Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 22 lut 2020, o 02:46

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: 10 paź 2013, o 21:57 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 kwie 2012, o 21:18
Posty: 106
Lokalizacja: Dölitz
Od słowa do czynu - moja "siekierka" :P


Załączniki:
siekierka.JPG
siekierka.JPG [ 58.54 KiB | Przeglądany 6074 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 paź 2013, o 22:12 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sie 2011, o 22:39
Posty: 3016
Lokalizacja: Elbląg
O, żeberka do Itesa :D Ale piękne :lol:
No to ruszam z budową ;)

_________________
Szybowce są najfajniejsze....
SAM 18-007
pozdrawiam
milo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lut 2014, o 00:01 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sie 2011, o 22:39
Posty: 3016
Lokalizacja: Elbląg
Jakoś uporalem sie z żeberkiem - to żebro główne do "Skauta - tylko jest problem z polilinią, zresztą sami zobaczcie. Używam Acad 2011, proszę o pomoc i wyjaśnienie jak to zrobić, aby wszystko było polilinią (?), nie wiem czy dobrze zadałem pytanie :oops:


Załączniki:
spicasmrev skaut Główny 1.1.dxf [235.5 KiB]
Pobrany 175 razy

_________________
Szybowce są najfajniejsze....
SAM 18-007
pozdrawiam
milo
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lut 2014, o 11:04 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 wrz 2013, o 12:32
Posty: 55
Lokalizacja: Trójmiasto
Powodem jest brak ciągłości polilinii w miejscach zaznaczonych na rysunku. Przesyłam poprawiony dxf


Załączniki:
spicasmrev skaut Główny 1.1_POPRAWIONY.DXF [111.9 KiB]
Pobrany 171 razy
zebro.jpg
zebro.jpg [ 25 KiB | Przeglądany 5994 razy ]

_________________
Keep on windsurfing!
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lut 2014, o 11:38 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 wrz 2012, o 08:17
Posty: 992
Lokalizacja: Wrocław
milo, mam wersję 2010 ale zakładam że u Ciebie będzie tak samo:
1. Z górnych rozwijanych pasków klikasz Modyfikuj => Obiekt => Polilinia lub wpisujesz komendę w wierszu _pedit
2. Klikasz w którąś linie (jeśli zapyta czy najpierw zamienić w polilinie to zrób to) i z opcji w wierszu na dole wybierasz Dołącz czyli wpisujesz D i enter (każde z poleceń ma jedną dużą literę - to jej skrót)
3. Następnie masz "Wybierz obiekty" - zaznaczasz oknem całość lub pojedyncze kliki tego co chcesz dołączyć. Jak masz co chciałeś to bach enter x2
4. Najeżdżasz kursorem na linię gdzie klikałeś w pkt.2 i widzisz takie coś:
Załącznik:
01.JPG
01.JPG [ 16.11 KiB | Przeglądany 5992 razy ]

Pogrubiona jest polilinia. Tam gdzie się "kończy" musi być jakaś nieciągłość. Przybliżasz tam i rozwiązujesz problem (dosuwając/dociągając/dorysowując). Oczywiście jeśli najpierw klikniesz np. linię bliżej spływu to wykona Ci polilinie inaczej:
Załącznik:
02.JPG
02.JPG [ 17.04 KiB | Przeglądany 5992 razy ]

Ale ciągle w tym samym miejscu "nie idzie".
5. Po poprawieniu robisz raz jeszcze powyższą procedurę i znowu sprawdzasz - jeśli nadal gdzieś jest problem - to do skutku.
Aha, jeśli gdzieś "po drodze" jest splajn - najpierw trzeba go osobno przekształcić w polilinie (pkt.2).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lut 2014, o 18:53 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sie 2011, o 22:39
Posty: 3016
Lokalizacja: Elbląg
Wielkie dzieki za podpowiedź....zaczynam kumać o co chodzi, udało mi się zrobić żeberka na końcówki Skauta i te główne jako jedna polilinia :) Ale mam jeszcze pytanie: podczas np przesuwania, po zaznaczeniu całego żeberka nie zaznaczają się w tym głównym otwory..... Czy zastosować metodę wyżej opisaną czy problem leży gdzieś indziej?

_________________
Szybowce są najfajniejsze....
SAM 18-007
pozdrawiam
milo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lut 2014, o 21:20 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 wrz 2013, o 12:32
Posty: 55
Lokalizacja: Trójmiasto
Być może problem tkwi w sposobie zaznaczenia. W TC - lewy przycisk mysz - objąć powierzchnią zaznaczania całe żebro lub klikać z wciśniętym lewym klawiszem "shift" poszczególne elementy do zaznaczenia.
Załącznik:
zaznaczenie1.jpg
zaznaczenie1.jpg [ 22.39 KiB | Przeglądany 5961 razy ]
zaznaczenie przez lewy przycisk myszy
Załącznik:
zaznaczenie2.jpg
zaznaczenie2.jpg [ 49 KiB | Przeglądany 5961 razy ]
wynik zaznaczenia

_________________
Keep on windsurfing!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lut 2014, o 22:58 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 wrz 2012, o 08:17
Posty: 992
Lokalizacja: Wrocław
Jest tak samo jak pkt.4 - nieciągłość. Polilinią mogą być tylko krzywe połączone. Czyli u Ciebie wszystko ok. Jak najedziesz na okręgi to każdy się podświetla osobno. Jakbyś chciał aby z otworami się zaznaczało to musiałbyś utworzyć blok .
Niedługo opisze to o czym rozmawialiśmy, tylko z czasem to wiadomo - nie ma lekko...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lut 2014, o 23:22 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sie 2011, o 22:39
Posty: 3016
Lokalizacja: Elbląg
Już się dowiedzialem, córcia mi to podpowiedziała, tak wstawiaja np okna czy drzwi w projektach, jako blok, ale nie próbowałem jeszcze, chętnie przeczytam poradnik..... :)

_________________
Szybowce są najfajniejsze....
SAM 18-007
pozdrawiam
milo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lut 2014, o 08:41 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2692
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Wydaje mi się że TC jest bardziej intuicyjny. Zamianę splajnów w polylinie robi się kilkoma kliknięciami myszy, tak samo szybko można rozsadzić splaina czy inną krzywą na fragmenty polylinii i powiązać ją w jedną polylinię. W AutoCAD wydaje mi się to bardziej skomplikowane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group