Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 13 gru 2018, o 04:47

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: 23 wrz 2013, o 20:40 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 wrz 2013, o 12:32
Posty: 55
Lokalizacja: Trójmiasto
Witam!
Chce przedstawić swoje boje z TurboCAD podczas przerysowywania planów RWD 5Bis papcia Shiera. Inspiracją były wyniki prac forumowiczów a szczególnie Sławka oraz - https://www.youtube.com/channel/UC9iCu- ... 3BZezZ9Upg. Obecny stan prac jest wynikiem miliona przypadkowych kliknięć myszą i wielokrotnych odwołań do tematu Wicherka z tego forum. Niestety w temacie projektowania komputerowego jestem NOB'em do kwadratu ale do TC'a podszedłem ambicjonalnie.
Stanąłem w końcu przed problemem narysowania wygiętej belki w 3D. Wydawało mi się, że oczywistym jest narysowanie jej podstawy przy użyciu opcji: "Tools - 3D Object - 3D Polilyne" a natępnie rozciągnięcie jej dzięki "Simple Extrude" lub poprzez nadanie grubości w "Properties - 3D - Thickness" z zaznaczeniem Solid". (nie tłumaczę na polski aby dodatkowo nie zamazać postu). Niestety kicha!. Bez powodzenia okazały się poszukiwania rozwiązania na stronach internetowych TurboCAD'a i wujka Google. Proszę o rady.


Załączniki:
05ryc.JPG
05ryc.JPG [ 51.11 KiB | Przeglądany 5594 razy ]
04ryc.JPG
04ryc.JPG [ 53.76 KiB | Przeglądany 5594 razy ]
03ryc.JPG
03ryc.JPG [ 55.31 KiB | Przeglądany 5594 razy ]
02ryc.JPG
02ryc.JPG [ 55.37 KiB | Przeglądany 5594 razy ]
01ryc.JPG
01ryc.JPG [ 81.49 KiB | Przeglądany 5594 razy ]

_________________
Keep on windsurfing!
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 wrz 2013, o 20:47 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2633
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Efekt który chcesz uzyskać da się zrobić, nie pamiętam jak ale robiłem te akcje. Da się to zrobić w wersji PRO Trial lub licencjonowanej. Zamieszczaj screeny w rozdzielczości 800x1280, będzie znacznie więcej widać. Wracając do Twojego problemy to gdybyś przesłał plik albo chociaż same wręgi to spróbowałbym to zrobić a potem powiedziałbym Ci co i jak.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 wrz 2013, o 21:35 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 sie 2011, o 08:44
Posty: 102
Lokalizacja: Lublin
Nie uważam się za specjalistę ale coś tam wiem i jeżeli dobrze rozumuję to chciałby kolega osiągnąć belkę/prowadnicę/listwę wygiętą w 3 osiach.W wersji jaką ja posiadam i z tego co mi wiadomo większość użytkowników tj. Delux nie da się zrobić w sposób prosty takiego manewru(albo ja go nie znam). W Solidworks z którego również korzystam można by zamienić bryłę na sheet metal i pogiąć jak się chce albo zrobić wyciągnięcie po profilach albo po krzywej i mamy gotową listwę (lub na jeden z 1000 innych sposobów ;) ).
W tcw da się to ominąć rysując najpierw listwę w rzucie np z góry z odwzorowaniem krzywizny w osi ox oy i nadając jej grubość wygiętej listwy (to jest samej listwy uwzględniając wznios).
Potem zmieniając płaszczyznę pracy można odjąć od tamtej bryły kształt wygięcia i viola:)
Wiem że tam metoda nie jest kluczem ale wytrychem i to bardzo tępym :P ale tak sobie radziłem kiedy nie użytkowałem jeszcze bardziej zaawansowanych programów z opcją 3d.

