Poziomy. Okleiłem cały statecznik japonką. Musiałem rozcieńczyć cellon i tutaj poważny problem. Wiedząc, że rozcieńczanie nitrocellonu powoduje w efekcie białe, brzydkie wykwity na japonce, postanowiłem zaopatrzyć się w "markowy" rozcieńczalnik. Kupiłem trzy butelki takowego, znanych na polskim rynku firm, w znanych sieciach sklepów. Niestety. Żaden z zakupionych nie powodował wystąpienia w/w plam. Nawet ten RC-01 tak wychwalany na innych forach. Nadmieniam, że mam cellon świeżutki, data produkcji chyba 05.2018

. Jak zwykle w takich sytuacjach udałem się do zaprzyjaźnionego sklepu dla lakierników. Po krótkiej rozmowie Pan nalał mi do plastikowej butelki nitro firmy APP, twierdząc że to produkt z najwyższej półki i będzie OK!

. Cena też była z najwyższej półki, bo za 1/2 L zapłaciłem 14,50 zł. Ok, myślę, w modelarstwie koszty są mało istotne, liczy się efekt

. Po powrocie do domu od razu próba. Szok, żadnych zabieleń na japonce, a cellon rozcieńczyłem dość mocno. Poddaję pod rozwagę moje uwagi. Czasami można w dość łatwy sposób zmarnotrawić nasze wielodniowe wysiłki, pracę kupując coś co nie jest tym czym powinno być

.
Poziomy teraz sobie spokojnie leżakuje na desce. Za parę dni będzie odpięty i przyklejony do kadłuba.