Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 8 lip 2020, o 15:56

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: 21 cze 2020, o 17:10 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2732
Lokalizacja: Warszawa
Czerwone to balsa 3mm, czarne to balsosklejka 3mm. Mógłbym to odchudzić ale nie widzę sensu. I tak zmieniłem kilka rzeczy w stosunku do oryginału ze sklejki na balsę.
Garb całkowicie przerobiłem.

Zrobiłem konwersję do SKP. Jakieś błędy wyskoczyły ale chodzi o szczegóły konstrukcyjne.


Załączniki:
gpma0240rysowanie 20201 3dsk.jpg
gpma0240rysowanie 20201 3dsk.jpg [ 858.51 KiB | Przeglądany 539 razy ]
gpma0240rysowanie 20201 3d1s.jpg
gpma0240rysowanie 20201 3d1s.jpg [ 929.16 KiB | Przeglądany 539 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 cze 2020, o 20:11 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2732
Lokalizacja: Warszawa
To co było w oryginalnej wycinance jest narysowane. Zobaczę co jeszcze dorysować żeby było mniej pracy przy wykonaniu modelu.


Załączniki:
ult zestaw GP.JPG
ult zestaw GP.JPG [ 755.05 KiB | Przeglądany 476 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 5 lip 2020, o 18:52 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2732
Lokalizacja: Warszawa
Poukładałem formatki, trzeba je zoptymalizować i porobić mostki. Muszę wreszcie pogrzebać w programie w kwestii automatycznego robienia mostków. Wiem że w ACAD jest taka opcja ponieważ opowiadał mi o niej jeden człowiek ale czy da sie w TC to nie wiem.


Załączniki:
gpma 0240 utimate GP formatki bez optymalizacji.JPG
gpma 0240 utimate GP formatki bez optymalizacji.JPG [ 1.05 MiB | Przeglądany 357 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 5 lip 2020, o 22:23 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lip 2014, o 07:56
Posty: 1184
Lokalizacja: Gdańsk
slawekmod pisze:
Poukładałem formatki, trzeba je zoptymalizować i porobić mostki. Muszę wreszcie pogrzebać w programie w kwestii automatycznego robienia mostków. Wiem że w ACAD jest taka opcja ponieważ opowiadał mi o niej jeden człowiek ale czy da sie w TC to nie wiem.

Jak znajdziesz daj znać ;) Mi się nie udało.
Używam do tego programu CAM.

_________________
Nic tak nie cieszy, jak własny szybowiec :D
__________________________________
Lubisz moje projekty? Chciałbyś więcej? Możesz wesprzeć mnie kawą ;)
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 5 lip 2020, o 22:38 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2732
Lokalizacja: Warszawa
No to sobie nie będę tym zawracał głowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 6 lip 2020, o 08:13 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lip 2014, o 07:56
Posty: 1184
Lokalizacja: Gdańsk
Kiedyś nawet próbowałem ich namówić na taki feature: https://forums.turbocad.com/index.php/t ... 873.0.html

_________________
Nic tak nie cieszy, jak własny szybowiec :D
__________________________________
Lubisz moje projekty? Chciałbyś więcej? Możesz wesprzeć mnie kawą ;)
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wczoraj, o 21:39 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2732
Lokalizacja: Warszawa
Pomysł z zastosowaniem 4 operacji do robienia przerwy w polylini to porażka. Ja robię to inaczej. Stawiam pionowe prostokąty o szerokoci mostka i wysokości 200mm w miejscach gdzie mają być mostki. Pod formatką rysuję poziomy prostokąt o szerokości 1000mm. Potem łączę pionowe prostokąty z poziomym funkcją Add 2D i w efekcie tworzony jest Region. Potem używając funkcji Trim zaznaczam Region i usuwam ręcznie wszystkie fragmenty polylinni będące w regionie. W takim przypadku faktycznie wymagana jest jedna operacja na jeden mostek ale i tak schodzi z tym od cholery czasu. Funkcja przecinania polylinni w jej wskazanym punkcie była by rewelacyjna.

Aaa, wysłałem formatki do wyceny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group