Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 13 gru 2018, o 03:20

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: 27 gru 2012, o 22:04 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 gru 2012, o 13:27
Posty: 13
Lokalizacja: Gdynia
No dobrze, to zabieram się za robienie przekrojów :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 gru 2012, o 22:13 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2633
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Jeżeli zrobisz pierwszy i ostatni to za pomocą funkcji Loft możesz rozpiąć pomiędzy nimi powierzchnię. Oczywiście przekroje musisz ustawić w skrajnych punktach kadłuba. Po rozpięciu powierzchni ( musi być Solid a nie Surface) tniesz ją np co 1cm funkcją Slice. W miejscach przecięcia powstaje obrys przecięcia. Kiedy już poszatkujesz bryłę usuwasz elementy brył 3D (solid) i zostają same przekroje które rozciągasz do obrysu kadłuba w rzutach 2D. Następnie łączysz je powtórnie za pomocą Loft ( w menu tej funkcji musi być zaznaczone Minimalize twist) Najlepiej jest łączyć po trzy sąsiadujące ze sobą przekroje. Tak uzyskane segmenty łączysz ze sobą funkcją Add 3D (funkcje Bolean) Teraz masz już gotowy kadłub w 3D. Jeżeli masz jakąś wystającą kabinę to musisz ją narysować oddzielnie i dodać do bryły wspomnianą funkcją Add 3D. Gdybym tylko umiał modelować powierzchnię .....

Poniżej rysowanie bociana tą metodą.


Załączniki:
kałub wręgi bociek.JPG
kałub wręgi bociek.JPG [ 316.36 KiB | Przeglądany 3087 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 gru 2012, o 00:31 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 gru 2012, o 13:27
Posty: 13
Lokalizacja: Gdynia
Na rysunku umieściłem 4 wręgi kadłuba.


Załączniki:
ghost6_wymiar_1_1.DXF [460.13 KiB]
Pobrany 119 razy


Ostatnio zmieniony 28 gru 2012, o 03:34 przez ChristopherGDY, łącznie zmieniany 1 raz
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 gru 2012, o 00:53 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 paź 2012, o 22:27
Posty: 117
Lokalizacja: Bestwinka
Cytuj:
Jeżeli zrobisz pierwszy i ostatni to za pomocą funkcji Loft możesz rozpiąć pomiędzy nimi powierzchnię
Tyle, że Loft jest chyba tylko w wersji Pro. W DeLuxe pozostaje tylko Mesh. Można tym owinąć każdą powierzchnię ale "na piechotę", klikając węzeł po węźle. Przynajmniej ja nie widzę innej możliwości a może się mylę...). A przy takiej powierzchni jak pokazałeś to zajmie parę dni roboczych.
Śledzę uważnie dyskusję bo mam nadzieję nauczyć się czegoś więcej o TC 15 DeLuxe.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 gru 2012, o 01:00 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 gru 2012, o 13:27
Posty: 13
Lokalizacja: Gdynia
Wersje TC 19 Pro PL obecnie posiadam ale trial :-D potem trzeba będzie niestety zakupić :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 gru 2012, o 06:50 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2633
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Zgadza się, loft jest tylko w wersji Pro a praca z trialem jest o tyle upierdliwa że po 30 dniach się kończy. Dlatego jak już ją mam to siedzę non stop przy komputerze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 gru 2012, o 19:39 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 gru 2012, o 13:27
Posty: 13
Lokalizacja: Gdynia
Sławek, w jakim programie jest ta wizualizacja 3D ?

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 gru 2012, o 17:21 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2633
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
TurboCAD 15 Deluxe - spokojnie się da takie zrobić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sty 2013, o 23:31 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 gru 2012, o 13:27
Posty: 13
Lokalizacja: Gdynia
Zdecydowałem się na prace w Rhino3d 5.1 PL, TurboCAD nie nadaje się do modelowania 3D chyba że ktoś lubi tracić czas. A ja takiego czasu nie posiadam.

pozdrawiam
Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group