Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 20 cze 2025, o 16:31

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Modelarz
Awatar użytkownika

Moja frezarka w końcu się zaczyna budować :) Elementy ramy przyszły a ja właśnie siedzę i składam elektronikę. Plan jest taki, żeby w najbliższy weekend poskładać mechanikę i dać mojemu koledze śruby napędowe do zatoczenia. Niestety był poślizg, bo się okazało że 3 elementy rozrysowałem źle i były za szerokie, więc musiałem ciąć jeszcze raz, no a że akurat wyszedł długi weekend to sprawa ciągnęła się prawie dwa tygodnie :( Generalnie powoli do przodu :)

Modelarz
Awatar użytkownika

jaką elektronikę masz w tej frezarce ??

Modelarz
Awatar użytkownika

SSK-MB + M542.

Modelarz
Awatar użytkownika

Misiek - steroiwnik jaknajbardziej da rade, choc sugerowalbym 4 osiowy (nieduzo drozszy) no i jak cie stac to czerwony nie niebieski, poszukaj po forach bylo troche o tych sterownikach na kosciach toshiby.
http://allegro.pl/sterownik-silnika-kro ... 77020.html
Dokladnie o ten z linku mi chodzi, ten gosc kiedys mial 3 i 4 osiowe rowniez.

Niekoniecznie musisz wykozystywac czwarta os odrazu, ale jak uszkodzisz ktoras, albo cokolwiek bedziesz chcial sprawdzic, to zostaje ci jeszcze jedna linia sterowania, w przeciwnym wypadku jedynie lutownica :P

Co do samej frezarki, nie ma sensu tracic kasy na polsrodki, jak juz budowac, to jednak konstrukcja metalowa. Pracowalem przez chwile na frezarce zbudowanej z plyt \meblowych, naprawde najlepiej jak sie dalo... co z tego jak material do d...y. Wydaje sie wszytsko fajnie, niby MDF fantastyczny material, ale maszynka ma miejsca gdzie naciski naprawde sa spore:
-mocowanie nakrete trapezowych
-osadzenie prowadnic
-osadzenie lozyska skosnego na srubie napedowej
i w tych miejscach po kilku godzinach pracy zaczna robic sie totalne luzy i praca na takiej maszynie przestaje miec sens.

Z powyzszych przyczyn sam sciagnalem sruby kulowe i lozyska liniowe z ebay, reszta bedzie z plyt aluminiowych (z alu mam mozliwosc wyfrezowania elementow na CNC).

Jesli faktycznie tniemy koszty, to sugeruje wzorowac sie np na ploterze marki mill.pl o wdziecznej nazwie ABC. Kolega ma ta maszynke i powiem szczerze ze prosta w budowie, wiekszosc czesci do zrobienia na wiertarce stolowej. Jedyna wada, to mala predkosc (sruby trapezowe) i maly przeswit.

Modelarz
Awatar użytkownika

Co do tracenia kasy na pół środki to doszedłem do tego wniosku z tatą już dawno :)
Co do frezarki to już jest spawana rama i nie jest to wcale takie proste chodzi o naprężanie konstrukcji i wyginanie się profili (precyzyjnie to przesuwanie) .
Co do sterownika to właśnie mam nadzieję że uda się kupić 4 ale zobaczymy jak będzie z budżetem bo zakup samych prowadnic liniowych z podporami, łożysk liniowych i paru innych pierdoł wyniesie nas ponad 700 :(( a trzeba jeszcze silniki kupić
Co do jednak koloru płyty sterującej to bym się sprzeczał . Wiem że wszyscy chwalą sobie tą czerwoną a zielona to podobno już inna klasa ale dopatrzyliśmy się z tatą dosyć znaczącej różnicy w czerwonej i niebieskiej otóż jeżeli dokładniej się przyjrzeć (niebieskiej) to można zobaczyć że na płycie głównej procki osadzone są w gniazdach a na czerwonej są wlutowane zatem jeżeli np. jeden by odmówił posłuszeństwa to hyc i go nie ma a na jego miejsce ląduje nowy, natomiast w wersji czerwonej już nie jest tak różowo, trzeba by troszkę się pobawić z lutownicą co znowu nie jest aż tak trudne -tata elektronik :) ) ale to strata czasu.
Nie zauważyłem innych znaczących różnic w konstrukcji tych płyt poza innymi miejscami wyjść co ma 0 znaczenie dla mnie. No chyba że czerwona ma lepiej położone ścieżki ,czy coś, chyba że różnią się czymś o czym nie wiem??
Jak coś będzie wartego do pokazania to zrobię zdjęcia.

Modelarz
Awatar użytkownika

Powiem tak - sam zastanawiałem się nad konstrukcją alu ale koszta mnie przerosły. Koszt elementów z MDF wyniósł ok. 300zł, jeśli sprzęt zadziała to po prostu spróbuję powoli wyciąć podobną ramę ale już alu, a samą podstawę spróbowałbym robić stalową. No ale to kwestie przyszłościowe.

Tymczasem elektronika już poskładana a rama zaczyna się montować :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.