Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 17 cze 2025, o 04:46

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Modelarz
Awatar użytkownika

Wszystko mi pasuje.Idea wspaniała.Chciałbym wrócić jednak do konkretnego tematu modeli ADW Easy.Jestem obiema rękoma za prostotą projektowania modeli nawet dla tych mniej doświadczonych .Jednym słowem - dla wszystkich z możliwością udostępnienia formatek. Jednak chciałbym aby była furtka i powstała "pod klasa" Easy Plus dla "zboczeńców" którzy bardziej waloryzują model.Chodzi o wprowadzanie indywidualnych zmian dla własnego widzimisię.Chociaż nigdy nawet pół makietą on nie będzie z racji proporcji i wymiarów (stąd określenie "podrasowanie").
Moja skromna propozycja.
W dziale ADW Easy po przecinku wpisać ADW Easy Plus i ja tam wskakuję ze swoimi modelami.

Pozdrawiam Mirek

Administrator
Awatar użytkownika

Easy nigdy nie będzie 1/2 makietą, nawet 1/4 makietą, zawsze to będą modele oryginałowi podobne. Po zastanowieniu się i przemyśleniu całego tematu, wydaje mi się, że wszystkie chwyty dozwolone....napęd dodatkowy, zaokrąglony kadłub i inne "cuda wianki". Przypominam, że zaproponowałem max rozpiętość 2,2 m, dlaczego? Model tej wielkości jest ogólnie dla wszystkich do przyjęcia, materiałowo-cenowo przystępny. Proponowałem, aby jeden komplet płatów mógł służyć wielu projektom, modelom, podtrzymuję. Przy tej wielkości istotne są cięciwy, np jeżeli zaprojektować Jaskółkę chociaż w przybliżeniu płaty podobne do org to na końcówce cięciwa wychodzi ok 60-70 mm, może być problem z aerodynamiką. Dlatego takie proporcje skrzydełek. Zaproponowana rozpiętość też ma służyć większej "porównywalności" modeli, jakby kiedyś, może odbyły się "zawody", spotkanie w takiej kategorii.
Jeden poradzi sobie z eliptycznym kadłubem, inny świetnie pomaluje, oznakuje model, a jeszcze ktoś odtworzy wiernie kabinę razem z pilotem....tylko fantazja i umiejętności nas ograniczają ;) . Dlatego nie ma sensu tworzyć podklas, easy to easy, zabawa przede wszystkim. Tak uważam i takie jest moje zdanie ;) .
Moim zdaniem jedynym kryterium i ograniczeniem modeli easy powinna być rozpiętość, a reszta to sama wyjdzie. Podyskutujmy :) .

milo

Administrator
Awatar użytkownika

No i właśnie o coś takiego chodzi :D Z resztą już napisałem, może niefortunnie, w temacie Foki. Broń mnie Wszechmogący przed tym, aby ktoś to pojął jako "cokolwiek" w stosunku do Mirka. Jego modele są piękne i, jeśli ktoś temu zaprzeczy, to "walka konna lub piesza" się odbędzie :evil: :lol: . A teraz czy makiety sylwetkowe... Żeby tylko jakaś zbędna - obłędna dyskusja się nie wywiązała z tak zwykłego i prostego tematu. Bo Jak zaczniemy dyskutować i dawać wodze fantazji to znowu okaże się, że "a co przewiduje regulamin?", albo "proponuję, aby regulamin określił co i jak ma wyglądać"... To będzie wtedy dla tego tematu zguba. Więc nie ma co dokładnie sprawy określać. Każdy, nawet jeśli nie natychmiast, to po chwili zastanowienia załapie, o co chodzi.
Czy temat wart drążenia? Myślę, że tak. Dać młodym (nie tyle wiekiem może, co doświadczeniem modelarskim) szansę "własnych umiejętności". Nie wstyd przecież, dla własnej przyjemności i zadowolenia, tworzyć fajną zabawę i się z tego cieszyć. Tak myślę ;)

Administrator
Awatar użytkownika

Apetyt rośnie w miarę jedzenia :) Ostatnio podczas dyskusji na lotnisku padł pomysł: ... a może by tak coś większego?
Osobiście, jestem właśnie w takim miejscu, wspieram idee Easy całym sercem, ale jednocześnie planuję spróbować zbudować coś większego ot tak chociażby 3 metry.
Z natury, lubię rzeczy porządkować czy segregować dlatego chciałbym aby modele były przypisane jakiejś idei.

Zatem co powiecie koledzy na utworzenie czegoś w stylu 'ADW Easy+', czyli modele w typie/idei/podejściu Easy ale bez limitów rozpiętości.
Wiem, że podobna nazwa padła już w tym wątku, ale nie wiem czy została ona wykorzystana/zarezerwowana ?

Co sądzicie koledzy? Ktoś byłby chętny brać udział w takich projektach?
Ktoś projektowałby, budował takie modele?

Administrator
Awatar użytkownika

Na początku były założenia, że modele Easy mają około 2,2m rozpiętości. W końcowej wersji rozpiętość ograniczono do max. 2,2m. Można za to w regulaminie modeli Easy, w punkcie drugim:
Cytuj:
II. Zasady uczestnictwa w zawodach
W zawodach może brać udział każdy, kto samodzielnie zbuduje latający model szybowca lub samolotu polskiej konstrukcji, z dowolnego okresu rozwoju polskiego lotnictwa. Model powinien być wykonany z zachowaniem podobieństwa do oryginału, jednak nie musi być jego odzwierciedleniem
pod względem zachowania zasad obowiązujących przy budowie półmakiet lub makiet. Konstrukcja modelu oraz technologia jego wykonania jest dowolna, podobnie jak metoda startu modeli szybowców, łącznie z zastosowaniem napędu pomocniczego. Jedynymi ograniczeniami są:
a) model nie może przekraczać 2,2 m. rozpiętości,
b) model nie może być wykonany z zestawu.
dodać podpunkt dot. modeli z większą rozpiętością. Jeśli będą już trzy modele - śmiało można rozegrać konkurencję :D

W najbliższym czasie nie planuję budowy większego modelu (chociaż po głowie chodzą różne myśli ;) ). Zbudowałem jeden o rozpiętości 3,1m i zaproponuję zastosowanie solidnych dźwigarów skrzydeł aby uniknąć nadmiernego ich ugięcia...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.