Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 18 sty 2020, o 05:44

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: 16 gru 2019, o 19:36 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 gru 2011, o 09:50
Posty: 86
Lokalizacja: Kraków
Witam.
Posiadam TurboCad Deluxe 20.0 (legalny zakupiony w Anglii).
Mam problem z niektórymi plikami, otwieram plik modelu a tam formatka balsosklejki powinna mieć 1000mm a ma 39,37mm!
Plik otwarty w innym programie ma 1000mm. Inny plik otwiera niby ok 1000 równa się 1000 ale cali. Zmiana na milimetry przelicza cale czyli1000X25,4 ponad 25metrów.
Ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwikłać ?
Pozdrawiam Sławomir


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 gru 2019, o 19:45 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lip 2014, o 07:56
Posty: 1111
Lokalizacja: Gdańsk
Przy zmianie wymiarów cale na mm, w oknie na dole jest coś podobnego jak na tym oknie:
Załącznik:
19.jpg
19.jpg [ 44.73 KiB | Przeglądany 674 razy ]


Odznacz to: Convert units after alteration....
ustaw skale rysunku 1:1 i daj znać, więcej screenów dokładniejszych mogę porobić wieczorem.

Jak możesz wstaw plik który Ci źle otwiera.

_________________
Nic tak nie cieszy, jak własny szybowiec :D
__________________________________
Lubisz moje projekty? Chciałbyś więcej? Możesz wesprzeć mnie kawą ;)
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 gru 2019, o 20:11 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 gru 2011, o 09:50
Posty: 86
Lokalizacja: Kraków
Cześć.
Z calami zadziałało. Jest prawidłowo.
Drugi plik po chwili też. Przeliczało 1000mm na cale i wyświetlało wartość calową ale jednostki mm ! :lol:
Podesłałem Ci Plik to zobacz co było źle.
Bardzo dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam Sławomir


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 gru 2019, o 21:44 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lip 2014, o 07:56
Posty: 1111
Lokalizacja: Gdańsk
To super :)
A w gwoli ścisłości dla potomnych, na rysunku w zakładce Model, klikamy prawym klawiszem myszy i z menu kontekstowego wybieramy właściwości (properties)
Załącznik:
1.png
1.png [ 183.93 KiB | Przeglądany 662 razy ]


I sprawdzamy co mamy ustawione, jeśli chcemy zmienić system miar, wpierw zastanówmy się nad konwersja.
Opcja nr 1. Jeśli wiemy że plik jest w mm, tylko wyświetlają nam się cale, odznaczamy opcje automatycznej zmiany rozmiaru.
Potem zmieniamy system, poprawiamy skalę, i na koniec ew. jednostki.
Załącznik:
2.png
2.png [ 24.33 KiB | Przeglądany 662 razy ]

_________________
Nic tak nie cieszy, jak własny szybowiec :D
__________________________________
Lubisz moje projekty? Chciałbyś więcej? Możesz wesprzeć mnie kawą ;)
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 gru 2019, o 22:30 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2692
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Problem z zamianą mm na cale występuje pomiędzy wersjami cada. Plik zapisany w wersji np.TC 16 jako DXF ACAD 2000 będzie wyświetlał się prawidłowo w innych wersjach,ale wystarczy że otworzymy go w TC 16 czy TC17 i zapiszemy w formacie ACAD DXF 2005-2006 i już będzie kaszana. Dodatkowo przy takich operacjach podczas zapisu program potrafi wywalić komunikat ze nie da sie zapisać pliku i w najgorszym razie traci się całą pracę od ostatniego "sejwowania".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group