Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 16 cze 2025, o 14:22

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dollhouse
Zamieszczam krótką prezentację projektu domku dla lalek (oczywiście nie dla mnie, ale dla mojej Córki) :)
Projekt (na razie tylko w 3d) prawie ukończony - zostało tylko nakreślić w 2d + nanieść wpusty. Materiał konstrukcyjny sklejka gospodarcza 4mm + naniesiona faktura na sklejce + lakierowanie natryskowe / dach gonty z papieru ściernego (cieniowane aerografem) wycinane wykrojnikowo. Okna i drzwi (7 warstw sklejka + pcv 1mm /0,7 ??) otwierane.
Rozmiary L~1200 h~1300

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tytuł: Re: dollhouse
Administrator
Awatar użytkownika

Ale odstawiłeś chałupę :D

W sumie drzewo - wsadziłem... teraz kolej na dom :)

Administrator
Awatar użytkownika

Na taki jak narysowałeś to mnie nie stać ale jak narysujesz blok to wynajmę jedno z mieszkań za rozsądną cenę :D

sam bym chciał coś chociaż podobnego ale w skali 1:1 (nie koniecznie muszą być 2 piętra)...

Modelarz
Awatar użytkownika

Świetny projekt. Czy po ukończeniu, projekt będzie dostępny? Chętnie pobawił bym się takim projektem, podejrzał, przeanalizował, zmodyfikował. Osobiście jeszcze nie jestem na takim etapie, by coś takiego projektować.
Jestem w trakcie budowy plotera-frezarki CNC i może dało by się przetestować ją, na takim projekcie. Jakieś frezowania i płaskorzeźby nad oknami, balustrada tarasu z motywami roślinnymi wyfrezowanymi.

Akurat te okienka nie są w 3d, ale z warstw sklejki 1mm naklejanej na siebie ( w 3 d wykonanie takiej ramy trwało by około 2h) oczywiście można to uprościć stosując warstwy i tzw. kreskowanie w ploterze, ale chyba najlepszą alternatywą jest wycięcie paru prostokątów i sklejenie ich. W ramach okiennych jest rowek- prowadnica szybki - to jest kolejny plus sklejenia kilku warstw sklejki ( a wewnątrz plexi)
Taka prośba do Kolegi Andrzeja o zamieszczenie fotek plotera.
Mogę podesłać na @ projekt (jak na razie w 3d) jak ukończę to będę mógł udostępnić puzelki też na @

Wracając jeszcze do obróbki 3d a w zasadzie 2,5d na ploterze 3 osiowym - nie jest to taka łatwa sprawa - jest to strasznie upierdliwe.

edit //
nie wspominając o projektach 3d (oczywiście nie płaszczyznach)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.