Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 13 gru 2018, o 03:55

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
Post: 4 lut 2015, o 23:11 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lip 2014, o 07:56
Posty: 934
Lokalizacja: Gdańsk
11 Podłużnice cz1.

Mamy nasze wręgi, czas zająć się resztą.
Kadłub będzie kryty balsą 2mm.
Zatem na każdej wrędze robimy taki offset.
Z menu Edit wybieramy Offset, i wykonujemy go wewnątrz wręg.
Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 131.09 KiB | Przeglądany 4247 razy ]


Gotowe
Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 174.8 KiB | Przeglądany 4247 razy ]


Na spodzie kadłuba będzie stępka z balso sklejki 8x3. Jej kształt weźmiemy sobie z obrysu.
Po prostu go z offset-ujemy. Aby początek i koniec się nie zniekształcił - przetniemy obrys.
Z menu Modify wybieramy opcję SPLIT. Przecinamy w miejscu linii osi.
Załącznik:
3.jpg
3.jpg [ 121.87 KiB | Przeglądany 4247 razy ]


Tniemy z przodu i z tyłu. Offsety robimy dwa. Jeden na 2 mm (poszycie) drugi na 10mm. Da nam to rzeczywistą wysokość stępki 8mm.
Załącznik:
4.jpg
4.jpg [ 145.85 KiB | Przeglądany 4247 razy ]


Rysujemy polylinię z trzech segmentów 8x3x8 mm.
Załącznik:
5.jpg
5.jpg [ 138.6 KiB | Przeglądany 4247 razy ]


Zaznaczamy ją. Zmienimy punkt referencyjny. Aby to wykonać wystarczy wcisnąć ‘d’ na klawiaturze w momencie gdy obiekt jest zaznaczony.
Nowy punkt ustawiamy na środku górnego segmentu. Przenosimy element na przecięcie osi wręgi z górna linią stępki.
Załącznik:
6.jpg
6.jpg [ 133.85 KiB | Przeglądany 4247 razy ]


I tak na wszystkich wręgach. Aby było łatwiej ten element po prostu kopiujemy (CTRL+C) i wklejamy (CTRL+V) w okolicy nowej wręgi. Na koniec pozycjonujemy.
Załącznik:
7.jpg
7.jpg [ 177.49 KiB | Przeglądany 4247 razy ]


Aby oczyścić troszkę rysunek, z menu Options wybieramy Layers.
Załącznik:
8.jpg
8.jpg [ 30.5 KiB | Przeglądany 4247 razy ]

Dodajemy nową warstwę, na którą przeniesiemy oryginalne wręgi. Na koniec tą warstwę ukryjemy.
Aby przenieś element na inną warstwę, zaznaczamy go a następnie z menu u wybieramy interesująca nas warstwę.

Załącznik:
9.jpg
9.jpg [ 150.96 KiB | Przeglądany 4247 razy ]

Aby ukryć warstwę, wystarczy kliknąć na ikonkę oka przez nazwą warstwy. Wszystkie elementy przypisane do tej warstwy przestaną być wyświetlane.

Między środkiem pierwszej a ostatniej wręgi rysujemy prostą linię. Określi nam ona przejście głównej prowadnicy. Jej przecięcie względem osi wręgi, będzie punktem odniesienia.

Zatem rysujemy polylinię z 3 sekcji 2x4x2, przestawiamy punkt odniesienia. I Od punktu odniesienia wręgi w linii prostej ustawiamy polylinię w miejscu zakończenia wręgi.
Załącznik:
10.jpg
10.jpg [ 130.52 KiB | Przeglądany 4247 razy ]


Ponawiamy na drugiej stronie. Całość wygląda jak poniżej. Czerwona linia to linia przejścia bocznej podłużnicy, linia konstrukcyjna to linia prosta względem przecięcia się linii czerwonej z osią wręgi.
Załącznik:
11.jpg
11.jpg [ 128.84 KiB | Przeglądany 4247 razy ]


I tak samo dla pozostałych wręg.

