Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 14 gru 2017, o 22:47

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: 27 sty 2017, o 13:31 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 wrz 2013, o 12:32
Posty: 54
Lokalizacja: Trójmiasto
Czy spotkaliście się koledzy z takim problemem w Turbocad.
1. Okreslam płaszczyzną rysowania na wyznaczonej wcześniej powierzchni.
2. Na tej powierzcgni rysuję polilinię. Polilinia jest ułożona na powierzchni.
3. Zapisuję plik jako DXF
4. Po otwarciu tego pliku narysowana polilinia układa się w innym miejscu.
5. Zaznaczam że tak samo się dzieje jeżeli płaszczyznę określam przy pomocy przycisku ""By facet" oraz "WorkPlane by 3 points".


Załączniki:
Komentarz: Płaszczyzna podświetlona
1.jpg
1.jpg [ 324.98 KiB | Przeglądany 806 razy ]
Komentarz: Polilinia jest ułożona na powierzchni.
2.jpg
2.jpg [ 384.39 KiB | Przeglądany 806 razy ]
Komentarz: Po otwarciu tego pliku narysowana polilinia układa się w innym miejscu.
3.jpg
3.jpg [ 419.45 KiB | Przeglądany 806 razy ]
Komentarz: Po otwarciu tego pliku narysowana polilinia układa się w innym miejscu.
4.jpg
4.jpg [ 98.84 KiB | Przeglądany 806 razy ]
Komentarz: tak samo się dzieje jeżeli płaszczyznę określam przy pomocy przycisku ""By facet" oraz "WorkPlane by 3 points".
5.jpg
5.jpg [ 42.37 KiB | Przeglądany 806 razy ]

_________________
Keep on windsurfing!
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 sty 2017, o 10:26 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lip 2014, o 07:56
Posty: 873
Lokalizacja: Gdańsk
Sprawdziłbym co się dzieje jak zapisujesz w formacie natywnym dla TC, czyli *.tcw.
Jeśli jest ok, to sprawdź w jakiej wersji zapisujesz pliki DXF. W oknie zapisu jest przycisk setup (lub options), tam jest do wybory wersja zgodności z AutoCAD.
Użył bym najnowszej i sprawdził wtedy.

_________________
Nic tak nie cieszy, jak własny szybowiec :D

Pozdrawiam,
Tomek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 sty 2017, o 11:22 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2590
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Trudno powiedzieć o co chodzi. Nie pytam czy rysujesz linią 3D i trybie rysowania 3D bo pewnie tak robisz. Zobacz czy nie masz włączonej funkcji SNAP czyli przyciągania do siatki albo jakiś innych punktów. Wrzuć tak jak pisał kolega plik i się zobaczy o co chodzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 sty 2017, o 12:54 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 wrz 2013, o 12:32
Posty: 54
Lokalizacja: Trójmiasto
Faktycznie, zapisanie pliku w formacie *tcw zachowuje umieszczenie polilinii na oznaczonej płaszczyźnie. Zapisywanie w formacie DXF bez względu na ustawienia w zakładce setup powoduje opisany przeze mnie problem.
Rysuję przy pomocy polilinii z opcjami jak na załączonym zdjęciu. Staram się nie stosować "3D Poliline", ponieważ nie poddaje się ona tak łatwo funkcji "Simple Extrude". Przynajmniej u mnie często program informuje, że ta funkcja jest nie możliwa do wykonania dla narysowanej wcześniej 3D Polilinii.


Załączniki:
plaszczyzna.DXF [603.79 KiB]
Pobrany 28 razy
Komentarz: Zaznaczona płaszczyzna, na której rysuję polilinię
11.jpg
11.jpg [ 68.33 KiB | Przeglądany 762 razy ]
Komentarz: Wybrane funkcje SNAP
10.jpg
10.jpg [ 82.48 KiB | Przeglądany 762 razy ]

_________________
Keep on windsurfing!
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 sty 2017, o 13:35 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2590
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Jeżeli używasz 2D polyline to nie ma opcji zebyś ją umieścił w przestrzeni trójwymiarowej, zawsze będzie ona umieszczona na płaszczyźnie rysowania (workplane) nawet jak zastosujesz przyciąganie SNAP i teoretycznie będziesz ją doklejał do punktów bryły 3D. Tak to działa jak się pracuje na plikach dwg i dxf. Jeżeli użyjesz 3D Polyline to bez problemu ją dokleisz do bryły 3D a funkcja która ją sprowadzi do pola roboczego 2D to "umieść na płaszczyźnie rysowania" (zapomniałem jak ot po angielsku)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 sty 2017, o 14:41 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 wrz 2013, o 12:32
Posty: 54
Lokalizacja: Trójmiasto
Istotnie ma to miejsce jak opisałeś. Dzięki za wyjaśnienia. Dla innych zainteresowanych Turbocad'em to "umieść na płaszczyźnie rysowania" znajdziemy w menu: modify - Place on WorkPlane.

_________________
Keep on windsurfing!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 sty 2017, o 14:44 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2590
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Tak mi się właśnie wydawało z tą nazwą ale że nie miałem odpalonego CAD-a to nie chciałem pisać głupot. W każdym razie cieszę się że coś tam wyjaśniłem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group