Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 25 wrz 2018, o 19:41

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 27 gru 2012, o 16:10 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 gru 2012, o 13:27
Posty: 13
Lokalizacja: Gdynia
Witam

Proszę o podpowiedź jak zrobić lustrzane odbicie tego co już zostało narysowane.

pozdrawiam
Krzysztof


Załączniki:
ghost2.DXF [139.38 KiB]
Pobrany 125 razy
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 gru 2012, o 16:25 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 6 maja 2012, o 11:23
Posty: 56
Lokalizacja: Pruszków, Ostrowiec
Okolicznościowy film:


Klucz to funkcja Mirror Copy z menu Copy, która pozwala robić lustrzane odbicia względem wybranej osi. W połączeniu z SnapMode (przyciąganie kursora do punktu) łatwo wskazać oś.

_________________
Szymon


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 gru 2012, o 16:38 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2630
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
W turboCad robisz to w ten sposób:
Wyłączasz funkcję "No Snap" i włączasz przyciąganie magnetyczne "Nearest on graphic". Wyłączenie "no snap" słuzy tak naprawdę do włączenia przyciągania magnetycznego do punktu lub linii. Nearest on Graphic to włączenie przyciągania do linii konstrukcyjnej. Kolejną funkcją potrzebną Ci do odbicia lustrzanego to "Mirror Copy"

A wiec: Wyłączasz No Snap, włączasz Nearest on graphic ( zaznaczone na poniższym rysunku)

Załącznik:
s1.jpg
s1.jpg [ 272.91 KiB | Przeglądany 4219 razy ]


Następnie zaznaczasz strzałką cały rysunek i klikasz Mirror Copy. Punkty w rogach zaznaczenia zmienią kolor z zielonego na szary. Po tej akcji wskazujesz najpierw pierwszy punkt a potem drugi punkt wykreślający linię wg. której zostanie zrobione odbicie.

Załącznik:
s2.jpg
s2.jpg [ 281.64 KiB | Przeglądany 4219 razy ]



Potem klikamy Enter albo lewy przycisk myszy i po sprawie.

Załącznik:
s3.jpg
s3.jpg [ 288.91 KiB | Przeglądany 4219 razy ]



A tu gotowy plik CAD

Załącznik:
ghost2 lustro.DXF [127.02 KiB]
Pobrany 102 razy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 gru 2012, o 16:55 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 gru 2012, o 13:27
Posty: 13
Lokalizacja: Gdynia
Super, wielkie dzięki.

Już się tego nauczyłem, korzystam z TC 15.0 Deluxe ENG


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 gru 2012, o 17:02 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2630
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
No to masz to samo co ja jeżeli chodzi o soft.
Ps: jeżeli włączysz "No snap" to możesz zrobić odbicie lustrzane obrócone o zadany kąt. Wartość kąta wpisujesz w polu Angle które jest widoczne na moim drugim screenie w lewym dolnym rogu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 gru 2012, o 21:23 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 gru 2012, o 13:27
Posty: 13
Lokalizacja: Gdynia
No dobrze, to teraz ciąg dalszy :-D

Chciałbym się nauczyć w TC 15 jak z dwóch rzutów rysunku zrobić model 3D tak by można było to docelowo wyfrezować na frezarce CNC.

Nie chciałbym by za mnie to zrobiono tylko przy okazji by powstał tutorial.

Podobno w TC modelowanie 3D jest trudniejsze niż np. w Rhino3D czy SolidWorks.

Zainspirowały mnie trzy posty.

1http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=57&t=254&start=50
2.http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=20&t=442
3.http://forum.rhino3d.pl/index.php/topic,61.0.html

Dla przypomnienia obecnie używam TC 15 ENG ale docelowo będzie to TC 19 PL z modułem CAM


Załączniki:
ghost4.DXF [560.37 KiB]
Pobrany 96 razy
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 gru 2012, o 21:30 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2630
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Niestety ale jak nie masz przekrojów kadłuba, określonego profilu skrzydła to nie ma szans na wyciągnięcie bryły 3D. W TC jest to dość upierdliwe i do końca sam nie wiem jak to działa. Wizualizacje 3D były robione w trialu 16 Pro, w Deluxe nie zrobisz brył bo brakuje kilku funkcji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 gru 2012, o 21:37 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 gru 2012, o 13:27
Posty: 13
Lokalizacja: Gdynia
Profil skrzydła na rysunku jest akurat ten co w oryginale.
Kadłub nie musi być tak dokładny jak oryginał, chodzi głównie o sposób wykonania modelu 3D.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 gru 2012, o 21:40 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 gru 2012, o 13:27
Posty: 13
Lokalizacja: Gdynia
Może wprowadzenie jak dwa przekroje poprzeczne wprowadzić na rysunek 3D tak by wykreślić przekrój kadłuba np. elipsami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 gru 2012, o 21:56 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2630
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Jeżeli masz pierwszy i ostatni przekrój kadłuba to da się spokojnie wyprowadzić przekroje pośrednie które nie koniecznie muszą być elipsami. Na tych przekrojach można rozpiąć powierzchnię funkcją Loft ale to obejście tematu od tyłu.Tą metodą robiłem Boćka. Lepszą opcją było by modelowanie powierzchni zdaje się funkcją Mesch ale nie wiem jak to zrobić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group