Witam
Zwęglenie ma poważny wpływ na wymiary danej formatki !Laser jak Kolega wie tnie w "KLIN" po którymś tam przejeździe nie uda się Koledze zachować zadanego wymiaru !
Rysunki pod laser wykonywane są z dokładnością do dziesiątych części milimetra (ja rysuję do trzech miejsc po przecinku).
Offset dla balsosklejki to 0,08 mm dla balsy 0,24 - jak kolega takie tolerancje zachowa przy mocno zwęglonej krawędzi którą trzeba oczyścić żeby skleić ???
Balsa 3 mm to tylko jedna z wielu grubości stosowana w modelarstwie, bardzo często projektując model stosuję balsę 4,5,6 mm
No i balsosklejka 3 mm i 4 mm że o sklejce nie wspomnę
Piszę to wszystko w oparciu o własne doświadczenia związane z usługowym wycinaniem formatek ploterem laserowym dla modelarzy.
Co do "odpowiednio" dobranych parametrów pracy ......
Balsa jest materiałem nie jednorodnym ! Część deski może być średnio twarda a część średnio miękka - pomijam kwestie selekcji desek przed cięciem - chodzi o samo ustawienie mocy lasera do przecięcia danej deski.... Wiele razy było tak że źle dobrany parametr powodował zapłon balsy lub zupełnie jej nie przecinał w wielu miejscach. A to było tylko kilka procent różnicy w mocy lasera ......
No cóż mogę tylko życzyć Koledze powodzenia w budowie tego urządzenia. Obawiam się jednak że nie będzie to maszyna, która będzie przydatna w modelarstwie. Dodam jeszcze że tego rodzaju maszyna nie nadaje się do użytkowania w warunkach mieszkaniowych z powodu zadymienia i specyficznego zapachu palonego drewna.