Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 16 cze 2025, o 17:38

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Administrator
Awatar użytkownika

"Tukan" stoi w " hangarze" remontowym, naprawa oddala się w czasie, jej zakres jest dość szeroki, ale wykonalny ;) . Model sprawdził się, moim zdaniem, bardzo dobrze w roli holownika. Pozostaje jednak pewien niedosyt. Po jednej stronie holu mniej lub bardziej udany/wyglądający model szybowca, po drugiej "coś" obcego, nie przypominającego niczego, no po za szeroko pojętym samolotem. Bogatszy o te doświadczenia i spostrzeżenia wymyśliłem to co napiszę niżej ;) .
Siedzę sobie i tak myślę, żeby narysować i zbudować coś bardziej "makietowego". Przerzuciłem trochę ikonografii plus google. W głowie siedzi mi kilka modeli samolotów, które mogły by posłużyć do holowania szybowców.
PZL-104 "Wilga", "Gawron", JAK-12A, RWD-4, i Cesna "Bird Dog". Ten ostatni z racji, że nie jest polską konstrukcją, najmniej mnie zastanawia, chociaż miałby niewątpliwie mnóstwo zalet jako model. Większość szybowców "easy" to konstrukcje powojenne, także trzy pierwsze wydają się być najbardziej odpowiednie. Inne kwestie: napęd, wielkość itp. do przedyskutowania, zresztą jak cały temat. Oczywiście model w konwencji "easy", uproszczony.
Zapraszam do dyskusji.

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

Wilga SP-AFB to pierwszy samolot, którym leciałem. A może gdy AE wyremontuje SP-AAO to będą dwa latające Jaki w aeroklubie ;-) . Pozostałe jakoś do mnie nie przemawiają, choć do listy propozycji dołożyłbym Zlina 42 (dolnopłat, stała cięciwa, trochę problemu ze skosem skrzydła do przodu).
W razie czego PM z Wilgą i Zlinem mam w posiadaniu, z tego co pamiętam znajdą się tez plany Jaka 12r (na uwięzi) autorstwa W. Schiera.

Administrator
Awatar użytkownika

Ja celowałbym w dwa samoloty: PZL-104 "Wilga", PZL-101 "Gawron". Jak-12A, mimo iż produkowany w Polsce bardziej kojarzy się z Jakowlewem ;)
Czyli:
PZL-104 "Wilga":
Załącznik:
Komentarz: https://imgproc.airliners.net/photos/airliners/9/9/6/1155699.jpg?v=v40
WIlga.jpg
WIlga.jpg [ 660.7 KiB | Przeglądany 1342 razy ]

PZL-101 "Gawron":
Załącznik:
Komentarz: https://cdn.airplane-pictures.net/images/uploaded-images/2012/8/20/232217.jpg
Gawron.jpg
Gawron.jpg [ 437.5 KiB | Przeglądany 1342 razy ]

W mojej ocenie prościej bardziej makietowo będzie wykonać "Gawrona". Kadłub o obrysie prostokątnym, prostsze podwozie, mniej wielkich szyb... Będzie też miał nieco mniejszą rozpiętość przy tej samej powierzchni.

Co do wielkości - model najlepiej zrobić "kompatybilny" z Tukanem - głównie chodzi o akumulatory. Nie jest zagadką, że zapewne Ty zbudujesz model :D Mogę pomóc przy projektowaniu modelu w CAD.

Administrator
Awatar użytkownika

Szczerze to te dwa samoloty również najbardziej przypadły mi do gustu ;) . "Wilga" SP-AFB, wcześniej była "Wilga 80" SP-AFG /kapotaż przy lądowaniu, wada fabryczna mocowania amortyzatora wahacza podwozia/ i "Gawron" SP-CFK były na wyposażeniu AE i mam trochę fotografii. Oba samoloty mają swoje plusy i minusy. Podstawowym jest org napęd silnikiem gwiazdowym, czyli mnóstwo miejsca na dowolny silnik /optuję za elektrycznym/, pojemne kadłuby. Wilga tak jak pisze molej, dużo szyb, utrudnienia w zaprojektowaniu mocnej struktury centro, ale za to układ wolnonośny płata, bez zastrzałów. Nie ukrywam, że mam coś już w CADzie na Gawrona. Gawron o wiele prostszy kadłub, podwozie jednak zastrzały i skośny płat wydają się być pewnym utrudnieniem projektowym a później podczas budowy. Sam nie wiem, ale pomimo wszystko "Gawron" wydaje mi się być bardziej odpowiednim materiałem na holówkę "easy" ;)

molej pisze:
Co do wielkości - model najlepiej zrobić "kompatybilny" z Tukanem - głównie chodzi o akumulatory. Nie jest zagadką, że zapewne Ty zbudujesz model :D Mogę pomóc przy projektowaniu modelu w CAD.

Zgadzam się :) I zgadzam się z tym, że go zbuduję, pewnie :lol: . Pomoc mile widziana.

milo

Administrator
Awatar użytkownika

Fajny pomysł, 'Gawron' jak najbardziej pasuje.
Dla mnie JAK12 też fajny, swego czasu budowałem takiego (w wersji M) o rozpiętości ok 1,5m (może mniej, już nie pamiętam).

Z automatu wydłużył bym trochę przód, by było łatwiej o wyważenie.

Administrator
Awatar użytkownika

Jeśli masz już proporcje - wrzuć jakiś szkic. W wolnej chwili zrobię obliczenia sprawdzające, może ktoś zaproponuje jakieś modyfikacje...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.