_________________
Nic tak nie cieszy, jak własny szybowiec :D

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 lut 2015, o 17:49 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lip 2014, o 07:56
Posty: 934
Lokalizacja: Gdańsk
12 Podłużnice cz.2
Rozmieściliśmy wcięcia na podłużnice na wszystkich wręgach.
Po bardzo długiej i mozolnej pracy przy wycinaniu kawałków wręg, dopasowywaniu linii i ponownym łączeniu w polylinię.
Zostanie nam tylko wykonanie ażurowania. Najprościej jest użyć to tego znanej nam doskonale funkcji Offset.
Ustawiamy po 5 milimetrów i ażurujemy każdą wręgę. Jeśli kształt nam nie odpowiada – poprawiamy.

Mnie zadowolił taki stan:
Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 151.49 KiB | Przeglądany 4193 razy ]



13 Poziomy
Jednym z elementów cały czas brakujących w naszym modelu jest statecznik poziomy.
Z podkładu obrysowujemy jego kształt. Ja użyłem linii konstrukcyjnych jako wyznaczników – na koniec w prosty sposób poprowadziłem polylinię.
Rogi zaokrągliłem funkcją fillet.

Poziomy należy powiększyć – jego nową wielkość otrzymamy wykonując stosowne obliczenia.
Następnie zaznaczamy, nasz obrys o powiększamy go w osi X.
Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 148.93 KiB | Przeglądany 4193 razy ]



Przenosimy go na rzut z góry. I rozpoczynamy jego projektowanie. Ja zacząłem od zaprojektowania sposobu montażu do kadłuba. Chciałbym by był on demontowany.
Załącznik:
3.jpg
3.jpg [ 138.89 KiB | Przeglądany 4193 razy ]


W prawym górnym rogu widoczny jest element konstrukcyjny na którym będzie leżał statecznik.
Mocowanie będzie na jedną nylonową śrubę M4.

_________________
Nic tak nie cieszy, jak własny szybowiec :D

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 lut 2015, o 08:10 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2633
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Zakończenie kadłuba jest zupełnie inne. Jeżeli robisz model podobny do kobuza to nie ma znaczenia. W przypadku powiedzmy półmakiety musisz przemyśleć końcówkę jeszcze raz.
http://static.rcgroups.net/forums/attac ... buz005.jpg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 6 lut 2016, o 00:35 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lip 2014, o 07:56
Posty: 934
Lokalizacja: Gdańsk
W temacie w zasadzie brakuje zakończenia… zatem kilka słów na koniec.
Zostało nam zaprojektować statecznik poziomy, ja zdecydowałem się na płaska płytkę.
Konstrukcja z rozpórkami.
Załącznik:
1.png
1.png [ 80.96 KiB | Przeglądany 3307 razy ]


Mamy komplet.
Załącznik:
3.png
3.png [ 111.27 KiB | Przeglądany 3307 razy ]


Teraz usuwamy co zbędne, i przygotowujemy się do rozkładania na formatkach.
Załącznik:
2.png
2.png [ 160.96 KiB | Przeglądany 3307 razy ]


Elementy układamy najoptymalniej jak potrafimy, koniec końców materiału szkoda ;)
Ja zadowoliłem się czymś takim.
Załącznik:
4.png
4.png [ 150.15 KiB | Przeglądany 3307 razy ]


Na koniec offset pod laser oraz mostki.
Offset normalnie funkcją offset, mostki wykonuję rysując prostokąt o długości formatki i szerokości 1mm dla sklejki / balsosklejki; 2mm dla balsy.
Taki prostokąt przesuwam w wybrane miejsca po formatce i używam go do wycinania przerw funkcją Trim. Wszystko gotowe, pozostało wyciąć i budować :D

_________________
Nic tak nie cieszy, jak własny szybowiec :D

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group