Z mojej strony zachęcam do użytkowania co najmniej 2 programów do projektowania, np AutoCad/Tcw i coś co ma zaawansowane moduły 3d. W programie typu autocad rysujemy rzuty a w programie bardziej zaawansowanym obrabiamy je sobie pod zgrabny model 3d.
Nie chodzi mi w tym miejscu że 3d w tcw jest kiepskie ale wyciągnięcia po profilach czy innych zaawansowanych opcji w wersji delux nie zrobimy albo namęczymy się jak głupi a w nx czy solidworks to są 2 kliknięcia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 wrz 2013, o 21:45 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2633
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
W TC PRO da się zrobić te listwy bez problemu korzystając z zadanego przekroju i rozciągając samą listwę po prowadnicy z beziera 3D.Po prostu muszę sobie przypomnieć jak.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 wrz 2013, o 23:11 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 sie 2011, o 08:44
Posty: 102
Lokalizacja: Lublin
slawekmod pisze:
W TC PRO da się zrobić te listwy bez problemu korzystając z zadanego przekroju i rozciągając samą listwę po prowadnicy z beziera 3D.Po prostu muszę sobie przypomnieć jak.


To jest tak jak napisałem w Sw to jest "wyciągnięcie po ścieżce" czyli "sweep along gide" może w Tcw Pro też się tak nazywa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 wrz 2013, o 00:30 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 wrz 2013, o 12:32
Posty: 55
Lokalizacja: Trójmiasto
Dzięki za błyskawiczny odzew!
W wersji ewaluacyjnej TC 20, którą męczę nie mogę znaleźć linii "Beziera 3D". Mam linie - 3D Polyline, 3D Spline By Control Points oraz 3D Spline By Fit Points w menu Tools - 3D Models. Może źle szukam. . Próbowałem też opcji "bend sheet" oraz "bend tube (ale tube to przecież rura) i też poległem. Sławku jeżeli znajdziesz czas to proszę o wytłumaczenie Twojego zdania - "rozciągając samą listwę po prowadnicy z beziera 3D". Czuję, że jest to właściwa droga i jeżeli znajdziesz czas to prosiłbym o prosty przykład wygięcia belki w 3 osiach.

_________________
Keep on windsurfing!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 wrz 2013, o 08:38 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 wrz 2013, o 12:32
Posty: 55
Lokalizacja: Trójmiasto
Chyba mam. We wcięciach wręg na podłużnice umieściłem przekroje w formie prostokąta a następnie te prostokąty połączyłem funkcją "Lofting" i belka jest nawet wygięta!!! Każdy prostokąt umieściłem w odpowiedniej płaszczyźnie dzięki "WorkPlane by 3 Points". Pewnie jest to nie profesjonalne ale na użytek domowy chyba wystarczy.


Załączniki:
Komentarz: Fragment belki dolnej łączącej cztery pierwsze wręgi
belka 3d.JPG
belka 3d.JPG [ 14.42 KiB | Przeglądany 5549 razy ]

_________________
Keep on windsurfing!
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 wrz 2013, o 14:18 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 wrz 2013, o 12:32
Posty: 55
Lokalizacja: Trójmiasto
Powoli do przodu. Staram się rysować " na połówkach a na końcu "Mirror Copy"


Załączniki:
Isometric_SE_1.jpg
Isometric_SE_1.jpg [ 459.62 KiB | Przeglądany 5495 razy ]
Dimetric_NW.jpg
Dimetric_NW.jpg [ 406.86 KiB | Przeglądany 5495 razy ]

_________________
Keep on windsurfing!
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 wrz 2013, o 15:11 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2633
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Noo, o to chodzi. W sprawie listew wybrałeś jedną z dwóch dróg, obie są dobre.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 1 paź 2013, o 12:38 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 wrz 2013, o 12:32
Posty: 55
Lokalizacja: Trójmiasto
Niedługo skończę kadłub i proszę o radę jakiej średnicy należałoby zastosować łącznik skrzydeł w formie rury duraluminiowej lub węglowej. Rysunki są skalowane do 1:4.8 co daje rozpiętość skrzydeł ok. 210cm

_________________
Keep on windsurfing!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group