Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 25 wrz 2018, o 19:37

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: 27 lut 2012, o 19:22 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 7 sie 2011, o 16:20
Posty: 50
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Witam !!

Do rysowania profili używam programu Profili2. Powstałe profile można zapisać w formacie dxf, które później otwieram w AC 2007.
Dodam tutaj jeszcze że profile są rozrysowane w tz. spline, czyli wielopunktowej krzywej.
Przy nowym projekcie chciałbym rozrysować poszycie skrzydła, ale do tego celu potrzebuje długości zdjętych z profili.
I w tym momencie nie mam pojęcia jak to zrobić :mrgreen:

Jakieś pomysły ??

Pozdrawiam
Chomik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lut 2012, o 19:40 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2630
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Nie wiem jak w pozostałych CAD-ach ale w TC jest to proste jak budowa cepa. Wystarczy wyłączyć no snap i klikać od punktu do punktu obwiedni profilu i masz wymiar jak na dłoni.
Wystarczy że będziemy klikać co 10mm po tej obwiedni i będziemy mieli bardzo dokładny pomiar.


Załączniki:
odległość.jpg
odległość.jpg [ 161.56 KiB | Przeglądany 3207 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lut 2012, o 20:28 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 7 sie 2011, o 16:20
Posty: 50
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Ta funkcja też jest w AC. W sumie używam jej bardzo często i trochę mi głupio że o tym nie pomyślałem.
Jednam muszę później wyniki sumować, co będzie pracochłonne....

Dzięki za podpowiedz !!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lut 2012, o 20:40 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2630
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
W TC ta funkcja jest fajna bo skacząc od punktu do punktu co 10mm po całym profilu pomiar nie zostaje przerwany a dodawanie następuje automatycznie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lut 2012, o 23:08 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 sie 2011, o 23:32
Posty: 38
Lokalizacja: Warszawa/Bieliny
W AutoCADzie - można to zrobić o wiele prościej i o wiele dokładniej.
Jeśli mamy wklejony profil z Profili do pliku, gdzie kreślimy plan, to odcinamy niepotrzebne elementy obwodu zamkniętego profilu (pod krawędź natarcia, dźwigary itp) i pozostawiamy ten odcinek poszycia, który nas interesuje (dolny keson, górny keson, nakładki na żebra ew. górną lub dolną krawędź spływu).
Należy dwa razy szybko kliknąć w interesujący nas element: splajn lub ew. polilinię (w zależności jak został zapisana dana krzywa). Po lewej stronie ekranu pojawi się menu "WŁAŚCIWOŚCI". W nim są następujące zakładki:
"Ogólne, Wizualizacja 3D, Geometria, Różne". W zakładce "Geometria" - na samym dole jest wiersz - "Długość". Tam wyświetla się długość interesującej nas krzywej z dokładnością do 4-rech miejsc po przecinku (jak na nasze potrzeby to chyba przesada... ;) ).

_________________
Szczepan


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lut 2012, o 23:18 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2630
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Szczepan, podsunąłeś mi jedną myśl i w TC też jest to banalnie proste, można zmierzyć dowolną krzywą czy obwód nieregularnego elementu. :D Odpowiednie funkcje włącza sie prawym myszy klikając na interesujący nas obiekt.


Załączniki:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 164.24 KiB | Przeglądany 3184 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lut 2012, o 23:29 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 sie 2011, o 23:32
Posty: 38
Lokalizacja: Warszawa/Bieliny
Jak to się mówi - "co dwie głowy to nie jedna" ;)
A na serio - zastanawiam się, czy przy "zdejmowaniu" wymiaru z poszycia mierzyć długość obwodu zewnętrznego (teoretycznie najdłuższa, teoretycznie, bo jakiś ułamek mm zabierze nam np. krawędź natarcia), środkowego (trzeba odsunąć o połowę grubości poszycia - tak się robi w przypadku rurociągów i el. z blach) czy dolna (najkrótsza). Ze względów technologicznych - lepiej dać zapas i wybrać najdłuższy odcinek - bo można ew. zeszlifować. Może macie lepsze propozycje?

EDIT: Pomyliłem krawędź natarcia ze spływem (teraz jest dobrze) - późno już było - umysł już nie kontaktował :P

_________________
Szczepan


Ostatnio zmieniony 28 lut 2012, o 22:52 przez Szczepan, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lut 2012, o 18:54 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 7 sie 2011, o 16:20
Posty: 50
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
No pięknie !!

Bardzo Ci dziękuje Szczepan !!
Kilka razy włączało mi się to Menu ale nigdy nie zwracałem na to uwagi :D
Teraz będę pamiętał :mrgreen:

Co do długości takich fragmentów, ja wolałbym rysować wewnętrzna, czyli linie po której będzie przyklejone poszycie.

P.S. Sprawdziłem długości 8-) Wewnętrzna jest dłuższa, ale różnica wynosi zaledwie 0.16 mm :mrgreen:

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group