kadłub 1,4m długości. To już inna skala technologii. Muszę sie nad tym zastanowić. Ja tym nawet nie polatam :)

Modelarz
Awatar użytkownika

Ok, koledzy, musicie mi pomóc. Projekt wariacki - ja do tego podchodzę raczej jak do budowy dla samej budowy :)
Żeby to latało, a przy takim nakładzie sił i środków dobrze by było, potrzebne mi jest wasze wsparcie merytoryczne.
Przyjmijmy te 1:5, czyli 3m rozpiętości. W takim razie jaki profil, jakie cięciwy, co ze statecznikami w skali, czy przewymiarowywać ?- to na początek. Ja póki co skupiam się na modelowaniu, ale zaraz będziemy przy tych kwestiach.
Acha - porzuciłem turbocada - kompletnie mi nie leży. Działam w fusion.

Do kadłuba zrobię na pewno kopyto, będzie można zrobić jakieś kopie :), więc projektujcie też dla siebie :)

Administrator
Awatar użytkownika

Wymiary skrzydła w oryginale: rozpiętość 7220 mm, cięciwa nasadowa 1145 mm, cięciwa końcówki 396 /przyjmijmy 400 mm/. Daje to odpowiednio w skali 1:5 - 1440 mm, 229 mm i 80 mm. Cięciwa końcówki raczej do zwiększenia, moim zdaniem o 30/40 mm. Profili nie doradzam. Może Andrzej coś zaproponuje.
Jeżeli chcesz aby płat był konstrukcyjny to z chęcią mogę wszystko narysować, przygotować, z cięciem na laserze włącznie.

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

No właśnie mam mały dylemat bo to już kawał skrzydła jak dla mnie i choć nęci nieznana technologia, to ryzyko porażki jest wielkie. To zróbmy tak jak proponujesz - skrzydła konstrukcyjne - profil może tym razem nowość dla mnie - jakiś sd70 ? 7035, 7037 ? jak ma być cięte laserem, to można stopki zaprojektować i ładnie poskładać. czyli nasadę zakładam 230mm końcówkę zwiększajmy jak najmniej :)
Pozostaje wznios i mechanika.
Da się czymś takim strzelić z gumy ? Jakbym chciał u siebie na łące polatać ?

Administrator
Awatar użytkownika

Pytanie następne. Czy robisz wymiarowo zgodnie z oryginałem?. Oczywiście skala 1:5. Jeżeli tak to przygotuję podstawowe wymiary, jakie ewentualne zmiany itp/itd. Żeby brać się za kadłub musisz mieć profil nasadowy i wszystko co dotyczy poziomu. Kwestia uzgodnienia i decyzji.
Skrzydła to oczywiście lotki i hamulce. Stery sie wie i zaczep do holu. Statecznik poziomy oryginalny, czyli płytowy-pływający. Chowane podwozie? Jeżeli tak to jakie. Takie ze sklepu, może wyrób własny, czy tak jak w oryginale z jego magiczną kinematyką. Jeżeli chowane to trzeba zaplanować serwo....Jeszcze parę pytań, ale to później. Z profilem to jeszcze chwila, coś się wymyśli.
Narysować skrzydło to pikuś, "parę kliknięć" i już, myślę, że kilka dni i będą do cięcia. Mam wprawę ;) .
PiotrKostek pisze:
Da się czymś takim strzelić z gumy ? Jakbym chciał u siebie na łące polatać ?

Raczej nie. Przy tej wielkości zapomnij. Kolejny temat: może napęd?
Dawno nie byłeś u nas na lotnisku. Wiele się zmieniło. Teraz "się holujemy". Mamy dwa, no nawet trzy modele do holowania, dwa elektryki i jedną spalinę. Guma tylko do oldków i mniejszych szybowców. Chłopaki rwą się do holowania, wszyscy się przeszkoli i jednomyślnie doszli do wniosku że jest to bezpieczniejszy sposób startu szybowcem niż guma. Latamy na zmianę, jeden holuje drugi po drugiej stronie i na odwrót. Masz blisko na lotnisko, także spoko.

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

Jak najbardziej makietowo :)

Mam już pomysł na obsadę i konstrukcję statecznika - drukarki 3d dają spore możliwości jeśli chodzi o modelowanie :) Poza tym w sylwetkowej cobrze to działało :)
Podwozie fajnie by było zrobić jak w oryginale - mam zdjęcia i opis patentu - tylko wykonać to tak, żeby było mocne :) pokombinujemy.

Milo - bądźmy szczerzy - to nie jest model dla mnie, ja nim nie polecę jeszcze długo - nie miałem zbytnio doświadczenia parę lat temu, a teraz to już w ogóle. To póki co projekt dla mnie do budowy, dla Ciebie do latania.
A jeśli masz takie możliwości w skrzydłach, to może przywiozę ci mój laminatowy kadłubek PW5, który swego czasu wykonałem - pod 2 metry. Byśmy dorobili do niego jakieś proste skrzydła i bym na tym się wprawiał. Jest jeszcze ADW-L - uszkodzony i nie mam do niego serca jakoś.

Dobra, ale to temat Cobry - Myśl nad skrzydłami i daj mi rysunek nasadowego z potrzebnymi otworami i kąt zaklinowania - myślę, że do wtorku zamknę modelowanie kadłuba i będę mógł ciąć wręgi na kopyto - jak będzie żebro :)

P.

Modelarz
Awatar użytkownika

Miałem cobrę 2m i słabo latała. Zdecydowanie za mała skala. Model był trudny w pilotażu, podatny na przeciągnięcia i bardzo nieregularnie zachowywał się przy małych prędkościach. Zresztą jeśli chodziło o samo szybowanie to też nie było szału. Model był kupiony od czeskiego producenta bodajże Royal Model czy jakoś tak.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.