Ostatnio trochę nie zajmuję sie forumowaniem, czeka mnie kolejna przeprowadzka ale nie o tym chcę napisać.
Otóż wszedłem dziś na SB i przeczytałem kilka ostatnich wpisów (screen poniżej)
Załącznik:
Bez nazwy.jpg [ 410.51 KiB | Przeglądany 1883 razy ]
Może napiszę po co w ogóle założyłem forum? Sprawa prosta: najpierw miałem przedstawiać swoje projekty w formie ala blogu bez możliwości rejestracji innych użytkowników. Jednak skoro pojawiło się już forum jako instalacja na płatnym serwerze więc dlaczego by nie dać możliwości wypowiedzenia się innym? No więc stało się i inni mogli się również zarejestrować. Jednak będąc dwukrotnie moderatorem na dużym forum modelarskim oraz będąc jednym z założycieli innego (pomyłka organizacyjna a może raczej inni nie dorośli do zorganizowania czegoś merytorycznego) postanowiłem od razu wytyczyć kierunek rozwoju tego forum. Miało być i jest merytoryczne, stawiam na jakość a nie na ilość. Niektórzy dziwią się że na forum nie ma iluś tam nowych postów dziennie ale zapewniam że lepiej mieć 3 posty tygodniowo na temat niż 100 postów dziennie napisanych tylko po to zeby coś się działo. Ilość użytkowników oscyluje w granicach 120-130 i gdybyśmy nie usuwali "statystów" (zarejestrowanych na sztukę) to ich liczba dawno przekroczyła by 200. Dla mnie wskaźnik ilości userów nie jest wyznacznikiem popularności forum. Zapewniam że czyta nas bardzo dużo osób które jeszcze się nie zarejestrowały lub się nie zarejestrują w ogóle z różnych przyczyn. Mała popularność ADW polega zapewne na tym że nie próbuję na chama reklamować swojego miejsca w sieci na innych forach a także to że nie poczyniłem żadnych ale to absolutnie żadnych kroków w celu wypozycjonowania strony w wyszukiwarkach. Pomimo to po wpisaniu "Forum modelarskie RC" jesteśmy na pierwszej stronie. Co to znaczy akurat dla mnie? Nic , absolutnie nic. Gdybym miał płatne reklamy to bym musiał pozycjonować stronę a tak to mam to dosłownie gdzieś. Jeszcze raz napiszę: forum służy do wymiany doświadczeń pomiędzy nami i nie służy do lansowania tychże gdziekolwiek.Mamy małą społeczność i przynajmniej mnie jest z tym dobrze.
W SB pojawił się wątek o płatach, niepotrzebnie zrobił się z tego kłopot. Jeden kolega pokazał jak On to robi , drugi kolega mógł opisać swój sposób lub zabrać głos w sprawie podając swój na zrobienie tychże płatów. Każdy ma swoje sposoby i punkt widzenia na pewne operacje technologiczne i zamiast spierać się na ich temat niech każdy postara się je przedstawić. Kłótnie czy obrażania nic nie zmienią a zaogniają tylko tylko sytuację. Chyba tyle.