Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 15 cze 2025, o 18:35

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Administrator
Awatar użytkownika

Ostatnio trochę nie zajmuję sie forumowaniem, czeka mnie kolejna przeprowadzka ale nie o tym chcę napisać.
Otóż wszedłem dziś na SB i przeczytałem kilka ostatnich wpisów (screen poniżej)
Załącznik:
Bez nazwy.jpg
Bez nazwy.jpg [ 410.51 KiB | Przeglądany 1883 razy ]

Może napiszę po co w ogóle założyłem forum? Sprawa prosta: najpierw miałem przedstawiać swoje projekty w formie ala blogu bez możliwości rejestracji innych użytkowników. Jednak skoro pojawiło się już forum jako instalacja na płatnym serwerze więc dlaczego by nie dać możliwości wypowiedzenia się innym? No więc stało się i inni mogli się również zarejestrować. Jednak będąc dwukrotnie moderatorem na dużym forum modelarskim oraz będąc jednym z założycieli innego (pomyłka organizacyjna a może raczej inni nie dorośli do zorganizowania czegoś merytorycznego) postanowiłem od razu wytyczyć kierunek rozwoju tego forum. Miało być i jest merytoryczne, stawiam na jakość a nie na ilość. Niektórzy dziwią się że na forum nie ma iluś tam nowych postów dziennie ale zapewniam że lepiej mieć 3 posty tygodniowo na temat niż 100 postów dziennie napisanych tylko po to zeby coś się działo. Ilość użytkowników oscyluje w granicach 120-130 i gdybyśmy nie usuwali "statystów" (zarejestrowanych na sztukę) to ich liczba dawno przekroczyła by 200. Dla mnie wskaźnik ilości userów nie jest wyznacznikiem popularności forum. Zapewniam że czyta nas bardzo dużo osób które jeszcze się nie zarejestrowały lub się nie zarejestrują w ogóle z różnych przyczyn. Mała popularność ADW polega zapewne na tym że nie próbuję na chama reklamować swojego miejsca w sieci na innych forach a także to że nie poczyniłem żadnych ale to absolutnie żadnych kroków w celu wypozycjonowania strony w wyszukiwarkach. Pomimo to po wpisaniu "Forum modelarskie RC" jesteśmy na pierwszej stronie. Co to znaczy akurat dla mnie? Nic , absolutnie nic. Gdybym miał płatne reklamy to bym musiał pozycjonować stronę a tak to mam to dosłownie gdzieś. Jeszcze raz napiszę: forum służy do wymiany doświadczeń pomiędzy nami i nie służy do lansowania tychże gdziekolwiek.Mamy małą społeczność i przynajmniej mnie jest z tym dobrze.
W SB pojawił się wątek o płatach, niepotrzebnie zrobił się z tego kłopot. Jeden kolega pokazał jak On to robi , drugi kolega mógł opisać swój sposób lub zabrać głos w sprawie podając swój na zrobienie tychże płatów. Każdy ma swoje sposoby i punkt widzenia na pewne operacje technologiczne i zamiast spierać się na ich temat niech każdy postara się je przedstawić. Kłótnie czy obrażania nic nie zmienią a zaogniają tylko tylko sytuację. Chyba tyle.

Administrator
Awatar użytkownika

Zapraszam wszystkich do dyskusji bo mój tok myślenia nie koniecznie musi być prawidłowy.

Modelarz
Awatar użytkownika

Myślę że tok myślenia jest jak najbardziej prawidłowy. Ja np. nie jestem osobą która ma bardzo potężny wkład w forum , ale staram się zawsze coś dodać jednak moją myślą przewodnią nie jest bezmyślne pisanie postów znanych nam z innych forum. Wolę raczej czysto merytoryczne rozmowy ale na luzie . Co do popularności to ze znanych mi osób każdy wie o o co chodzi jeżeli żuci się hasło Aero design works.

