Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 13 gru 2018, o 03:49

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
Post: 11 sie 2011, o 16:33 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2633
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
W tym temacie będę chciał przedstawić cały etap projektowania modelu w TurboCad 15 Deluxe od pierwszej kreski aż po przygotowanie plików pod laser wraz z offsetami i mostkami zapobiegającymi wypadaniu elementów podczas cięcia . Sam model Wicherka nie jest mi do niczego potrzebny ale stanowi doskonały materiał do opisywania poszczególnych funkcji programów CAD. Jako że dość dobrze znam program TurboCAD 15 będę korzystał właśnie z tego programu. Postaram się opisywać poszczególne funkcje programu w trakcie ich używania więc powinno być w miarę przejrzyście. Model zostanie zmodyfikowany w ten sposób że kratownice zostaną zastąpione odpowiednio ażurowaną sklejką balsowo lipową. Zaoszczędzi to sporo czasu a przy odrobinie szczęścia pozwoli zrobić model bardzo prosty w budowie dla początkujących.

W pierwszej kolejności należy rozwiązać problem przeniesienia rysunku modelu jpg do pola roboczego TurboCAD. Teoretycznie nie możliwe jednak da się to uczynić. W pierwszej kolejności otwieramy nasz rysunek w Paint systemu Windows.

Kiedy mamy już otworzony rysunek w PAINT klikamy na Edycja i wybieramy opcję Zaznacz wszystko Ctr+A a po zaznaczeniu Kopiuj

Obrazek

Następnie otwieramy w drugim oknie TurboCAD i teraz już naciskamy lewy CTRL + V i wklejamy rysunek do TurboCAD. Jego wielkość nie ma absolutnie znaczenia na tym etapie rysowania.

Obrazek

Po wklejeniu rysunku zostało nam tylko zapisać plik CAD na dysku, proponuję to zrobić jako plik DXF ponieważ to bardzo popularny format w programach CAD jak i w Corel Draw. Dlaczego akurat wkleiłem jpg do CAD? Prosta sprawa, zamiast przenosić wymiary ręcznie do komputera my obrysujemy nasz rysunek liniami pomocniczymi a krzywe obrysujemy funkcją Bezier. Zaoszczędzi nam to ogromną ilość czasu.

Obrazek

cdn...

PS: oczywiście dyskusja jest otwarta i każdy chcący pisać w tym temacie może to uczynić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 sie 2011, o 10:17 
Już czekam na dalszą część.
Fajnie łopatologicznie opisane.


Na górę
  
 
Post: 22 sie 2011, o 18:56 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2633
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Zaparkowałem w Warszawie, dziś już nie dam rady ale jutro wznowię cykl o projektowaniu. Pokażę jak obrysować kadłub z JPG liniami pomocniczymi, polylinią i bezierem z funkcją automatycznego ich łączenia a potem jak zrobić aby tworzyły jedną całość. Postaram się pokazać jak wykorzystać funkcję offset do robienia ażurowań w elementach modelu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 wrz 2011, o 20:15 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 8 wrz 2011, o 00:11
Posty: 5
Lokalizacja: Warszawa
Czekamy aż rozwiniesz poradnik. :D
W/w już umiem... :P

Mam pytanie - czy da się użyć jako podkładu graficznego, pliku PDF. Mam rzuty 3D konstrukcji w takim pliku a chciałbym je obrysować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 wrz 2011, o 20:26 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2633
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Zaraz sprawdzę czy się da ale z tego co pamiętam to tak, moment.

Niestety do wersji Deluxe nie da się zaimportować PDF. Można otworzyć pdf za pomocą CorelDraw (nie w CorelDraw tylko klikamy na plik pdf i "otwórz za pomocą" wskazując na CorelDraw) a potem zapisać jako DXF. Robiłem tak kiedyś i działało. Potem należy tylko poprawić linie i jest ok.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 wrz 2011, o 08:36 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2633
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Wracając do naszego wicherka, trzeba go obrysować liniami pomocniczymi ale ponieważ rysunek jest czarno biały szare linie pomocnicze po prostu utoną w rysunku przez co rysowanie będzie utrudnione. Dlatego też w pierwszej kolejności zmienimy kolor linii pomocniczych na np. czerwone (właściwie zmienimy kolor warstwy odpowiedzialnej za linie konstrukcyjne czyli pomocnicze) Postępujemy w kolejności zgodnie z opisami.

Obrazek

Jedną linię pomocniczą musimy narysować ponieważ gdy tego nie zrobimy nie będziemy mieli możliwości edycji kolorów.
A więc z górnego wiersza poleceń wybieramy OPTIONS>>>> LAYERS.....

Obrazek

Klikamy na LAYERS i otwiera się nam okno edycji. Jak widać mamy dwie warstwy - jedna konstrukcyjna a druga warstwa na której będziemy rysować. W każdym razie kolor polylinii czyli linii które będą tworzyły rysunek zasadniczy możemy zmieniać podczas rysowania z podręcznego menu natomiast kolor linii konstrukcyjnych czyli pomocniczych możemy zmienić tylko i wyłącznie tak jak tu opisałem. Oczywiście możemy zrobić swoje warstwy i mieć kilka kolorów linii ale raczej to bez sensu.

