Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 19 lip 2018, o 19:35

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: 27 mar 2012, o 16:14 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 sie 2011, o 08:44
Posty: 102
Lokalizacja: Lublin
Witam

Dawno nie pisałem nic na forum ale to przez to że jestem dosyć mocno zajęty że tak powiem zawodowo :lol: , otóż dłuższego czasu borykam się z problemem zdejmowania profili przekrojów z obiektów 3d ale teraz stał się niewygodny i potrzebuję profesjonalnej metody.
Precyzyjnie to chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób zdjąć profil np. z przeciętej ściany np. funkcją slice (znalazłem możliwość najpierw zamiany modelu za pomocą "explode" na "polilines" a potem za pomocą "place on workplane" przenoszę potrzebny profil na płaszczyznę pracy,ale czy da się jakoś bardziej profesjonalnie no i szybciej przy okazji nie niszcząc modelu.


Pozdr Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2012, o 17:50 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2626
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Szczerze to nie znam innej metody, robię dokładnie tak jak to opisałeś, dodam że zawsze kopiuję sobie bryłę 3D przed jej pocieciem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2012, o 21:33 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 sie 2011, o 08:44
Posty: 102
Lokalizacja: Lublin
Dzięki za szybką odpowiedź.

To jeszcze zapytam jak poruszyłem temat cięcia bryły przekrojem, da się to jakoś inaczej to zrobić niż funkcją "slice" gdzie my jako twórca przekroju ustalamy tylko 1 krawędź a 2 jest automatycznie ustalana względem naszego punktu patrzenia??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2012, o 21:44 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2626
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Z funkcją Slice to jest ciekawie. Tniesz nią jak nożem ale robiąc przyciąganie magnetyczne możesz ciąć bryłę wzdłuż np oddalonej linii konstrukcyjnej. Generalnie funkcję slice można porównać do gilotyny, tnie tylko w jednej płaszczyźnie . Szkoda że nie da się jej zastosować tak jak funkcji Trim w 2D. Jeżeli chcesz przeciąć bryłę w sposób nieregularny to można to zrobić za pomocą dwóch brył 3D odejmując jedną od drugiej a potem rozsypując ją funkcją Explode i wyciągając polylinię którą Workplanem trzeba sprowadzić do zera. Ale to takie obchodzenie problemu. TC niestety nie jest najlepszy pod słońcem, zresztą, może jest tylko ja jestem za cienki do niego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 mar 2012, o 15:32 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 sie 2011, o 08:44
Posty: 102
Lokalizacja: Lublin
Dzięki wlk. i za to. Poszukam może jest jakaś inna możliwość bo to że slice tnie jak gilotyna to wiem, ale ja poszukiwałem funkcji która np. pozwoli ciąć płaszczyzną układaną przez użytkownika.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 mar 2012, o 19:41 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2626
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
No ja też szukałem takiej opcji i bezskutecznie więc robię płaszczyznę , nadaję jej grubość 0.1mm i odejmuję od bryły tą płaszczyznę. Po takiej akcji przecięta bryła i tak jest traktowana jako jedna ale Explode za 2 razem rozdziela je na dwie. Jak zrobisz za dużo razy Explode to rozniesie ją na strzępy :D

Aaaa zanim zrobisz takie akcje to zmień bryłę na Solid. Solid to bryła, Surface to praktycznie sama powierzchnia bryły, pusta w środku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group