Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 16 cze 2025, o 17:23

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dekada
Administrator
Awatar użytkownika

W tym roku mija 10 lat od momentu powstania forum. Jeżeli ktoś ma chęć na jakieś podsumowania, wspominki czy może uwagi co do treści to zapraszam do dyskusji.

milo

Tytuł: Re: Dekada
Administrator
Awatar użytkownika

Ja zarejestrowałem się rok po powstaniu forum, jednakże przeglądałem je około pół roku wcześniej. Także moja dziesiąta rocznica jeszcze przede mną :D
Rejestrowałem się aby pobrać pliki Sławka przeznaczone na laser. Plików nigdy nie użyłem a na forum zostałem ;) Spodobała mi się kameralna atmosfera, głównie merytoryczne wątki bez zbędnych dyskusji i tematów, które za to często są poruszane na chat'cie. Na forum raz dzieje się więcej, raz mniej - jak to w życiu. Ja ostatnio nieco przystopowałem ze względu na inne zajęcia ale obiecuję poprawę w obecnym roku ;)

Modelarz
Awatar użytkownika

Zarejestrowałem się w ubiegłym roku w tym samym celu - aby pobrać pliki pod laser od Sławka dotyczące Extra 300. Podczas nauki oblatywania modeli na symulatorze - podpiętej aparatury do komputera - zaczynałem od szybowców, ale skończyłem na akrobacie - Extra 300; nazywana w symulatorze: Edge 540 Red Bull, tym fruwało się najlepiej, duża moc, zwinność i możliwość nauki zawiśnięcia w powietrzu... z biegiem czasu i dzięki waszym postom zdecydowałem się na kolejną budowę szybowca, a dzięki mgr :idea: sam przeskalowałem dwukrotnie plany i uczę się projektowania. Gdyby nie to forum, nie zacząłbym przygody z projektowaniem, rysowaniem modeli. Dzięki Panowie :!:

Pliki Sławka też nie wykorzystałem :lol:

Administrator
Awatar użytkownika

Jeżeli przyjąć datę rejestracji Sławka na forum - 31.07.2011 - za datę powstania forum, to zostało nam jeszcze ok tygodnia do okrągłej 10-tej rocznicy :) .
Zarejestrowałem się ok miesiąca później, na zaproszenie Sławka. Początki były, że tak powiem, liche ;) . Mało tematów, mało użytkowników, mało odwiedzających. Wątek z ponad setką odsłon to było coś :lol: , nie wspominam o odpowiedziach w tematach. Działy w powijakach, wspomnę tylko, że działu szybowcowego nie było :shock: . Powoli, mogę tak powiedzieć, że budowaliśmy zawartość strony. Starałem się ściągać do nas ludzi którzy chcą budować modele, projektować, ludzi którzy chcą rozmawiać o modelarstwie. Szybowce i wszystko co z tym związane - tak ukochane przeze mnie - otoczyłem szczególną dbałością :lol: . Od początku to jest Sławka forum, jego modeli/projektów, a nam pozostałym udało się "dokleić" do niego i chyba z powodzeniem ;) . Zostałem obdarzony dużym zaufaniem i szybko w hierarchii forum "awansowałem" :lol: . Myślę, że udało się nam wprowadzić w życie kilka ciekawych inicjatyw, zbudowaliśmy razem parę fajnych modeli, a co najważniejsze nie ma "pitolenia" o wszystkim i o niczym, tak jak na innych forach. Wielką wartością są przyjaźnie jakie rozpoczęły się tutaj. Początkowo online, później, choćby seria wyjazdów w Bieszczady, spotkania na zlotach/piknikach, czy na przykład ostatnia inicjatywa "Celownik" . Wielu z nas ma do siebie telefony, dużo rozmawiamy poza forum itp/itd. Należy wspomnieć, że SAM18 Polska ma u nas swój kącik.
Tak trzymać Panowie :D . Oby kolejne dziesięć lat było jeszcze bardziej efektywne i efektowne. Wiem, że dużo ludzi nas czyta, śledzi projekty..... możemy być dumni :D . A patrząc co się tworzy aktualnie na forum to możemy być spokojni o przyszłość.
Super modeli życzę na nowe dziesięciolecie i .... do roboty :lol: .

milo

Administrator
Awatar użytkownika

Forum już nie jest moje, ono jest nasze. I poszło we właściwym kierunku- merytoryczne, bez kłótni. Dział modeli silnikowych faktycznie kuleje ale widocznie tak miało być.
Samo powstanie tego miejsca wynikło z nieporozumień z kilkoma osobami ale to już odległa przeszłość.
Ostatnio szukałem jakiś tematów odnośnie bociana i okazało się że wiele polskich i zagranicznych stron daje linki do naszego forum wskazując je jako pomocne i merytoryczne.
Jest jeszcze jedna sprawa którą mam cały czas w głowie. Jest to strona główna www.aerodesignworks.eu
Jak wiadomo forum to subdomena podpięta do tej właśnie domeny.
Nie jestem w stanie przebudować strony głównej a powiedzmy że jest ona całkowicie nieaktualna.
Nie znam się na projektowaniu stron internetowych i zastanawiam się czy przypadkiem nie lepszym pomysłem było by wylaczenie strony głównej.

Administrator
Awatar użytkownika

slawekmod pisze:
Jest jeszcze jedna sprawa którą mam cały czas w głowie. Jest to strona główna http://www.aerodesignworks.eu
Jak wiadomo forum to subdomena podpięta do tej właśnie domeny.
Nie jestem w stanie przebudować strony głównej a powiedzmy że jest ona całkowicie nieaktualna.
Nie znam się na projektowaniu stron internetowych i zastanawiam się czy przypadkiem nie lepszym pomysłem było by wyłączenie strony głównej.

Nie trzeba się obecnie znać specjalnie na tym, to już nie te czasy, że trzeba wszystko tworzyć od początku.
Wystarczy zainstalować wordpress-a i można sobie wszystko wyklikać bez pisania.

A patrząc w przyszłość co nas czeka od strony technicznej, to trzeba by w końcu rozważyć certyfikat HTTPS.
Ja ostatnio zmieniłem antiwirus na inny i ten mościpan nasze forum blokuje (przy próbie logowania) - właśnie z uwagi na brak tego certyfikatu a w konsekwencji na nie zaszyfrowany ruch między użytkownikiem a serwerem.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.