Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 25 wrz 2018, o 03:21

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: 27 paź 2016, o 22:23 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 maja 2016, o 14:34
Posty: 56
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Witam, nie wiem czy w dobrym dziale ale prosiłbym o sprawdzenie moich wypocin :roll:
Jest to pierwsza moja praca z programem typu CAD dokładnie DoubleCAD XT5, na rysunku cokolwiek widać tyko dzięki temu, że koledze mgr się chciało zrobić temat o pierwszych krokach i pracy na tym programie ;) :D
Jak w tamtym temacie pisałem zacząłem się troszkę bawić programem i wielkie było moje zdziwienie jak coś z tego zaczęło wychodzić :lol:
Ale do rzeczy narysowałem dźwignie sterów i serw z przeznaczeniem do mojej Katany 2m, wymiary by się zgadzały, prosiłbym jednak znawców programu o sprawdzenie czy taki plik nadaje się do cięcia? Myślę o frezowaniu CNC, materiał to oczywiście laminat.
Offsetów nie ustawiałem, za to w którymś temacie na forum znalazłem informację jak zrobić mostki i jeżeli dobrze zrozumiałem to są na formatce, niestety też nie wiem czy się nadają?
Będę wdzięczny za pomoc.
Załącznik:
Dźwignie.DXF [425.58 KiB]
Pobrany 47 razy

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 paź 2016, o 13:00 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 wrz 2012, o 08:17
Posty: 795
Lokalizacja: Wrocław
Jeśli chodzi o stronę "rysowną" to wygląda ok. Jedynie gdzie można poprawić, to prostokątne wycięcia zaznaczone poniżej na czerwono - nie są polilinią tylko składają się z czterech odcinków.
Załącznik:
01.png
01.png [ 30.8 KiB | Przeglądany 1487 razy ]

Osobiście, dla łatwiejszego wyjmowania elementów nie robiłbym trzech mostków jak poniżej:
Załącznik:
02.png
02.png [ 14.25 KiB | Przeglądany 1487 razy ]

Uważam że dwa w zupełności wystarczą. Balsa/sklejka na laser dostałaby 1 mostek ale przy frezowaniu - nie mam pewności.

Na poniższym screen'ie widać dźwignię. Jest ok, ale ja staram się nie robić mostków na wklęsłych łukach (ten dolny mostek). Po wyjęciu elementu, mostki trzeba przeszlifować. Robię to płaskim pilnikiem/papierem - na wklęsłym odcinku nie zrobi się tego idealnie (oczywiście da się ;) ).
Załącznik:
03.png
03.png [ 17.75 KiB | Przeglądany 1487 razy ]

Ja takim elementom daję mniej więcej takie mostki:
Załącznik:
04.png
04.png [ 15.31 KiB | Przeglądany 1487 razy ]

Tak jak zrobiłeś też jest dobrze i możesz wziąć to pod uwagę w przyszłości (albo i nie ;) :lol: )
Jeśli chodzi o dźwignie jak na poniższym rysunku:
Załącznik:
05.png
05.png [ 9.35 KiB | Przeglądany 1487 razy ]

Nie jestem pewien w jakim celu te otwory? Aby klej lepiej złapał czy dla zmniejszenia masy? Przy ciągnięciu takiego elementu (podpartego na środku), złamie się on jak zaznaczyłem czerwoną linią. Bardzo prawdopodobne, że siła do tego potrzebna dawno już rozwali ster i kadłub ;) , ale jeśli chodzi Ci tylko o lepsze klejenie, to moim zdaniem wystarczy lekko przeszlifować laminat w miejscu klejenia.

Offsety powinno się robić w zależności od użytej średnicy fraza (chyba że zrobi Ci je wykonawca). Ja zawsze najpierw robię offsety, ustawiam na formatce i na końcu mostki. Wiem że przy powtarzających się elementach (łatwiej najpierw zrobić mostki i później skopiować), ale ja ustawiam elementy jak najciaśniej - aby mieć jak najmniej odpadów. Coś w takim stylu:
Załącznik:
06.png
06.png [ 43.11 KiB | Przeglądany 1487 razy ]

Elementy z prostymi krawędziami stykam ze sobą, układam całość ciasno jak już wspomniałem i później może okazać się, że mostek jakiegoś dużego elementu wypada na 1 mm pasku odpadu.
Oczywiście tak jak ułożyłeś jest poprawnie, przedstawiam tylko swoje podejście do tematu :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 paź 2016, o 14:19 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 maja 2016, o 14:34
Posty: 56
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Dzięki za sprawdzenie ;)
Przeoczyłem w takim razie polilinię na tych czterech prostokątach, poprawię.
Co do dźwigni steru kierunku to tak, otwory są w celu lepszego trzymania kleju i cała ta powierzchnia "dziurkowana", prosty kawałek ma wejść do steru a wystawać będą tylko elementy po łuku, więc tutaj faktycznie jakby miało puścić to najpierw się zdezintegruje ster :lol:
Rysowałem to ze zdjęć z sieci skalując do zadowalających mnie rozmiarów i dokładnie takie dźwignie są w sprzedaży, więc założyłem, że dobre i sprawdzone :)
Muszę też przerobić dźwignie serw bo okrągłe orczyki jakie znalazłem są średnicy 24,5mm (tak to jest jak się najpierw rysuje a nie sprawdzi do czego to ma być :lol: ). Chyba, że zmienię tylko rozstaw otworów mocujących?

No coś wymyślę, póki co bawię się programem i uczę uczę uczę... do konkretniejszych prac jeszcze duuużo czasu :oops:

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 paź 2016, o 17:37 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lip 2014, o 07:56
Posty: 921
Lokalizacja: Gdańsk
GrzegorzP pisze:
No coś wymyślę, póki co bawię się programem i uczę uczę uczę... do konkretniejszych prac jeszcze duuużo czasu :oops:


Dobrze Ci idzie, teraz tylko utrzymać zapał i zaraz będziesz modele rysował :)
Co do pliku to molej opisał już wszystko :D

_________________
Nic tak nie cieszy, jak własny szybowiec :D

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 paź 2016, o 17:59 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 maja 2016, o 14:34
Posty: 56
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Dzięki :oops:
A pomyśleć, że jeszcze tydzień temu to była dla mnie najczarniejsza z czarnych magii..., polilinie... :?: :!: :idea:
:lol: :lol: :lol:

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 paź 2016, o 12:50 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 maja 2016, o 14:34
Posty: 56
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Przerobiłem plany stosując się do wskazówek molej'a, przerobiłem a w zasadzie narysowałem od nowa dźwignie serw, zmniejszyłem dźwignię SK, więc powinno być dobrze.
Rozmieszczania muszę się jeszcze nauczyć, co do mostków to dopiero załapałem dla czego mgr pisał, że robi prostokąt o długości formatki :lol: idzie znacznie szybciej i łatwiej, no ale też zrozumiałem dokładnie jak działa funkcja trim.
Powolutku małymi kroczkami do przodu :mrgreen:
Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 92.45 KiB | Przeglądany 1458 razy ]

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group