Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 13 gru 2018, o 03:44

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: 20 kwie 2012, o 19:58 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 sie 2011, o 08:44
Posty: 102
Lokalizacja: Lublin
Witam. Podczas pracy zrodził się kolejny problem. Chodzi o jak w temacie import jakiegoś gotowego modelu. Dla przykładu wykonałem sobie w oddzielnym pliku model serwa a teraz chcę je wsadzić do np. modelu gimbala. Jak to zrobić?

Z góry dzięki.

Pozd Misiek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 kwie 2012, o 20:11 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 sie 2011, o 23:32
Posty: 39
Lokalizacja: Warszawa/Bieliny
Niezależnie od tego, w czym wykonałeś model serva, zapisz sobie jako oddzielny plik. Potem zaznacz go jako całość i wklej po prostu do pliku (można wkleić normalnie, albo z tzw. punktem bazowym - jest to precyzujniejsze), w którym masz model samolotu, skrzydła, kadłuba. Właściwe spozycjonowanie serva w modelu będziesz przeprowadzał za pomocą operacji przesunięcia 3D wklejonego elementu.
P.S. W czym pracujesz? AutoCAD, TurboCAD, MegaCAD?...

_________________
Szczepan


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 kwie 2012, o 12:24 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 sie 2011, o 08:44
Posty: 102
Lokalizacja: Lublin
Pracuję w Turbo Cadzie 15.1 delux i co do rysunków 2d to nie ma najmniejszego z tym problemu natomiast z modelami 3d jakoś to nie działa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 kwie 2012, o 12:50 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2633
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Otwierasz pliki w osobnych oknach, w obu ustawiasz mm lub cale, w zależności w jakich jednostkach rysujesz. Zaznaczasz rysunek serwa (UWAGA! Nie może być renderowany w chwili kopiowania) Po zaznaczeniu rysunku z File wybierasz opcję Copy, przechodzisz do drugiego okna CAD i klikasz File >Paste. Nie spotkałem się z przypadkiem żeby nie dało się skopiować. Jeżeli pomimo to będziesz miał problem to sprawdź czy nie masz zapisanego rysunku w formacie AutoCAD 14, jeżeli tak to bryły 3D mogą być wyświetlane nieprawidłowo. Najlepiej zapisywać rysunki w formacie DXF AutoCAD 2000 lub wyższym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 kwie 2012, o 15:00 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 sie 2011, o 08:44
Posty: 102
Lokalizacja: Lublin
aaa Już wiem na czym polegał problem. Cały czas miałem włączony render i zapisywało mi to jako rysunek. Wlk dzięki, i problem rozwiązany :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group