Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 22 paź 2020, o 12:05

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
Post: 5 maja 2020, o 15:32 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 wrz 2016, o 11:56
Posty: 130
Lokalizacja: Wieś koło Żywca
Jak wszyscy, to ja też, gratulacje :D tak mi się spodobał lot Kosa, że odkurzyłem swojego Allegro, tylko ta pogoda :(

_________________
Pozdrawiam, Stefan


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 5 maja 2020, o 21:12 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sie 2011, o 22:39
Posty: 3140
Lokalizacja: Elbląg
Dziękuję wszystkim za gratulacje. Nie do końca należą się mojej osobie, ale Panu Żuradowi, jednak przyjmuję w jego imieniu :D .
Dzisiaj nie było polatane - deszcz - ale wczoraj i owszem ;) .
Parę uwag jeszcze wynikłych w czasie eksploatacji.
Przerobiłem mocowanie poziomego, jest toporne i "nie po mojemu" ale sprawdziło się :lol: . Jutro pokaże na zdjęciu. Szybowiec lata już na zerowym trymie, czyli pomogło ;) . Ogólnie to ON słabo reaguje na trymer sw, widać tak to już jest przy takim wyważeniu ;) .
Podczas jednego z lądowań urwałem płozę. Była na styk przyklejona do dolnej podłużnicy. Chyba spodziewałem się tego :roll: . Szeroko wykorzystany AK-20 w klejeniu modelu w końcu "puścił". Teraz przykleiłem Distalem. Wydaje się być ok. Teraz płoza jest integralną częścią konstrukcji kadłuba.
Wszystkie moje zmiany od razu nanoszę na formatki. Za kilka dni, może tygodni, formatki będą gotowe.

_________________
Szybowce są najfajniejsze....
SAM 18-007
pozdrawiam
milo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 6 maja 2020, o 18:10 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sie 2011, o 22:39
Posty: 3140
Lokalizacja: Elbląg
Wspomniane zdjęcie "nowego" mocowania statecznika :oops: . Kawałek sklejki lotniczej 3 mm, przykleiłem po usunięciu folii, do dźwigarka i centralnych żeberek. Wkręt do drewna łączy statecznik z kadłubem. No cóż, mocowanie takie sobie. Z czasem pewnie wkręt będzie co raz bardziej wyrobiony i będzie potrzeba dalszych przeróbek, ale to za jakiś czas.


Załączniki:
DSCN5268.jpg
DSCN5268.jpg [ 143.51 KiB | Przeglądany 1556 razy ]

_________________
Szybowce są najfajniejsze....
SAM 18-007
pozdrawiam
milo
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 6 maja 2020, o 20:46 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 kwie 2012, o 19:55
Posty: 465
Lokalizacja: Warszawa
Zamiast tej sklejki przykleiłbym jakąś lekką płytkę z naciętym gwintem.
Otwór w dół na wylot kadłuba i plastikową śrubkę o odpowiedniej długości od dołu.

_________________
Pozdrawiam.
Stefan.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 7 maja 2020, o 10:19 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 wrz 2012, o 08:17
Posty: 1066
Lokalizacja: Wrocław
Od spodu, na wylot ciężko będzie pewnie przymocować nakrętkę - jest tam dosyć szeroka (wysoka) i cienka płoza:
Załącznik:
01.jpg
01.jpg [ 69.06 KiB | Przeglądany 1524 razy ]

milo pisze:
Z czasem pewnie wkręt będzie co raz bardziej wyrobiony i będzie potrzeba dalszych przeróbek
Można wzmocnić gwint za pomocą CA - wielokrotnie mi to pomagało. Kiedyś wzmacniałem otwór gwintowany żywicą - wyszło bardzo dobrze. Oczywiście śruba/wkręt dobrze nasmarowany separatorem (kilka warstw mleczka do mebli z woskiem;) ) i próba wykręcania przy dobrze zżelowanej żywicy. Niemniej wysiłek się opłacił.
A dlaczego nie zrobić wpuszczanego łba wkrętu analogicznie do poprzedniego zamocowania?
Załącznik:
02.jpg
02.jpg [ 191.76 KiB | Przeglądany 1524 razy ]

