Nie chcę przestrzelić tematu, ale nie wytrzymałem i muszę się pochwalić
.
Długo się zastanawiałem nad realizacją tego projektu. Będąc na lotnisku wielokrotnie przyglądałem się jak radzą sobie „oldki” kolegi w powietrzu. Bardzo spodobały mi się majestatyczne wolne loty tych modeli. Przyznam się, że zawsze marzył mi się taki model. Szukałem, szukałem i znalazłem. Model duży, o bardzo małym obciążeniu powierzchni i do tego ładny. „Leprechaun”- inaczej irlandzki skrzat mieszkający na końcu tęczy. Po niemiecku "Kobolt". Prawdziwa klasyka „vintage”. Z racji tej, że moje oczy już nie są tak sprawne jak kiedyś, taka wielkość na niebie powinna to zrekompensować. Stałem się szczęśliwym posiadaczem tego zestawu wcześniej
. Miał być to prezent na gwiazdkę, ale nadarzyła się okazja, aby nabyć wycinankę po promocji (jak na wycinankę też nie jest tania). Św. Mikołaj może przyniesie wyposażenie
. Budowa ruszy dopiero po małym remoncie w mieszkaniu (taki jest warunek dowództwa)
i zakończeniu prac na działce (oczko w głowie dowództwa)
.
Wycinanka jest firmy niemieckiej Pichler. Rozpiętość to 2600 mm. Długość 2015 mm. Zamierzam wprowadzić zmiany w postaci dzielonego kadłuba (inaczej nie wlezie mi do samochodu) oraz przykręcany statecznik poziomy, zamiast mocowania na gumę, bazując się na podstawie rozwiązania takiego samego modelu duńskiej firmy Dane RC.
Tak wygląda zbudowany z tego zestawu przez niemieckiego modelarza:
Załącznik:
DSC00929.JPG [ 369.93 KiB | Przeglądany 924 razy ]
A tak wygląda wycinanka. Listewki i deski
.
Załącznik:
VP-LP102A-31.jpg [ 95.57 KiB | Przeglądany 924 razy ]
To mnie mocno urzekło.
https://www.youtube.com/watch?v=OYbCR3h-98M