Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 25 maja 2026, o 02:55

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: FloRES 3
Administrator
Awatar użytkownika

Wczoraj późnym wieczorem zakończyłem budowę wersji moto Flo3, FloRES 4. Waga kompletu 500 g. Podczas wyważania okazało się, że szybowiec ma dość mocno przednie wyważenie, aby zniwelować efekt musiałem dodać 8 g balastu na końcu belki ogonowej. Ostatecznie, po kombinacjach z rozmieszczeniem wyposażenia i zastosowaniu najlżejszego pakietu 3S jaki mam /650 mAh 41 g/ model wyważył się w pobliżu wyliczonego SC /70-85 mm od kn/, wyszło 510 g do lotu. Daje to ok 14,5 g/dm^2 / Flo3 12,5 g/dm^2, Flores 16,5 g/dm^2/. Matematyka nie oszukuje. Masy poszczególnych elementów wyposażenia są jakie są i zasadniczo niewiele mogę poradzić. Regulator 25 g, serwa coś ok 20 g, silnik i śmigło to ok 50 g, odbiornik poszedł za SC, do tego pakiet 41 g... I to pomimo tego że wydłużyłem belkę o 30 mm a przód kadłuba skróciłem o 80 mm. Na razie czekam na poprawę pogody aby oblatać model, zobaczymy po pierwszych lotach.
Już kiedyś pisałem, że dla mnie osobiście dawanie balastu w ogon to w jakimś sensie "porażka" konstruktora, psuje w pewnym stopniu samopoczucie po zakończonej budowie, ale...ale zobaczymy ;)

Załączniki:
DSCN7147.jpg
DSCN7147.jpg [ 324 KiB | Przeglądany 3414 razy ]
DSCN7148.jpg
DSCN7148.jpg [ 294.5 KiB | Przeglądany 3414 razy ]

milo

Administrator
Awatar użytkownika

Świetna waga do lotu, gratuluję ukończenia kolejnego RES-a 8-)

Modelarz
Awatar użytkownika

milo pisze:
..... to w jakimś sensie "porażka" konstruktora,....

Milo - nie przesadzaj.... Naprawdę sadzisz ze te modele ... kupowane ... albo zawodnicze, to pierwszy egzemplarz jaki wyszedł konstruktorowi z warsztatu ????
Jak na amatorskie pieniądze i warsztat to dla mnie super....no chyba ze ci się nudzi i będziesz dalej cyzelował. Zdejmiesz z niego 5 ... 10 gram i uznasz to za sukces. Oczywiści każdy sobie wyznacza cele, żeby się życiu nie nudzić ...
Model pięknie się prezentuje i tak też będzie pewnie latał.
Ja miałbym ochotę zrobić takiego .... , ale li tylko z topoli. Pewnie powstałby klocek o obciążeniu 20-25 g/dcm2 ... ale podejrzewam że też pięknie by latał i nie bał się byle podmuchu.
Udanego oblotu .....

Administrator
Awatar użytkownika

Trochę "polatałem" modelami, czyli FloRES 3 i 4. Pogoda nie jest łaskawa - silny północny lodowaty wiatr, jednak czasami udało się wbić w jakieś okienko wiatrowe, czasami o 9 rano, czasami po 19. Nie zdarzyło mi się aby latać przy zupełnej bezwietrznej pogodzie. Pomimo to mogę się pokusić o wstępne podsumowanie, że tak powiem, projektu.
Flo 3 /F3L/ zasadniczo bez uwag. Moim zdaniem graniczna wartość wiatru aby w miarę spokojnie polatać to 3 m/s no może 4 m/s przy silniejszej termice. Niskie obciążenie powierzchni nośnej pozwala na bardzo efektywne wykorzystanie noszeń, czasami to zagadką dla mnie było dlaczego model nie opada a wznosi się, a śmiem twierdzić nieskromnie że : " z nie jednego komina termicznego chleb jadłem :lol: ....". Czasami brakowało SK, ale zwalam to na silną turbulencję i wiatr, no zobaczymy. Ostatecznie waga do lotu to 420 g, co daje ok 12,5 g/dm^2. Start z holu jak na razie bezproblemowy, a uzyskiwane wysokości zadowalające.
Flo 4 /F5L/ to więcej uwag. Permanentny problem z wyważeniem, jest przednie. Kupiłem pakiet 3S 400 mAh Kavana o wadze 30 g. Jest lepiej. Mam przygotowany balast ogonowy o wadze 13 g. Właściwie go nie używałem, ten balast został zrobiony na warsztacie podczas wyważania, latam z w/w pakietem i pakietem Tatu 3S 650 mAh 41 g. Zauważam pewną różnicę, ale loty jak wspomniałem, odbywały się przy silnym wietrze, także nie można wyciągnąć właściwych wniosków. Flo 4 masa do lotu ostatecznie zamyka się w granicach od 495 do 510 g co daje ok 14,5 g/dm^2. Napęd jest, powiedzmy, wystarczający. Zmieniłem łopatki z 8x4 na 7x4, grzało się wszystko ;) . Pułap 90 m /altimetr/ osiąga w ok 20 sek, mniejszy pakiet pozwala na 4 efektywne starty, większy na kilka więcej.
W obu modelach zwiększyłem wychylenia płyt hamulców aerodynamicznych. Po zmianie szybowce właściwie pionowo opadają, oczywiście odpowiednio podmiksowałem SW.
Na teraz tyle. Moim zdaniem, znów powiem nieskromnie, jest "system", który można rozwijać. Tym bardziej, że kadłub Flo 4 to ucięty kadłub Flo 3 i to zasadniczo jedyna różnica.
Mam nadzieję, że majówka rozpieści mnie bezwietrzną pogodą i będzie można próbować dalej, szczególnie FloRES 4.

milo

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+2godz.