Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 13 gru 2018, o 04:21

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Post: 17 mar 2016, o 15:41 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 kwie 2012, o 15:29
Posty: 12
Lokalizacja: Wałbrzych
Witam wszystkich
Chciałbym otrzymać opinię bądź pomoc. Problem wystąpił przy pierwszych przymiarkach do przeniesienia formy papierowej na cyfrową. Plany to jak w temacie PZL-4 Tarpan Janusza Wojciechowskiego "Budowa i pilotaż radiomodeli". Problemem jest dobór odpowiedniej bądź średniej zgodności wymiarów z planu a podawanej w TC Delux. Proszę mnie źle nie zrozumieć, to nie jest problem skali. Jedne wymiary zarówno poziome i pionowe są ok inne są od 1 do 4 mm różne zawsze w górę. Plany które posiadam to kopia oryginału. Były poskładane w kostkę / kopertę i występują widoczne przetarcia i inne wady oryginału, jednak całość jest w jednym kawałku. Po przemyśleniu sprawy wykonałem pomiary "częściowe " czyli miejsca przetarć i innych widocznych omijałem. Czy dalsza praca z takim skanem ma sens dodam że całość była skanowana na maszynie wielko formatowej. Jak zatem można poniższy problem rozwiązać?

Jarek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 mar 2016, o 18:33 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lip 2014, o 07:56
Posty: 934
Lokalizacja: Gdańsk
Moim zdaniem, próba doprowadzenia rysunku do porządku może nie być efektywna.

Osobiście z rysunku wziął bym obrys i ew. koncept budowy.
Wydaje mi się, że aby to miało sens tj. dobrze do siebie elementy pasowały i łatwo się to składało, trzeba to narysować od nowa.
Elementy obrysowane zawsze będą miały jakiś poślizg w wymiarach, w porównaniu do elementów wyprowadzonych z rysunku CAD.

Jeśli na planach masz wymiary, to w ogóle sprawa się upraszcza - no może przyspiesza.

Żebra też lepiej wziąć od razu z CAD (np. Eksport z Profili), niż próbować je obrysować z rysunku.

Reasumując, Ja potraktował bym rysunek jako podkład i narysował projekt od nowa.

_________________
Nic tak nie cieszy, jak własny szybowiec :D

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 mar 2016, o 20:13 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 kwie 2012, o 19:55
Posty: 411
Lokalizacja: Warszawa
Często w planach są rozbieżności wymiarów i proporcji z oryginałem.
Ważne, aby model był zgodny z samolotem.
Nie ma uniwersalnej metody, najlepiej poprawić lub narysować od nowa samemu.

_________________
Pozdrawiam.
Stefan.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group