Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 19 lip 2018, o 19:29

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 23 gru 2012, o 10:09 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 gru 2012, o 16:57
Posty: 10
Lokalizacja: Jabłonna
Zaczynam rysować samolot. Mam plany w pdf. Zaimportowałem do cada, ustaliłem skalę i co dalej?
Czy na tym planie na innej warstwie mam przerysować zaimportowany pdf? Czy daje się to jakoś bezpośrednio przerobić na plik rysunku?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 gru 2012, o 10:10 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2626
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Jakiego CAD-a używasz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 gru 2012, o 10:51 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 gru 2012, o 16:57
Posty: 10
Lokalizacja: Jabłonna
AutoCad


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 gru 2012, o 10:57 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2626
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
No to niestety ale nie pomogę, w ACAD nie potrafię nawet narysować kwadratu :(

Jakieś wskazówki może znajdziesz tu viewtopic.php?f=8&t=11 Wprawdzie dotyczą TC ale może coś pomogą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 gru 2012, o 12:45 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 gru 2012, o 16:57
Posty: 10
Lokalizacja: Jabłonna
A może w SolidEdgu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 gru 2012, o 13:07 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 gru 2012, o 16:57
Posty: 10
Lokalizacja: Jabłonna
Dzieki za link. Załapałem o co chodzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 gru 2012, o 16:41 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2626
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Niestety ale pomóc mogę tylko w Turbocad lub doublecad, pozostałe programy nie były dla mnie dostępne ze względu na wysoką cenę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 gru 2012, o 16:55 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 gru 2012, o 16:57
Posty: 10
Lokalizacja: Jabłonna
Solid Edge 2D jest za darmochę. Myślę, że jest lepszy od AC.....
A powiedz mi jeszcze. W skrzydle skośnym, dzwigary idą równolegle do natarcia, a rura łącząca skrzydła już nie. Jak narysować żebra przez które będzie przechodzić rura? Chodzi o same otwory na rurę, które na każdym żebrze są w innym miejscu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 gru 2012, o 17:05 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2626
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Trzeba narysować rzut skrzydła od góry, poprowadzić łącznik, pomierzyć w każdym żeberku z osobna odległość osi symetrii łącznika od natarcia i w takiej odległości narysować otwór w żeberku (oczywiście dla każdego żebra ta odległość będzie różna)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 gru 2012, o 17:46 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 gru 2012, o 16:57
Posty: 10
Lokalizacja: Jabłonna
Dzięki. No tak najprościej, nie wpadłem na to. Mnie coś chodziło po głowie, aby z modelu 3d powyciągać potrzebne przekroje. Ale nie wiedziałem jak, a teraz już wiem, że nie ma po co ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group