Administrator
Awatar użytkownika

Poczułem się wywołany do "tablicy". Oto mój głos.
Zgadzam sie ze Sławkiem, że ilość postów nie świadczy o jakości forum. Ważna jest merytoryczność wypowiedzi.
Staram się ze swojej strony zachęcać do samodzielnego projektowania i budowania modeli, a że ukochałem szybowce, oczywiste jest, że w tych działach się najbardziej udzielam.
Garstka użytkowników, która regularnie odwiedza forum, napewno zauważyła fundamentalną różnicę między forum ADW a innymi forami. Zero polityki, w HP właściwie też wiekszość wątków o modelach lub ogólnolotnicze.
Podoba mi się taka formuła, dlatego zgodziłem się na moderowanie na ADW....
Wiele rozmów dotyczących naszego hobby, choć nie tylko, prowadzimy na czacie....czy to źle, nie wiem, ale wiele drobiazgów można załatwić szybko, bez niepotrzebnego "zaśmiecania" forum.
Nigdy nie miałem aspiracji "dyktatora", nigdy nie narzucałem komuś swojego zdania, jestem daleki od tego. Jako admin i moderator poprostu starałem się ukierunkować niektóre dyskusje, albo zwrócić uwagę na coś innego, zawsze służę pomocą jeżeli jestem w stanie pomóc. Wiedzy absolutnej też nie mam. Przykro mi jest, że moje działania są odbierane czasami w inny sposób.
Uważam, że forum ADW rozwija sie we właściwym kierunku, a tylko jest kwestią czasu, gdy inni modelarze przekonają się o jego jakości.

milo

Administrator
Awatar użytkownika

Nikt tu nie jest dyktatorem, właściwie admin i moderator to funkcje czysto techniczne i cieszę się z tego powodu bo to świadczy o poziomie forum. Forum zyje własnym życiem i rozwija sie w sowim tempie którego ja na siłę nie będę przyśpieszał.

Modelarz
Awatar użytkownika

Trzymajcie obrany kurs. jest OK, nie musi byc codziennie 1000 wpisów żeby forum było dobre.

Administrator
Awatar użytkownika

slawekmod pisze:
Nikt tu nie jest dyktatorem, właściwie admin i moderator to funkcje czysto techniczne i cieszę się z tego powodu bo to świadczy o poziomie forum. Forum zyje własnym życiem i rozwija sie w sowim tempie którego ja na siłę nie będę przyśpieszał.

Dokładnie.....poza zwracaniem uwagi nowym userom /awatar, i takie tam/ i wpuszczaniem na forum nowych ...... nuda, zero moderatorki.
Aha, ja w przeciwieństwie do Sławka po "chamsku" linkuję na innych forach wszelakie możliwe tematy z ADW :lol:
A że forum żyje własnym życiem, to fakt, i to jest najważniejsze :D

milo

Administrator
Awatar użytkownika

Hahha, "chamsku" dla mnie to teksty " chodź na ADW bo reszta form jest beee" . Sam wrzucam linki ale dlatego że nie chce mi się wrzucać screenów na pfmrc tym bardziej że na phpbb3 znacznie lepiej się wyświetlają w powiększeniu.

Modelarz
Awatar użytkownika

Wszystko co powyzej to prawda, ale wymiana doswiadczen, przekazanie wiedzy na najwyzszym poziomie jest nie zbedne w kazdej dziedzinie i na kazdym forum. To do nas, do forum nalezy
przekazanie calego dorobku "umyslowego" mlodemu pokoleniu.
Dlatego tez wychylilem sie na chacie zeby troche ozywic lotnicze dyskusje.

'Szybowiec ciezki na nos sam “zwali” sie na skrzydlo, a moze i w korkociag -- a prawidlowo wywazony szybowiec tez sie “wali” poniewaz PILOT chce go zwalic'.

Administrator
Awatar użytkownika

Każdy ma prawo założyć temat gdziekolwiek chce, więc problemu nie widzę. Czat to tylko taki szybki komunikator.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.