Obrazek

Teraz wybieramy kolor i zatwierdzamy jego wybór OK

Obrazek

Jak sami widzicie kolor linii zmienił się na czerwony.

Obrazek

Teraz mozemy już usunąć naszą niepotrzebną linię pomocniczą za pomocą odpowiedniej funkcji dostępnej z poziomu górnego paska poleceń EDIT >>>>CLEAR>>>> CONSTRUCTION.

Po wybraniu tej funkcji najechanie kursorem myszki na linię konstrukcyjną i kliknięcie lewym przyciskiem spowoduje usunięcie tej linii. Wyjście z tej funkcji jest proste, po prostu klikamy strzałką na następną funkcję którą zamierzamy użyć i po sprawie.

Obrazek

W Menu CLEAR mamy do wyboru jeszcze dwie funkcje przydatne dla nas, z czwartej nie korzystałem , w każdym razie ALL kasuje wszystkie linie zarówno konstrukcyjne jak i polylinie, ALL CONSTRUCTION kasuje wszystkie linie konstrukcyjne pozostawiając polylinie.




Teraz przy pomocy funkcji ANGULAR CONST rysujemy linie pomocnicze klikając na punkty przecięcia się prostych odcinków konstrukcji modelu. Elementów składających się z łuków nie obrysujemy liniami pomocniczymi ale i tak jest na to sposób.

Obrazek


Tak wygląda wstępnie obrysowany model. Po co linie pomocnicze? Warto je robić bo po nich będziemy prowadzić polylinię i względem nich będziemy robić przesunięcia na wypusty montażowe itp.

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 wrz 2011, o 16:46 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2633
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Obrysowałem wszystkie proste w kadłubie. Odrazu nadmienię że ten temat ma doprowadzić do ulotnienia modelu jednak my wykonamy boczek kadłuba jako jednolity element z balsosklejki. W dobie laserów robienie kratownicy z listewek to nieporozumienie chyba że ktoś chce zrobić zgodnie z oryginałem ale my tu mamy poznać TC a nie konstrukcje listewkowe.


Obrazek

To było by tyle jeżeli chodzi o obrysowanie z grubsza kadłuba. Teraz klikamy na funkcję Bezier czyli rysowanie krzywych z punktu do punktu. Rysujemy od czerwonej strzałki do niebieskiej po drodze klikając na w punktach zaznaczonych na zielono. Operację przeprowadzamy oddzielnie dla góry i dołu. Funkcja NO SNAP ma być włączona.

Obrazek


Teraz odsuwamy rysunek jpg od naszych szkiców i mamy to co poniżej.

Obrazek

Dotarliśmy do momentu w którym obrysujemy nasz szkic polylinią. Klikamy najpierw na funkcję Parallel , potem ustawiamy offset na 0 co pozwoli nam rysować polylinię bezpośrednio na liniach konstrukcyjnych, gdybyśmy ustawili offset na np.: 5mm to polylinia została by narysowana 5 mm od linii pomocniczej. Zastanawiacie się zapewne po której stronie od tej linii, została by narysowana po stronie na ktrórej by znajdował się kursor myszy. Ale my chcemy rysować na linii pomocniczej więc offset musi być zerowy. Żeby rysowana polylinia nie schodziła nam z lini pomocniczej musimy zamknąć małą kłódkę w okienku offsetu. Zablokuje nam to wartość offsetu w taki sposób że linia będzie zawsze rysowana na linii pomocniczej. Możecie zresztą otworzyć kłódkę i sami zobaczycie co się stanie.

Obrazek

[


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 wrz 2011, o 14:22 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 wrz 2011, o 10:06
Posty: 259
Lokalizacja: Rzeszów
No Sławku 10 dni minęło a tu się nic nie dzieje coś się obijasz :)

_________________
Pozdrawiam

Krzysztof

www.rc-rzeszow.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 wrz 2011, o 20:27 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2633
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Przychorowałem trochę i jakoś nic mi się nie chce. Nie wiedziałem że ktokolwiek to czyta hehe. W każdym razie jak mi się polepszy to podgonię z lekcjami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 wrz 2011, o 20:04 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 wrz 2011, o 19:34
Posty: 63
Lokalizacja: Radawiec
Dodam jeszcze od siebie:

- uruchamiając TC nowy rysunek najlepiej otworzyć wybierając opcję New -> New from Template i wybierając szablon (template) Normal Metric - dzięki temu mamy rysunek z podziałką w milimetrach.

- nowy rysunek z w/w szablonu ma domyślnie włączoną siatkę (Grid) - żeby pole robocze było takie jak w screenach Sławka - po prostu puste, siatkę można wyłączyć kombinacją klawiszy Alt + G.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group