Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 19 lip 2018, o 19:31

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: 1 maja 2012, o 00:11 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 5 paź 2011, o 15:06
Posty: 312
Lokalizacja: Elbląg
Mam nadzieję, że tym razem się uda - forumowy zamiar - kurs TurboCada dla modelarzy. Bazując na wiedzy, pomocy i pracy Sławka postaramy się stworzyć kurs, dzięki któremu stworzymy model szybowca Kobuz 3. Założenie jest takie, że od rysunku jpg, aż do formatek do cięcia laserem.
Wątek będzie silnie moderowany, więc zastrzegam sobie możliwość usuwania postów. Jednak zachęcam do własnej pracy i umieszczania w nim problemów, pytań. (posty te będą sukcesywnie usuwane a ich tematy w ramach możliwości wchodziły do kursu) Choć może lepiej dawać to na pw do mnie lub do Sławka. Założenie jest takie, żeby mieć wiedzę co należy dołączyć do kursu nie robiąc z niego jednak poradnika. Jak to wyjdzie - zobaczymy.

Na początek to z czym będziemy pracować. Model planowany na rozpiętość 2,5m
Załącznik:
kobuz.jpg
kobuz.jpg [ 305.22 KiB | Przeglądany 5528 razy ]
Załącznik:
kobuz 1.jpg
kobuz 1.jpg [ 327.27 KiB | Przeglądany 5528 razy ]

_________________
Piotrek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 1 maja 2012, o 21:17 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2012, o 20:46
Posty: 12
Lokalizacja: Londyn
No to siadam w pierwszym rzedzie i obserwuje
rozumiem ze na frezarke tez podejda pliki ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2 maja 2012, o 07:26 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2626
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Pliki będą zrobione pod laser czyli będą miały zrobione odpowiednie offsety ale pod frezarkę pewnie będzie się je dało przerobić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 4 maja 2012, o 23:23 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 paź 2011, o 23:03
Posty: 394
Lokalizacja: Świnoujście
Próbowałem obrysować kadłub i wyszło mi coś takiego
Załącznik:
obrys kadłuba - Kobuz.TCW [44 KiB]
Pobrany 282 razy

pytanie - czy to nadaje się do dalszej obróbki ? czyli stworzenia bryły 3D

_________________
pozdrawiam Piotr

http://www.amc-jantar.pl
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 5 maja 2012, o 08:31 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2626
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Musisz chyba zapisać plik jako DXF bo te TCW nie otwierają mi się jakoś.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 5 maja 2012, o 12:12 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 paź 2011, o 23:03
Posty: 394
Lokalizacja: Świnoujście
dobra zapisałem
Załącznik:
obrys kadłuba - Kobuz.DXF [241.91 KiB]
Pobrany 304 razy

_________________
pozdrawiam Piotr

http://www.amc-jantar.pl
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 6 maja 2012, o 11:37 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 mar 2012, o 21:33
Posty: 15
Lokalizacja: Trójmiasto
Czy nie lepiej modelować bryły 3d w 3D Maxie, albo Solid Edge'u? Autocad nie został zaprojektowany do modelowania 3d, a format dxf łatwo można przerzucić do innych programów. Może ktoś próbował?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 6 maja 2012, o 11:41 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2626
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Nie modelujemy w Autocad, natomiast na wymienione przez Ciebie programy najzwyczajniej mnie nie stać. Poza tym Acad ma trochę kulawy moduł 3D.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 6 maja 2012, o 11:44 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 4 gru 2011, o 15:49
Posty: 25
Lokalizacja: Jaworzno
Żuczku tylko nam nie chodzi o super wypaśny renedring, tylko o przygotowanie projektu do cięcia, do wykonania realnego modelu. A co do AutoCad-a to radzę poczytać nim zaczniesz pisać co było pierwsze :D Miałem chyba tyle lat co Ty jak widziałem AC z bryłami 3D, a to było już jakiś czas temu :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 6 maja 2012, o 11:47 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2626
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Nie wiem czy wiecie ale TC powstał z myślą o modelarzach bardzo dawno temu, potem firma która go wypuściła połączyła się z IMSI i zaczęto TC rozwijać w kierunku profesjonalnego oprogramowania. To tak na marginesie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group