Oczywiście z odpowiednim wzmocnieniem danego rejonu wewnątrz statecznika.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 7 maja 2020, o 11:59 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 kwie 2012, o 19:55
Posty: 465
Lokalizacja: Warszawa
Załącznik:
01.jpg
01.jpg [ 76.14 KiB | Przeglądany 1519 razy ]

_________________
Pozdrawiam.
Stefan.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 7 maja 2020, o 15:08 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 wrz 2012, o 08:17
Posty: 1066
Lokalizacja: Wrocław
Ja rozumiem koncepcję która generalnie jest ok. Trudności pojawiają się w tym danym przypadku. Płoza tylna w KOS-ie zrobiona jest z balsy:
Załącznik:
Ploza.png
Ploza.png [ 12.71 KiB | Przeglądany 1511 razy ]

Wydaje mi się że jest z jednego arkusza. Nawet jeśli mamy dwa, i zastosujemy śrubę plastikową M3 to zostaje 1,5mm na stronę po wykonaniu otworu. Do tego balsa w tym miejscu ma około 30 mm. No i łeb śruby musiałby wystawać poza obrys.

Przy większej inwazji w konstrukcje, można by łeb śrubki stalowej ukryć w płozie (jeśli ma 6mm szerokości) i wykonać tylko otwór powiedzmy Ø2 mm na śrubokręt:
Załącznik:
koncepcja.png
koncepcja.png [ 44.43 KiB | Przeglądany 1511 razy ]

Minusem byłoby nabieranie ziemi w otwór przy lądowaniu :|


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 7 maja 2020, o 17:49 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sie 2011, o 22:39
Posty: 3140
Lokalizacja: Elbląg
Może spróbuję się odnieść do Waszych propozycji.
Płoza nie jest z formatki. Podejrzewam, że przy pierwszym lądowaniu uległa by złamaniu /była z balsy 3 mm/. Wykonałem ją z balsy 2 mm obustronnie oklejonej sklejką lotniczą 0,4 mm.
Mocowanie poziomego realizowane poprzez wkręcanie jakiejś śruby od spodu nie wchodzi w grę. Po pierwsze płoza, po drugie trójkątny przekrój kadłuba. Dolna podłużnica ma 3 mm szerokości max. Moim zdaniem niepotrzebna komplikacja. W formatkach jest to przerobione już i nie będzie tego problemu w następnych egzemplarzach. Oczywiście każdy może zrobić to po swojemu, jak wygodniej.
W obecnej postaci mogę ewentualnie zrobić to co pisał molej, wzmocnienie "gwintu" żywicą albo CA. Na razie nie ma takiej potrzeby. Można też rozwiercić w podstawie poziomu otwór, wkleić na 66A kawałek klocka, np lipowego, i na nowo "przegwintować" wkrętem. Możliwości jest mnóstwo. Uważam że chyba wyczerpałem temat.

_________________
Szybowce są najfajniejsze....
SAM 18-007
pozdrawiam
milo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 7 maja 2020, o 17:58 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 kwie 2012, o 19:55
Posty: 465
Lokalizacja: Warszawa
Nie sprawdziłem grubości balsy. Przepraszam.
Można z tym bawić się na inne sposoby, ale widać Milo i tak jakby co da sobie radę. :D
Nie będę przynudzał oczywiście.

_________________
Pozdrawiam.
Stefan.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 8 maja 2020, o 14:46 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 wrz 2012, o 08:17
Posty: 1066
Lokalizacja: Wrocław
Stema - o żadnym przepraszaniu nie powinno być mowy ;) Sam często nie sprawdzam wszystkich danych :|
No i o przynudzaniu też nie możemy mówić - wszak forum głównie jest od tego, aby dzielić się pomysłami, dyskutować nad rozwiązaniami technicznymi, wymieniać doświadczeniem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group